Τη δική του απάντηση στα όσα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του «Ιθάκη» για τον ίδιο, αλλά και γενικότερα για τα δραματικά γεγονότα του 2015, έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ.
Αρχικά, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε με χιούμορ ότι «δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, θα περιμένω να βγει η ταινία». Ωστόσο, ανέφερε πως βλέπει μια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να παρουσιάσει τη δική του ευθύνη ως αφέλεια, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει αποφάσεις που, όπως είπε, οδήγησαν σε μνημόνια και σε μια συνθηκολόγηση απέναντι στους θεσμούς.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του 2015, εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «τα είχε ήδη δώσει όλα και παρ’ όλα αυτά τον τιμωρούσαν. Δεν ήθελαν μόνο να υπογράψει μνημόνιο, ήθελαν και να τον εξευτελίσουν».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Κάποτε ρώτησαν τη Μάργκαρετ Θάτσερ ποιο θεωρούσε το μεγαλύτερο επίτευγμά της, και εκείνη απάντησε “ο εργατικός Τόνι Μπλερ”. Αν ρωτήσετε σήμερα τους πιο “βαμμένους τροϊκανούς”, θα σας πουν “ο Αλέξης Τσίπρας”. Προσπαθεί να παρουσιάσει το κρέας ως ψάρι και την παραδεκτή άγνοιά του ως αφέλεια».
Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, απάντησε ότι το να το υποβαθμίζει κανείς χαρακτηρίζοντάς το “κουπόνια” είναι υποτιμητικό, καθώς επρόκειτο —όπως ισχυρίστηκε— για ένα ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα για την εποχή του. Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ο κ. Τσίπρας τον επέλεξε για υπουργό Οικονομικών.
«Έχω κάνει επικοινωνιακά λάθη. Το πιο αμείλικτο ερώτημα είναι: “Με όσα ήξερες τότε, τι θα άλλαζες;”. Ηταν η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Δεν είχαμε υπογράψει κανένα μνημόνιο, πήραμε τετράμηνη παράταση την οποία εκείνος αξιοποίησε για να υπογράψει», σημείωσε, κάνοντας παράλληλα αυτοκριτική και για τη γνωστή φωτογράφιση με τη σύζυγό του, στην οποία είχε αναφερθεί επικριτικά και ο Τσίπρας στην «Ιθάκη».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης σχολίασε: «Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται να ξαναγίνει πρωθυπουργός, θεμιτό. Θεμιτό είναι και να θέλει κανείς να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να κάνω εγώ στα 65 μου».
