Δωρεάν φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα διανέμουν τα φαρμακεία και στα Χανιά μετά τα μέσα του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προλαμβάνω.
Για πρώτη φορά φέτος, 10.000 ΑΜΚΑ που συμμετείχαν στις εξετάσεις καρδιαγγειακού κινδύνου, εφόσον εξεταστούν από ειδικό γιατρό (ενδοκρινολόγο, διαβητολόγο, παθολόγο ή γενικό γιατρό κέντρου υγείας) θα έχουν τη δυνατότητα με το παραπεμπτικό τους να λάβουν δωρεάν φαρμακευτική αγωγή.
Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και πλήττει έναν στους τρεις Έλληνες, όπως επισημάνθηκε σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Akali. Για το θέμα, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης λέγοντας:
«Η διανομή των φαρμάκων σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί το διαδικαστικό κομμάτι που έχει να κάνει καθαρά με την πλατφόρμα με την οποία θα διαλειτουργούμε με το πρόγραμμα.
Οι δικαιούχοι είναι ηλικίας 30 – 70 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη συμμετάσχει ή πρόκειται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα καρδιαγγειακού κινδύνου που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας. Αυτοί ακολουθούν μια σειρά εξετάσεων μέσα στο πρόγραμμα και είναι και αυτές του λιπιδαιμικού προφίλ και εφόσον ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από 40 ή άνω των 37 και εφόσον υπάρχουν πολλές συνοσηρότητες, στεφανιαία νόσος, περιφερειακή αρτηριακή νόσος, απλή υπέρταση ή γαστροοισοφαγική παλινδόμηση, καθίστανται δικαιούχοι.
Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα sms στο κινητό τους, με το οποίο θα προσέλθουν σε μια δομή διαγνωστική ή σε έναν γιατρό δημόσιας δομής, κατά σειρά ενδοκρινολόγο, διαβητολόγο, παθολόγο ή αν δεν υπάρχει, ακόμη και γενικό γιατρό κέντρου υγείας, ο οποίος θα τους συνταγογραφήσει μετά από εξέταση ένα από τα καινοτόμα αυτά φάρμακα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πρώτη φορά για 10.000 ΑΜΚΑ που είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία δεν καλύπτονται μέχρι στιγμής από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.
Ο κ. Κατσαράκης αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των αυτών των φαρμάκων ενώ έκανε γνωστό πως ο ασθενής πρέπει να τα λαμβάνει τουλάχιστον για οκτώ μήνες, ακολουθώντας έναν σταθερό υγιεινό τρόπο ζωής:
«Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα γύρω από αυτά τα φάρμακα. Πραγματικά είναι ένα όπλο το οποίο καταπολεμά την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία πλέον είναι και χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα σαν νόσος, η οποία οδηγεί σε μια σειρά από άλλες καταστάσεις, ή τροφοδοτεί άλλες νόσους, οπότε τα φάρμακα αυτά στοχεύουν ακριβώς στην αντιμετώπισή της και είναι πολύ αποτελεσματικά. Έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο».
Παράλληλα, ο κ. Κατσαράκης τόνισε την ανάγκη επίσκεψης στον ειδικό γιατρό, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά ο ασθενής για την σύσταση και τις παρενέργειες των φαρμάκων:
Η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται για να αποκλειστούν μια σειρά από αντενδείξεις που έχουν αυτά τα φάρμακα, να ενημερωθεί για τις παρενέργειες που επίσης έχουν αυτά τα φάρμακα και να αρχίσει ένα συντονισμένο πλάνο, μαζί με διαιτολόγο, μαζί με οδηγίες για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Δεν είναι ένα φάρμακο που πρέπει να πάρω για έναν – δυο μήνες, να χάσω μερικά κιλά και μετά να συνεχίσω όπως συνέχιζα πριν, πρέπει να το δούμε σαν ένα όπλο για να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής».
