website analysis 23 νέοι/ες από 5 χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στον πολυχώρο «Mindspark+» – Epikairo.gr

Συναντήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, «έχτισαν» φιλίες, αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες και εφόδια.

Του Γιώργου Πανταζίδη

23 νέοι και νέες από πέντε χώρες της Ευρώπης αντάμωσαν κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Γνωρίστηκαν, έχτισαν φιλίες, σχέσεις, συνεργάστηκαν και συμμετείχαν από κοινού σε μια ξεχωριστή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Το πρόγραμμα “Mind the Gap: Building Mental Health Awareness in Youth Work”, που υλοποιήθηκε από τη «Mindspark+» στο πλαίσιο του Erasmus+ / Youth, σηματοδότησε μια δημιουργική συνάντηση ανθρώπων με κοινό στόχο: την ενίσχυση και ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας στη νεολαία.

Νεολαίοι από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία και το Βέλγιο συμμετείχαν στη δράση, ανταλλάσσοντας καινοτόμες ιδέες, απόψεις και πρακτικές. Η συνεύρεση αυτή δεν ανέδειξε μόνο τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Erasmus+» στη γνωριμία, την κατανόηση και τη συνεργασία νέων ανθρώπων από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από τους επιστημονικούς συνεργάτες του «Mindspark+» στόχευε στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών που εργάζονται με νέους, παρέχοντάς τους εργαλεία για την αναγνώριση και διαχείριση θεμάτων ψυχικής υγείας – τόσο στους ίδιους όσο και στους νέους που υποστηρίζουν. Με βιωματικά εργαστήρια, δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης και διαπολιτισμική συνεργασία, το “Mind the Gap” ανέδειξε την ψυχική ανθεκτικότητα, την ενσυναίσθηση και τη φροντίδα της ευεξίας ως απαραίτητες δεξιότητες στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πρακτικές γνώσεις που θα μεταφέρουν πλέον στις κοινότητές τους, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία των νέων. Παράλληλα, το πρόγραμμα ενδυνάμωσε τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα — αξίες που αποτελούν τη βάση του Erasmus+.

«Η αξία των ευρωπαϊκών ανταλλαγών νέων – Δεσμοί και φιλίες που διαρκούν για πάντα»

Προγράμματα όπως το Erasmus+ αποτελούν πολύ περισσότερα από μια εκπαιδευτική εμπειρία… Δημιουργούν δεσμούς και φέρνουν κοντά ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντιούνταν ποτέ. Η συνύπαρξη, η ανταλλαγή εμπειριών και ο συγκερασμός διαφορετικών πολιτισμών συμβάλλουν στη δημιουργία φιλικών σχέσεων που συχνά ξεπερνούν τα όρια του προγράμματος και διαρκούν για πάντα.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, οι ευρωπαϊκές ανταλλαγές νέων —όπως το “Mind the Gap”— προσφέρουν πολύτιμο έδαφος στην καλλιέργεια διαφορετικής κουλτούρας. Δίνουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους τρόπους σκέψης, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να νιώσουν μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η ΓΝΩΜΗ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου Mindspark+ και συνομίλησε με νέους και νέες που συμμετείχαν στις εργασίες του προγράμματος. Σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή τους να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο project μας είπαν

Julie Thield, Βέλγιο

Νομίζω πως είναι σημαντικό στις μέρες μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν είμαστε «youth workers ή κοινωνικοί λειτουργοί», δουλεύουμε με κόσμο που βρίσκεται σε ανάγκη, έχουν πάντα περισσότερη ανάγκη από εμάς, γι’ αυτό κάνουμε αυτή τη δουλειά και εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, έχουμε την τάση να ξεχνάμε τους εαυτούς μας, ακόμη, στην πραγματικότητα κι αν δεν κάνουμε αυτά τα επαγγέλματα. Κάποιοι από εμάς αφοσιωνόμαστε τόσο στο να βοηθάμε άλλους. Είναι μεγάλο προνόμιο να περάσουμε μία βδομάδα μαθαίνοντας για την ψυχική υγεία, ή για το πώς μοιάζει το burnout, και η συναισθηματική εξάντληση. Είναι μία ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα και να πάρουμε μία εβδομάδα για τον εαυτό μας, σκεπτόμενοι για τη δική μας ψυχική υγεία  και να δούμε πώς μπορούμε να δούμε ξανά το ποτήρι γεμάτο, ώστε να βοηθήσουμε κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

Beatričė Lukšytė, Λιθουανία

Διάλεξα αυτό το αντικείμενο επειδή έχω προϊστορία με την ψυχική υγεία. Αυτά τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε, είναι πάντα ένα μέρος μας να προσπαθούμε να βρούμε τι συμβαίνει μ’ εμάς. Νιώθω ότι παλεύω με αυτό, οπότε ήθελα να μάθω περισσότερα για πώς να το αντιμετωπίζω, ποιες τεχνικές υπάρχουν.

Madalina Horvat, Ρουμανία

Είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή κοινωνία να ξέρουμε τι νιώθουμε και πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας. Ειδικά όταν δουλεύουμε με νεολαία, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί στο ποιοι είμαστε επειδή αν δεν γνωρίζουμε τα δικά μας προβλήματα σχετικά με την ψυχική μας υγεία, δεν μπορούμε να είμαστε υποστηρικτικοί προς τους νέους. Πιστεύω πως αυτό το project  ήταν σαν καθρέφτης για μένα για να καταλάβω τα δικά μου συναισθήματα και ζητήματα που αντιμετωπίζω καθημερινά, τα οποία ίσως δεν γνώριζα πριν. Για μένα λοιπόν ήταν πηγή έμπνευσης.

Pedro Santos, Πορτογαλία

Στον 21ο αιώνα δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας πάντα με τον σωστό τρόπο, οπότε είναι σημαντικό να μαθαίνουμε κάποιες τεχνικές και διαδικασίες για να μας φροντίσουμε καλύτερα.

Ποια ήταν τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα από την διαδικασία συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Erasmus που διοργανώθηκε εδώ στην Αλεξανδρούπολη και πως θα εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή όσα διδαχθήκατε στα εργαστήρια του προγράμματος;

Julie Thield: Εδώ μάθαμε στο πώς να εργαζόμαστε ομαδικά, σε ένα διεθνές πλαίσιο. Αλλωστε, αυτός είναι ο πρώτος στόχος του Erasmus+. Την πρώτη φορά που συμμετέχεις σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, λες «ουάου, είναι ακριβώς για εμένα το περιβάλλον του» και  μπορώ να είμαι φίλος με τα υπόλοιπα άτομα που συμμετεχουν και να δουλέψω μαζί τους και να τους καταλάβω και να με καταλάβουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κατά δεύτερον, στο πλαίσιο του θέματος του προγράμματος μαθαίνουμε περισσότερα για την ψυχική υγεία, τα σημάδια εξάντλησης και burnout κι έτσι παρατηρούμε καλύτερα τους ανθρώπους γύρω μας και αναγνωρίζουμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Beatričė Lukšytė: Ήταν πολύ διασκεδαστικό το να μπορώ να βγω έξω από την δική μου comfort zone, την άνεσή μου, να συναντήσω ντόπιους εδώ και ρωτώντας για τα προβλήματα τους και να τα δούμε από τη δική μας οπτική. Δεν γνώριζα για το burnout και για τα συμπτώματα, κι ότι έρχεται πριν την κατάθλιψη, οπότε ήταν θετικό ότι κατανόησα τις τεχνικές και το πώς να δουλεύουμε με τους εαυτούς μας, αλλά και με την ομάδα, με ανθρώπους από άλλες κουλτούρες,  διαφορετικούς και όχι μόνο μέσα στη δική  μας «φούσκα».

Madalina Horvat: Έμαθα πολλά πράγματα που θα εφαρμόσω όσο περισσότερο μπορώ, όταν πάω πίσω στη χώρα μου. Είδα ανθρώπους με άλλες κουλτούρες και άλλο τρόπο οπτικής των πραγμάτων, έμαθα τεχνικές για το πώς να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας αλλά και πώς  να τα αναγνωρίζουμε. Ήταν πολύ βοηθητικό για μένα να καταλάβω τη σημασία τους. Θα είναι πολύ βοηθητικές οι ικανότητες αυτές στη μελλοντική μου πορεία. Ηταν πολύ σημαντική η ευκαιρία να δω πώς η ψυχική υγεία μάς επηρεάζει.

Pedro Santos: Τα εργαλεία που μάθαμε να χρησιμοποιούμε είναι πολύ σημαντικά. Μάθαμε να δουλεύουμε με αγνώστους που έγιναν φίλοι μας, μάθαμε να συνεργαζόμαστε με άτομα από άλλες χώρες και διαφορετικές πραγματικότητες. Είναι πολύ χρήσιμο, για παράδειγμα που ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ που μας κάνει να δούμε πως μπορούμε να δουλεύουμε με άλλες κουλτούρες και εθνικότητες. Και το θέμα της ψυχικής υγείας και οι τεχνικές είναι σημαντικές, που μπορούμε κάποιες να χρησιμοποιήσουμε σε κάποιους συνανθρώπους μας.

Μιλήστε μας για τη σημασία των προγραμμάτων «Erasmus» , εκεί όπου συναντιούνται νέοι και νέες από διαφορες χώρες

Julie Thield: Θεωρώ πολύ σημαντικό για τη νεολαία όλων των ευρωπαϊκών χωρών να συμμετέχουμε σε τέτοιες συναντήσεις. Το να έχουμε προγράμματα στα οποία εργαζόμαστε όλοι μαζί, μας κάνει να καταλάβουμε πόσο μοιάζουμε και πώς μπορούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Παρά τις διαφορές στις κουλτούρες πρέπει να συζητάμε. Αγαπώ όλα τα προτζεκτ που έχουν σχέση με τα Erasmus, θα συμβούλευα όλους τους φίλους μας να το κάνουν. Ανοίγουν μυαλό και καρδιά, είναι εμπειρία που σε αλλάζει σχετικά με τα πώς βλέπεις τον κόσμο. Υποστηρίζω όσα μας διδάσκει το Erasmus, τους ανοικτούς ορίζοντες, τη συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον.

Beatričė Lukšytė: Είναι η πρώτη μου φορά που συμμετέχω σε τέτοιο πρόγραμμα. Γνωρίζω όμως συμπατριώτες μου που έχουν συμμετάσχει σε πολλά πρότζεκτ. Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι κάνεις φίλους με άτομα από άλλες κουλτούρες και χώρες, που μετά κρατούν επαφή.

Madalina Horvat: Μετά τη συμμετοχή μου στα προγράμματα Erasmus συνειδητοποίησα ότι έχω άλλη οπτική για τη ζωή. Πρόκειται για ξεχωριστές στιγμές στη ζωή μου, σκέφτηκα κι έμαθα για τον εαυτό μου. Έχεις πολλές εμπειρίες που δεν θα είχες την ευκαιρία να ζήσεις στη χώρα σου. Είναι ευκαιρία να βγεις έξω από τη φούσκα σου και να ζήσεις εμπειρίες, να αντιμετωπίσεις πολλούς φόβους σου.

Pedro Santos: Πολύ σημαντική η συμμετοχή σε Erasmus, που δεν γίνονται μόνο σε χώρες – μέλη αλλά και σε χώρες, όπως η Τουρκία, που είναι μία ευκαιρία να δεις κάτι διαφορετικό από τη χώρα σου, αλλά να συνειδητοποιήσεις ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά ίσοι. Η εμπειρία αυτή αλλάζει τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Γινόμαστε μία οικογένεια. Προτείνω ανεπιφύλακτα στους φίλους μου να συμμετάσχουν σε όλα τα διεθνή προγράμματα.

Πώς ήταν αυτές οι ημέρες σας στην Αλεξανδρούπολη; Η φιλοξενία που σας παρείχαν οι άνθρωποι του «Mindspark»;

Julie Thield: Είχαμε την ευκαιρία να βγούμε από το κέντρο εκπαίδευσης, να κάνουμε συνεντεύξεις με ντόπιους για θέματα νεολαίας και ψυχικής υγείας. Ήταν όλοι υπέροχοι, οι περισσότεροι μας βοήθησαν με τις συνεντεύξεις. Οι απαντήσεις τους μας βοήθησαν καθώς και το πόσο ανοιχτοί και χαμογελαστοί ήταν μαζί μας, όπως εξάλλου και εδώ, η ομάδα του προγράμματος. Επίσης, μας ταΐζουν καλά (γέλια) και είμαστε ευγνώμονες για αυτό! Πάντα αγαπούσα την Ελλάδα και δεν ήξερα ότι ήταν δυνατόν να την αγαπήσω περισσότερο!

Beatričė Lukšytė: Ήταν πολύ ωραία, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με κάποιους γείτονες και κατοίκους. Οι περισσότεροι ήταν πολύ ανοιχτοί και μας καλωσόρισαν. Οι άνθρωποι στο πρόγραμμα είναι πολύ καλοί, το φαΐ επίσης

Madalina Horvat: Ήταν υπέροχα να είμαι μία εβδομάδα εδώ. Η πόλη και η θάλασσα είναι καταπληκτικές. Οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι. Μας φέρθηκαν όλοι πολύ καλά, θεωρώ την Ελλάδα δεύτερο σπίτι μου, άλλωστε είναι η 4η φορά που επισκέπτομαι την χώρα σας,

Pedro Santos: Είναι εκπληκτικό ότι οι άνθρωποι στον δρόμο μάς απάντησαν στις συνεντεύξεις, δεν έτρεχαν να φύγουν. Όλοι μας φέρθηκαν με τον  καλύτερο τρόπο και ευχαριστούμε για αυτό

Η δράση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο της Mindspark+ στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργώντας έναν ζωντανό χώρο διαλόγου, συνεργασίας και έμπνευσης.

Ο πολυχώρος της Mindspark+ βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 34 στην Αλεξανδρούπολη
Για πληροφορίες
www.mindsparkplus.com
info@mindsparkplus.com