Εντείνεται η ανησυχία αναφορικά με την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, καθώς το μεσημέρι σημειώθηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού η ισχυρότερη δόνηση των τελευταίων ημερών, κλίμακας 5 Ρίχτερ. Ακολούθησε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με ένταση 4,5 Ρίχτερ.
Ερασιτεχνικό βίντεο του Meteo Hellas καταγράφει την δόνηση των 5.0 R στη Σαντορίνη.
Την ίδια στιγμή, σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, γίνεται αναλυτική αναφορά στη σεισμική δραστηριότητα, ειδικά από τον Ιούνιο του 2024 και έπειτα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ, και ότι η «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Από τη μεριά τους, οι ξένες αρχές εξέδωσαν συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη χώρα. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων σε Πάτμο και Λέρο.
Την ίδια στιγμή, οι σεισμολόγοι αναλύουν τα δεδομένα της σεισμικής ακολουθίας, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια. Από τις 2 τα ξημερώματα έως και τις 3 το απόγευμα έχουν καταγραφεί 80 δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 5 Ρίχτερ.
Το κύριο ερώτημα που απασχολεί τους κατοίκους της Σαντορίνης, της Οίας, της Αμοργού και της Ανάφης είναι εάν, μετά τους διαδοχικούς σεισμούς κοντά στα 5 Ρίχτερ, ενδέχεται να σημειωθεί ένας ακόμη ισχυρότερος σεισμός.
Διαβάστε: Κυκλάδες / Το ασυνήθιστο σεισμικό φαινόμενο και η μεγάλη φυγή – Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Κυκλάδες: «Μικρός για κύριος ο σεισμός των 5 Ρίχτερ» υποστηρίζει ο Λέκκας
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ «είναι πολύ μικρός για να θεωρηθεί ο κύριος σεισμός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ισχυρότερος σεισμός, περίπου 5,5 Ρίχτερ, «ενδεχομένως θα σηματοδοτούσε την έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας».
Κυκλάδες: «Μέσα στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα θα ξέρουμε» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
«Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τώρα, τα μεγέθη των σεισμών αυξήθηκαν σταδιακά, από 3,6 Ρίχτερ στο μέγιστο, φτάνοντας στα 5 Ρίχτερ. Αυτό επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμησή μου ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία, καθώς καταγράφεται αυξητική τάση τόσο στο μέγεθος όσο και στη συχνότητα των σεισμών», δήλωσε μιλώντας επίσης στο Mega ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
«Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Υπάρχει πιθανότητα ο σεισμός των 5 Ρίχτερ να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Θα το διαπιστώσουμε μέσα στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα, εάν η σεισμική ακολουθία παρουσιάσει χαρακτηριστικά μετασεισμών», εξήγησε.
«Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε τέτοια σημάδια. Η ακολουθία συνεχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά προσεισμών, γεγονός που καθιστά απόλυτα δικαιολογημένη τόσο τη συνεχή εγρήγορση των επιστημόνων όσο και τις σχετικές προειδοποιήσεις», πρόσθεσε.
Για τα δύο πιθανά σενάρια της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μίλησε ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Μιλώντας στο Star, ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο πιθανότητες, καθώς βρισκόμαστε στο τέταρτο 24ωρο: είτε πρόκειται για σμηνοσειρά, είτε για προσεισμική ακολουθία. Και τα δύο σενάρια παραμένουν ανοιχτά».
«Η ακολουθία είναι ακόμη σε εξέλιξη και παρουσιάζει κλιμάκωση, δείχνοντας αρκετά έντονη δραστηριότητα. Εάν εκδηλωθεί μεγαλύτερος σεισμός, θα μπορούσε να φτάσει έως και 6 Ρίχτερ», πρόσθεσε.
Εξήγησε, επίσης, ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη τεκτονική τάφρο, η οποία χωρίζει την Αμοργό και τη Σαντορίνη από την Αστυπάλαια και την Ανάφη. Το 1956, ένας μεγάλος σεισμός προκλήθηκε από τη διάρρηξη ρήγματος μήκους 52 χιλιομέτρων, που έφτασε μέχρι τη νήσο Άνυδρο, όπου και σταμάτησε η σεισμική δραστηριότητα.
«Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρούμε ξεκίνησε το φθινόπωρο από την Καλντέρα, εντάθηκε τον Ιανουάριο και πλέον έχει επεκταθεί εκτός της Καλντέρας, κατευθυνόμενη προς την Άνυδρο. Δεν υπάρχει ένδειξη ενεργοποίησης της Αμοργού», ανέφερε ο ειδικός.
«Ούτε εμείς ούτε η Επιτροπή έχουμε ζητήσει από κανέναν να εγκαταλείψει το νησί. Η εισήγησή μας αφορά προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που σημειωθεί ισχυρός σεισμός, ο οποίος ενδέχεται να προκαλέσει τσουνάμι και κατολισθήσεις. Εκτιμώ ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, κατολίσθηση σημειώθηκε στη διάσημη Κόκκινη Παραλία στην Σαντορίνη.
Ειδικότερα, τμήμα βράχων αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να πέσουν στην παραλία και να κλείσει το μοναδικό μονοπάτι πρόσβασης.
Παράλληλα, η κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης παραμένει αυξημένη, καθώς πολλοί κάτοικοι επιλέγουν να αποχωρήσουν προσωρινά από το νησί λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.
Οι αναχωρήσεις από τη Σαντορίνη πραγματοποιούνται με κάθε διαθέσιμο μέσο, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Η κίνηση στο λιμάνι είναι έντονη, με ουρές να σχηματίζονται στα εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ οι επιβάτες περιμένουν υπομονετικά να επιβιβαστούν σε πλοία που αναχωρούν με αυξημένη πληρότητα.
Παράλληλα, το μεσημέρι της Τρίτης (4/2), έφτασε στο νησί το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, “Όλυμπος”, προκειμένου να συντονίσει τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Το “Όλυμπος” χρησιμοποιείται σε μεγάλες πυρκαγιές και κρίσεις σε όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα σε δύσβατες περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και απαιτείται αποτελεσματικός συντονισμός των επιχειρησιακών δυνάμεων.