Η επίμονη μικροσεισμική δραστηριότητα στο λεκανοπέδιο της Αττικής προκαλεί αγωνία στους πολίτες, αλλά δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία στους επιστήμονες.

Ένα φαινόμενο το οποίο έχει εμφανιστεί στο παρελθόν στον ελλαδικό χώρο, αλλά όχι τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτό.

Πρόκειται για μικρούς σεισμούς στη βορειοανατολική πλευρά της Αττικής που γίνονται αισθητοί στις περιοχές Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού κλπ.

«Η μικροσεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου με επίκεντρα λίγα χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας (περιοχές Χολαργός, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Αγ. Παρασκευής), έχει παράξει 27 μικρού μεγέθους σεισμούς. Τα μεγέθη κυμαίνονται απο 0,5 εως 2,8 Ρίχτερ και το υποκεντρικό τους βάθος έχει υπολογιστεί στα 4,6 εως 8,7 χιλιόμετρα, αναλόγως. Κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί σε κτήρια από τις πολύ μικρού μεγέθους επιφανειακές¨ δονήσεις αλλά λίγες από αυτές (με μεγαλύτερα μεγέθη και μικρό εστιακό βάθος) έχουν γίνει αισθητές. Η περιοχή δεν περιέχει ιστορικό με σεισμούς μεγάλου μεγέθους και χαρτογραφημένα ρήγματα μεγάλων διαστάσεων» λέει ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος παρακολουθεί όπως και άλλοι επιστήμονες την εξέλιξη της μικροσεισμικής δραστηριότητας.

Όπως εξηγεί στο iefimerida ο κ. Χουλιάρας «τέτοιου μεγέθους μικροσεισμούς έχουμε δεκάδες κάθε ημέρα. Αλλά όταν γίνονται στη θάλασσα ή στην ύπαιθρο δεν γίνονται αντιληπτοί παρά μόνο από τα ενόργανα μηχανήματα που διαθέτουμε. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε αυτό το φαινόμενο το οποίο φαίνεται να είναι τοπικό. Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να μας δείχνει ότι εκεί υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα που να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να δώσει κάποιον ισχυρό σεισμό».

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το iefimerida τα τρία πιο ενεργά ρήγματα στη Βορειοανατολική Αττική και στην Πάρνηθα-Φυλή που μπορούν να δώσουν σεισμό ίσο και μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, είναι τα ρήγματα Φυλής-Πάρνηθας, Μαλακάσας και Μηλεσίου.