Τέλος στην ατιμωρησία των «επαγγελματιών» του εγκλήματος βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας ληστών και απατεώνων που αθωώνονται και κυκλοφορούν ελεύθεροι, αν και έχουν διαπράξει ακόμα και κακουργηματικές πράξεις, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
της Άννας Κανδύλη
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ποινικού κώδικα, σε τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενα εγκλήματα, που ταλανίζουν τον μέσο Έλληνα πολίτη, προβλέπεται πως ο κατηγορούμενος αθωώνεται υποχρεωτικά, αν επιστρέψει στο θύμα το εγκληματικό προϊόν ή την αξία του μέχρι να ξεκινήσει η δίκη. Πρακτικά, για να αθωωθούν ακόμα και «επαγγελματίες» κακοποιοί και μέλη επικίνδυνων συμμοριών, αρκούσε μια υπεύθυνη δήλωση από το θύμα προς τον ανακριτή ή το δικαστήριο, στην οποία αναφερόταν πως είτε έχει επιστραφεί το κλοπιμαίο είτε ότι το ίδιο το θύμα έχει πλήρως αποζημιωθεί… Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, ούτε καν αποκατάσταση δεν υπήρχε. Συχνά τα θύματα (συνήθως ευάλωτοι συνάνθρωποί μας ή άτομα μεγάλης ηλικίας) αναγκάζονταν να υπογράψουν τέτοιες δηλώσεις υπό καθεστώς φόβου και απειλής των δραστών, χωρίς να τους έχει πραγματικά επιστραφεί το σύνολο των κλοπιμαίων ή να έχουν αποζημιωθεί. Με τον τρόπο αυτόν, οι εγκληματίες παρέμεναν ατιμώρητοι και συνέχιζαν ανενόχλητοι την παράνομη δράση τους, ενώ τα εκβιαζόμενα θύματα παρέμεναν απροστάτευτα.
Αυτό, όμως, πολύ σύντομα, θα αλλάξει. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Realnews, το συγκεκριμένο «παράθυρο» του νόμου που εκμεταλλεύονται κλέφτες και απατεώνες πρόκειται να κλείσει με νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, βάσει των αλλαγών που θα ισχύουν, προβλέπεται η επιστροφή των κλοπιμαίων ή η αποζημίωση να είναι αληθινή και αποδεδειγμένη. Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή των κλοπιμαίων και οι αποζημιώσεις θα πρέπει να γίνονται πλέον ενώπιον αστυνομικής Αρχής ή με κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, το δικαστήριο, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αποκατάστασης του θύματος, δεν θα υποχρεούται να αθωώσει τον κατηγορούμενο, αλλά θα μπορεί μόνο να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό και να του επιβάλει μειωμένη ποινή, κρίνοντας ανά περίπτωση.
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Γι’ αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές που θα εισηγηθεί τώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομίζω ότι έχουν μια ιδιαίτερη αξία να αναδειχθούν: την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής, ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση πλέον -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- όσων υποπίπτουν στην ίδια, επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη. Και βέβαια, τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν κλοπιμαία. Ήταν αυτό ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο φάνηκε, όμως, κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν τη δράση τους, έστω και μετά την σύλληψή τους. Αυτή η συμπεριφορά από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί μόνο ως απλό ελαφρυντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που είναι σε γνώση της «R», η τροποποίηση των γενικών διατάξεων των άρθρων του ποινικού κώδικα που προβλέπουν την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων για εγκλήματα κατά των έννομων αγαθών της ιδιοκτησίας και της περιουσίας στην περίπτωση έμπρακτης μετάνοιας κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου στα πλημμελήματα να εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου η πλήρης απαλλαγή από την ποινή. Αυτό, βεβαίως, θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης επιστροφής των κλοπιμαίων ή εντελούς ικανοποίησης του ζημιωθέντος προσώπου μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Για τα κακουργήματα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως η έμπρακτη μετάνοια μέσω της εντελούς ικανοποίησης του θύματος μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο «επιφέρει μειωμένη ποινή κατά τους όρους του άρθρου 83 ΠΚ, σε περίπτωση δε που αυτή λαμβάνει χώρα μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή, να δύναται να οδηγήσει το δικαστήριο, εκτιμώντας από τις περιστάσεις, ακόμα και σε πλήρη απαλλαγή».
Προς την ίδια κατεύθυνση της παραπάνω πρόβλεψης, με στόχο να εκλείψει ή τουλάχιστον να μετριαστεί το αίσθημα της ατιμωρησίας των εγκληματιών που υπάρχει έντονο σήμερα στους πολίτες,είναι και οι αλλαγές που επίσης προωθεί ο Γ. Φλωρίδης όσον αφορά την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων για όσους συνεχίζουν τις έκνομες πράξεις τους.
Πλέον θα εκτίουν ποινή φυλάκισης, αν παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά.
Αν δηλαδή ασκείται σε βάρος τους νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έγκλημα το οποίο τέλεσαν κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών όρων, η αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση θα είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινης πράξης που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, η αντικατάσταση θα είναι δυνητική και θα εναπόκειται στην κρίση του δικαστικού οργάνου που την έχει επιβάλει.
Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία, βάσει της αιτιολογικής έκθεσης, καθώς «δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστη την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, σε σχέση με την ενδεχόμενη προσωρινή στέρηση της ελευθερίας του, η εκ νέου περιφρόνηση της έννομης τάξης, διά της εμπλοκής του σε σοβαρές αξιόποινες πράξεις κατά τον χρόνο που δοκιμάζεται η συμμόρφωσή του στους επιβληθέντες περιοριστικούς όρους που πρωτίστως αποσκοπούν στην αποτροπή του από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων…».
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews