Ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ για να αποτρέψει περισσότερες επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του, έφτασε στο Ισραήλ μαζί με στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.
Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ισραήλ για να λειτουργήσουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD. Οι δυνατότητές του.
Η ανάπτυξη του συστήματος Terminal High Altitude Area Defense, ή THAAD, έρχεται καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεση την 1η Οκτωβρίου, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων.
Η συστοιχία THAAD, ένα κινητό αμυντικό σύστημα, έχει σχεδιαστεί για να προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο προστασίας για την υπεράσπιση πόλεων, στρατευμάτων και εγκαταστάσεων από βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Ο Όστιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σύστημα THAAD βρίσκεται στη θέση του. «Έχουμε τη δυνατότητα να το θέσουμε σε λειτουργία πολύ γρήγορα και είμαστε εντός προγράμματος όσον αφορά τις προσδοκίες μας» ανέφερε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στην Ουκρανία.
Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη αντιαεροπορική ασπίδα του Ισραήλ, θα ενισχύσει δραστικά τις αντιαεροπορικές δυνατότητες του Ισραήλ εν όψει και των αναμενόμενων πληγμάτων κατά του Ιράν.
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες -100 από τους οποίους το Πεντάγωνο στέλνει για να βοηθήσουν στη λειτουργία του συστήματος- αναπτύσσονται στο Ισραήλ με αυτόν τον τρόπο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 υπό την ηγεσία της Χαμάς.
Η άφιξή τους στην περιοχή έρχεται καθώς το Ισραήλ έχει ανοίξει δύο μέτωπα -στη Γάζα και τον Λίβανο- εναντίον δυνάμεων πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το Ισραήλ έχει, επίσης, πλήξει τους τελευταίους μήνες την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούθι στην Υεμένη και το ίδιο το Ιράν νωρίτερα φέτος.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες -που είναι ήδη ο κύριος στρατιωτικός προμηθευτής του Ισραήλ- ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Λίγο αφότου το Ισραήλ προχώρησε σε εισβολή στη Γάζα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, μια συστοιχία THAAD και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot σε τοποθεσίες που δεν έχουν προσδιοριστεί.
Το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense είναι ένα κινητό σύστημα αναχαίτισης εδάφους-αέρος που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.
Κατατάσσεται στην κατηγορία του αναχαιτιστικού μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει εισερχόμενους στόχους τόσο εντός της γήινης ατμόσφαιρας όσο και πάνω από αυτήν.
Έχει ικανότητα να ανιχνεύει πυραυλικές απειλές σε απόσταση έως και 3.000 χιλιομέτρων.
Αυτό που φέρεται να μην μπορεί να κάνει είναι να αποκρούσει μικρότερα, απλούστερα όπλα, όπως τα drones που χρησιμοποιούνται από ομάδες όπως η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης. Αυτό συμβαίνει γιατί τα drones είναι μικρά και δεν ίπτανται σε μεγάλο υψόμετρο.
Κάθε πυροβολαρχία THAAD απαρτίζεται από πέντε τμήματα:
Αξίζει να σημειωθεί πως, υπάρχουν μόνο εννέα ενεργές συστοιχίες THAAD στον κόσμο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Το 2019, επτά από αυτές είχαν διατεθεί στον αμερικανικό στρατό, πέντε σε βάσεις στο Τέξας και από μία στο Γκουάμ και τη Νότια Κορέα.
Η συστοιχία που έστειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ είναι πιθανώς μια από αυτές.