Λοιπόν, να μου το θυμηθείτε, η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού στη Βουλή θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της, οι «αντιφρονούντες» βουλευτές της ΝΔ που θα πάρουν τον λόγο, να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση! Δεν αποκλείεται μάλιστα, κάποιος ή κάποιοι, να καταψηφίσουν και κάποια από τα άρθρα του. Αν και το ενδεχόμενο είναι «τραβηγμένο». Γιατί ακόμα και η απειλή θα ισοδυναμούσε με διαγραφή.
Και «ο Τειρεσίας» δεν έχει υπόψη του κανέναν τόσο γενναίο στους κόλπους της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν και ακούω ότι πριν από τον προϋπολογισμό ετοιμάζονται άλλες δύο «μαζικές» ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ προς υπουργούς της κυβέρνησης στο παρασκήνιο. Παρά τη δυσανεξία που δείχνει το Μαξίμου σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Απλά, προς το παρόν, δεν διαρρέεται τίποτα σε ό,τι θα αφορά το περιεχόμενό τους, για να διατηρηθεί το προνόμιο του αιφνιδιασμού (και της αποφυγής «προειδοποιητικών» τηλεφωνημάτων). Το θέμα όμως είναι: Για πόσο καιρό μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση;
Την ίδια ώρα, εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου εξακολουθεί να παρατηρείται μιας μορφής δυστοκία, σε πολλά επίπεδα ακόμα και ως προς τη λήψη αποφάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τόσους μήνες μετά εκκρεμεί η απόφαση σχετικά με την έγκριση από τη Βουλή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη. Και κάπως έτσι, οι μέρες περνούν και η εκκρεμότητα παραμένει. Για την περίπτωση, η κυβερνητική επιλογή είναι εκείνη του καθηγητή Δ. Σωτηρόπουλου, ενός καθόλα αξιόλογου ακαδημαϊκού, ο οποίος όμως βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Για να επανέλθω όμως στην επικείμενη συζήτηση του προϋπολογισμού, θα πω ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για άλλους πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, θα είναι ένα πρώτο τεστ του «νέου ΠΑΣΟΚ». Που το Μαξίμου το φοβάται, γιατί είναι άγνωστο. Γι’ αυτό και χαράσσει στρατηγικές αντιμετώπισης. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προτείνει την άσκηση πίεσης από το Κέντρο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Πώς; Μέσω μιας σειράς νομοσχεδίων που θα φέρει στη Βουλή προσεχώς, τα οποία άνετα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από ένα κεντρογενές κόμμα. Μου λένε ότι το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα ψήφου των ομογενών εξ αποστάσεως – κατά το μοντέλο των Ευρωεκλογών – θα έρθει άμεσα προς συζήτηση. Κι εκεί θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να «μετρηθεί» το νέο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Από το Μαξίμου πάντα, υποστηρίζεται ότι δεν θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα γκάλοπ που θα δουν το φως της δημοσιότητας άμεσα. Κι αυτό γιατί – όπως εκτιμούν – θα είναι εύλογο να δίνουν έναν δημοσκοπικό «αέρα» στο ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, οι μετρήσεις των αρχών Δεκεμβρίου θα είναι πιο ρεαλιστικές. Γιατί πιστεύουν πως τότε θα έχει «διορθώσει» ο Ν. Ανδρουλάκης.
Τέλος, να κλείσω αφού σας ενημερώσω πρώτα ότι μια άλλη μέτρηση που τρέχει αυτό τον καιρό κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή που αφορά σε ένα νέο «κόμμα Κασσελάκη». Τι ποσοστό θα έπαιρνε ο έκπτωτος πρόεδρος αν αποφάσιζε να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση θα κρίνει πολλά κι ως προς τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ευρύτερα.