Το 2023, το 25,5% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω ζούσε σε σπίτι στο οποίο η ενεργειακή απόδοση έχει βελτιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ωστόσο, για μερικές χώρες – κυρίως την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία – η προοπτική θέτει ένα δαπανηρό δίλημμα που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του μπλοκ, οι τρεις δεν έχουν ακόμη απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο. Για λόγους τόσο πολιτικούς όσο και ρεαλιστικούς, κάθε χώρα παρέμεινε συνδεδεμένη με την ενέργεια της Μόσχας, αποκομίζοντας οφέλη κόστους στη διαδικασία. Ο αγωγός της Ουκρανίας παρείχε τον κρίσιμο σύνδεσμο.
Ωστόσο, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν λιγότερο πιθανό να βιώσουν αυτές τις βελτιώσεις.
Μετά την ολική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το αέριο της Ρωσίας έγινε άμεσο πρόβλημα καθώς η Μόσχα διέκοψε τις ροές μέσω των αγωγών Nord Stream και Yamal-Europe – δύο βασικές ενεργειακές συνδέσεις με την ΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 17,8% των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι ζουν σε σπίτια με πιο ενεργειακά αποδοτικά σπίτια.
Η Ευρώπη επανισορροπήθηκε γρήγορα. Οι παράκτιες χώρες δημιούργησαν την ικανότητα να εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπογράφτηκαν νέες συμβάσεις. Μέχρι το 2023, το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών αποτελούσε μόνο το 8% των εισαγωγών ενέργειας της ΕΕ, από πάνω από 40% το 2021 .
Σε εθνικό επίπεδο, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Λιθουανία πρωτοστάτησαν στις βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης για τους ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ η Κύπρος (5,0%), η Μάλτα (6,7%) και η Ιταλία (6,9%) σημείωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά, σύμφωνα με το Euronews.
Σύμφωνα με την ισπανική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρισμού Iberdrola , τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις και τα πλυντήρια ρούχων είναι οι τρεις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια.
Ήδη, η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου μέσω συμφωνιών με γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία.
Για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, συνιστάται η αναβάθμιση της θερμομόνωσης σε εξωτερικούς τοίχους, στέγες και δάπεδα.
Η αντικατάσταση των μονού υαλοπινάκων με μονάδες με διπλά ή τριπλά τζάμια και η εγκατάσταση πιο αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης θα βελτιώσει επίσης την ενεργειακή απόδοση στα ευρωπαϊκά σπίτια.
Όλες αυτές οι εναλλακτικές λύσεις έχουν ένα τίμημα, είτε πρόκειται για πιο ακριβό LNG είτε, στην περίπτωση της Ουγγαρίας, εξάρτηση από έναν μόνο αγωγό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αέριο θα συνεχίσει να ρέει.Ενώ το κλείσιμο θα γινόταν πιο έντονα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ολόκληρη η ΕΕ θα μπορούσε να αισθανθεί «κυματιστικές επιπτώσεις», είπε ο Γκρος. Καθώς η υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου λειτουργεί πιο σκληρά, οι αγορές θα γίνουν πιο σφιχτές, με λιγότερα περιθώρια λάθους εάν υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού.Ο αγωγός της Ουκρανίας μπορεί επίσης να συνεχίσει να αντλεί φυσικό αέριο. Ενώ το Κίεβο έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια ανανέωση απευθείας με τη Μόσχα, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με το πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα Αζερμπαϊτζάν για να αναλάβει τα συμβόλαια.Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να παράγει επαρκές αέριο για να αντικαταστήσει όλες τις πρώην ρωσικές εξαγωγές – ή αν θα χρησιμεύσει απλώς ως μεσάζων, μετονομάζοντας το “ρωσικό αέριο” ως “αζέρικο αέριο” πριν το στείλει μέσω του αγωγού της Ουκρανίας.
Η συμφωνία που κρατά το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στη λήξη του στο τέλος του έτους, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους ωστόσο να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, εκτιμώντας πως η ένωση μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τη Ρωσία.
Και τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουν σε γενικές γραμμές δίκιο: η ΕΕ μπορεί γενικά να αναζητήσει αλλού το φυσικό αέριο, όπως γράφει το Politico.