Ανακαλύφθηκαν 12 σωλήνες που τροφοδοτούσαν με νερό μία αρχαία ελληνική πόλη – Τι αποκαλύπτουν για την περιοχή
Η ανακάλυψη 12 σωλήνων ύδρευσης στα ερείπια αρχαίας ελληνικής πόλης αρχικά εξέπληξε τους αρχαιολόγους, αλλά όταν τους ακολούθησαν και ανακάλυψαν ότι οδηγούσαν σε πηγές πόσιμου νερού, το μυστήριο λύθηκε.
Στις αδιάλειπτες σωστικές ανασκαφές, που γίνονται στην αρχαία ελληνική πόλη της Αντιόχειας, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Χατάι, στην νότια Τουρκία, ανακαλύφθηκαν δώδεκα σωλήνες της Ύστερης Ρωμαϊκής Περιόδου, οι οποίοι τροφοδοτούσαν με νερό την πόλη. H επαρχία Χατάι έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς του 2023 που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Οι σωστικές ανασκαφές στην Αντιόχεια, διεξάγονται υπό την επίβλεψη του αρχαιολογικού μουσείου του Χατάι, με την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι ανασκαφές είναι αδιάλειπτες και πραγματοποιούνται στη δυτική πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου. Η εκκλησία είναι μέσα σε σπήλαιο και θεωρείται ότι ήταν τόπος προσκυνήματος των Χριστιανών.
Οι ανασκαφές στην δυτική πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου (Φωτογραφία: ΑΑ).
Οι σωλήνες που ανακαλύφθηκαν χρησίμευαν για την παροχέτευση νερού από τις πηγές του όρους Habib-i Neccar προς την πόλη, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή είχε άφθονους υδάτινους πόρους.
O εκτελεστικός διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου της επαρχίας Χατάι, Ali Ateş, δήλωσε σε ανταποκριτή του ΑΑ, ότι οι αρχιτεκτονικές δομές που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή γύρω από την εκκλησία, ανάγονται στον 5ο αιώνα μ.Χ.
Ο Ateş, αναφέρθηκε στη σύνδεση των δομών που ανακαλύφθηκαν με την εκκλησία, την οποία οι αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί μελετούν. Όπως είπε, «θεωρούμε ότι, τα αρχιτεκτονικά ευρήματα προορίζονταν για τους Χριστιανούς που έφθαναν στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου για προσκύνημα, όπως και για τις καθημερινές τους ανάγκες. Πιστεύουμε ότι, το αγγείο, τα πιάτα και τα κουζινικά που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές του 2021, αξιοποιήθηκαν κατά την περίοδο αυτή».
Ο Ateş εξήγησε ότι η ομάδα του έχει ταυτοποιήσει ποιοι ήταν οι σωλήνες για ύδρευση και ποιοι για αποχέτευση. «Αυτά υποδηλώνουν ότι, η περιοχή είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους. Θεωρούμε ότι οι σωλήνες κατασκευάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης σε νερό, το οποίο αντλούσαν από το όρος Habib–i Neccar, και για κανάλια αποστράγγισης».
O εκτελεστικός διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου της επαρχίας Χατάι, Ali Ateş. (Φωτογραφία: ΑΑ).
Επίσης, ανέφερε ότι, σκοπός της έρευνας είναι η ανακάλυψη ολόκληρου του γεωμετρικού μοτίβου από μωσαϊκό, τμήμα του οποίου ήρθε στο φως στις περσινές ανασκαφές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, μετά το πέρας των ανασκαφών, οι αρχές αποσκοπούν επίσης, στη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου, στο οποίο θα ενσωματώνονται η εκκλησία του Αγίου Πέτρου και το αρχαιολογικό μουσείο Necmi Asfuroğlu.