Τελικά το νομοσχέδιο για το Τέλος Συναλλαγών -το παλιό χαρτόσημο- δεν ήταν «στεγνό», καθώς συμπεριλαμβάνει πληθώρα διατάξεων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως… «μαστίγιο και καρότο« για τους κατά περίπτωση άμεσα ενδιαφερόμενους.
Ξεκινώντας από τις ελαφρύνσεις, στο νομοσχέδιο έχουμε την υλοποίηση μιας από τις εξαγγελίες που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τη νέα χρονιά: τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες και το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 100 εκ ευρώ συμπληρώνει τη δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 880 εκ ευρώ. Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίζεται, από το έτος 2025 και εφεξής, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καταβάλλεται κατά την κατανάλωση και επιστρέφεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη σχετική διαδικασία (ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης κ.λπ.).
Το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Αν και αυτονόητη, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που έχουν πληγεί ολικώς από τον Daniel, καθώς επίσης και τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας. Αυτά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς προϋποθέσεις κατά το έτος που επήλθε η καταστροφή.
Σε περίπτωση παράτασης της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ισχύει και για το έτος εντός του οποίου λήγει η παράταση. Στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης από τον δικαιούχο.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει νέα πρόστιμα, που καλύπτουν και τη νέα πραγματικότητα, δηλαδή τους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, αφού ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας εξαντλούσε την περιπτωσιολογία του σε όσους “πειράζουν” τους Φορολογικούς Μηχανισμούς.
Για παράδειγμα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Κάτι αντίστοιχο προβλέπεται και με την κύρωση της αναστολής λειτουργίας (“λουκέτο”), που μέχρι τώρα κάλυπτε μόνο τα “πειραγμένα” λογισμικά. Έτσι, μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή προστίμων:
15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας
50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας Φ.Η.Μ. οντότητας
προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φ.Η.Μ.
από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA
Ενδεικτικό της διάθεσης της ΑΑΔΕ να απλώσει “δίχτυα” προς πάσα κατεύθυνση, είναι ότι επεκτείνεται το εύρος εφαρμογής της διάταξης για τη χρηματική επιβράβευση όσων προχωρούν σε επώνυμη καταγγελία μέσω του appodixi, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου, ώστε να περιλάβει και περιπτώσεις καταγγελιών για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία παρόχων ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
Ευνοϊκότερο γίνεται, εν τω μεταξύ, το καθεστώς για τα αυτοκίνητα που παραχωρούν επιχειρήσεις σε εργαζόμενους τους, σε εταίρους ή μετόχους. Για τα αυτοκίνητα που έχουν παραχωρηθεί από τις αρχές του 2024, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τις διατάξεις περί συνυπολογισμού τους στο φορολογητέο εισόδημα, εφόσον η Λιανική Τιμή Πώλησης Προ Φόρων δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Το μέχρι τώρα όριο ήταν οι 17.000 ευρώ.
Αναγκαία προϋπόθεση για την παραπάνω εξαίρεση είναι αυτά τα αυτοκίνητα να παραχωρούνται αποκλειστικά και μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς.