Σε ένα από τα πιο ανερχόμενα προϊόντα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα εξελίσσεται το ρύζι, όπως τόνισε στην έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Ρυζιού που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Όπως τόνισε, λόγω των διεθνών συγκυριών «θα υπάρξει ανοδική πορεία των τιμών, τόσο λόγω της μεγάλης ζήτησης, όσο και λόγω της αδυναμίας εύρεσης νέων καλλιεργητικών σημείων, αφού πρόκειται για ένα υδρόφιλο φυτό που είναι αδύνατο να αναπτυχθεί σε περιοχές που δεν έχουν νερό».
Παράλληλα επισήμανε ότι τα ζητήματα ναυσιπλοΐας, που έχουν προκύψει λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις εισαγωγές κίτρινου ρυζιού από την Ασία, δίνοντας αβαντάζ στο ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα στο ελληνικό ρύζι.
Η χώρα μας παράγει έως 230.000 τόνους ετησίως σε έως 400.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 300.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα έχει μάλιστα το προνόμιο να καταναλώνει κατά 59% εγχώριο ρύζι japonica (μεσόσπερμο) και 57% indica (μακρύσπερμο).
Την ίδια ώρα οι εισαγωγές σε indica φτάνουν το 22%, ενώ σε japonica είναι ελάχιστες.
Κομμάτι της φυσικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης
Για μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί το μοναδικό προϊόν του ρυζιού, που στον δήμο Δέλτα παράγεται το 80% της πανελλήνιας παραγωγής, τόνισε η δήμαρχος της περιοχής Γερακίνα Μπισμπινά.
«Το ρύζι είναι η ζωή μας και η παράδοσή μας και κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς», σημείωσε η δήμαρχος Δέλτα, ενώ όπως είπε είναι «ζωντανή διαφήμιση του τόπου μας και πυλώνας της οικονομίας μας».
Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Φανής Παππάς, οι ορυζοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης διακρίνονται σε σχέση με άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στην εφαρμογή τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.
Δυναμική καλλιέργεια και προοπτικές εξαγωγών
Η Γεωργία Κωστινάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζομυλων Ελλάδος, τόνισε ότι στόχος του κλάδου είναι η αύξηση της κατανάλωσης ρυζιού που παράγεται με αυστηρούς κανονισμούς εντός ΕΕ και όπως είπε «τα 13 μέλη του συνδέσμου εργαζόμαστε αδιάκοπα για νέες τεχνολογίες παραγωγής και για να φέρουμε τους καταναλωτές πιο κοντά στο προϊόν».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού στην ΕΕ προσφέροντας το 30% της συνολικής παραγωγής.
Παράλληλα στάθηκε στη διακοπή των ευνοϊκών εισαγωγών ρυζιού από τρίτες χώρες που δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με το ελληνικό ρύζι, το οποίο βοηθά την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.
Ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣΘ, σημείωσε ότι ο Συνεταιρισμός του οποίου ηγείται έχει συμβάλει στην προώθηση του ελληνικού ρυζιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω δύο προγραμμάτων.
Χάρη σε ένα εξ αυτών των προγραμμάτων το ελληνικό ρύζι πωλείται σε Ιορδανία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΑΕ. Μάλιστα, όπως είπε, στην Ιορδανία πωλείται ελληνικό ρύζι για πρώτη φορά.
Τέλος σημείωσε την ανάγκη το ρύζι να αποκτήσει και έναν τουριστικό χαρακτήρα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου παράγεται το 80% της πανελλήνιας παραγωγής.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ Ιωάννης Αρναουτέλης αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ανθρώπων του κλάδου να αναζητηθούν σπόροι ρυζιού που θα ανεβάσουν το προϊόν τόσο τιμολογιακά και όσο και στη διάθεση.
Στόχος όπως είπε είναι το ελληνικό ρύζι να είναι μόνιμο στα ράφια του εξωτερικού και όχι συμπλήρωμα.
Παράλληλα σημείωσε πως ως Έλληνες μείναμε πίσω στην κατανάλωση του εγχώριου ρυζιού.
«Το 1/3 της παραγωγής μένει στην Ελλάδα για κατανάλωση. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Το ρύζι σερβίρεται συμπληρωματικά στο ελληνικό τραπέζι και όχι ως κυρίως πιάτο», είπε χαρακτηριστικά.
Το Φεστιβάλ Ρυζιού
Το Φεστιβάλ Ρυζιού πραγματοποιείται από τον σύνδεσμο των Ορυζόμυλων Ελλάδος και υπό την αιγίδα του δήμου Δέλτα σήμερα και αύριο στη Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με πλήθος γευσιγνωστικών εκδηλώσεων από γνωστούς σεφ αλλά και από εστιατόρια της πόλης που συμμετέχουν στη διοργάνωση.