Aποσυντίθεται σταδιακά ο Τιτανικός, το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου που βρίσκεται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια στα βάθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, το μυθικό πλοίο που βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 σε βάθος 3.784 μέτρων μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο φαίνεται πως έχει αρχίσει να διαλύεται με την όψη του να αλλάζει σημαντικά.

Μία νέα αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού με υποβρύχια ρομπότ αυτό το καλοκαίρι αποκάλυψε τα αποτελέσματα της αργής διάβρωσης του μετάλλου και της αποσύνθεσης του πλοίου.

Μεγάλο τμήμα του κιγκλιδώματος της πλώρης έχει αποκολληθεί και βρίσκεται τώρα στον πυθμένα της θάλασσας. Τα μέλη της αποστολής εκτιμούν ότι το τμήμα του κιγκλιδώματος που ξεκόλλησε έπεσε στον πυθμένα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η πλώρη του Τιτανικού είναι απλώς εμβληματική, αλλά δεν είναι πια έτσι», ανέφερε στο BBC η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών στην RMS Titanic Inc, την εταιρεία που πραγματοποίησε την αποστολή.

«Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της επιδείνωσης που συμβαίνει καθημερινά. Ο κόσμος ρωτάει συνέχεια: “Πόσο καιρό θα υπάρχει ο Τιτανικός;”. Απλώς δεν ξέρουμε, αλλά τον παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πολλά αντικείμενα που κοσμούσαν τις αίθουσες του πλοίου διασπώνται πλέον στον βυθό, καθώς το νερό του Ατλαντικού θεωρείται εχθρικό περιβάλλον για αυτά.

Με τα χρόνια, η εταιρεία έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από τα συντρίμμια, μερικά από τα οποία εκτίθενται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σχεδιάζουν να επιστρέψουν για να ανακτήσουν περισσότερα. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι το ναυάγιο είναι ένα τόπος ανάπαυσης που πρέπει να μείνει ανέγγιχτος. «Η εύρεση του αγάλματος της Ντιάνα των Βερσαλλιών είναι το τέλειο επιχείρημα κατά της αφήγησης του Τιτανικού να παραμείνει ανέγγιχτος», δήλωσε ο Τζέιμς Πένκα, ερευνητής του Τιτανικού και παρουσιαστής του podcast Witness Titanic.

«Αυτό ήταν ένα έργο τέχνης που προοριζόταν να το βλέπει και να το εκτιμά ο κόσμος. Και τώρα αυτό το όμορφο κομμάτι τέχνης βρίσκεται στο βυθό του ωκεανού… στο απόλυτο σκοτάδι όπου ήταν για 112 χρόνια. Να φέρουμε τη Ντιάνα πίσω ώστε να τη δουν οι άνθρωποι, να εκτιμήσουν την αξία της, να πυροδοτήσει την αγάπη για την ιστορία, την κατάδυση, τη διατήρηση, τα ναυάγια, τη γλυπτική. Δεν θα μπορούσα ποτέ να την αφήσω στον βυθό του ωκεανού», κατέληξε.