Την ώρα που τα στοιχεία από τις αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας, τους πρώτους μήνες του έτους στέλνουν άκρως θετικά μηνύματα πως το 2024 μπορεί να αποτελέσει μία νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, οι άνθρωποι του χώρου στην Βόρεια Ελλάδα, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα μπορέσουν να φτάσουν το περσινό ρεκόρ και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Όπως εξηγούν, υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ενώ σημαντικός παράγοντας τουλάχιστον για το πρώτο μισό του Ιουνίου αποτελούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Μετά τα μέσα του Ιούνη, όποτε αρχίζουν οι αφίξεις των πακέτων που έχουν κλεισθεί μέσω tour operators, η εικόνα είναι περισσότερο… προδιαγεγραμμένη και ξεφεύγει από τα αχαρτογράφητα νερά που σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκεται σήμερα.
Περιθώρια για μεγαλύτερες πληρότητες στη Χαλκιδική
Οι πληρότητες για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρήγορη Τάσιο, είναι στο 70 με 75%, ποσοστό, σχεδόν, ίδιο σε σχέση με τον αντίστοιχο, περσινό, μήνα. «Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να πιάσουμε υψηλότερα ποσοστά και σε αυτό θα συμβάλουν και οι last minute κρατήσεις» σχολιάζει ο κ. Τάσιος.
Από τις 15 Ιουνίου ξεκινούν τα οργανωμένα πακέτα των tour operators, με τους οποίους, μάλιστα, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκδικής, θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για το 2025. Εικόνα άκρως θετική για την περιοχή που βρίσκεται σταθερά στις προτιμήσεις τόσο των Βαλκανίων, όσο και των Δυτικοευρωπαίων με τους Γερμανούς και τους Άγγλους να αποτελούν τους… μπροστάρηδες, ενώ αυτό το διάστημα στη Χαλκιδική παραθερίζουν αρκετοί Πολωνοί και Τσέχοι. Από την πλευρά των Βαλκανίων ψηλά τον πήχη των κρατήσεων για μια ακόμη χρονιά βάζουν οι Ρουμάνοι.
Η κινητικότητα είναι έντονη για τη Χαλκιδική τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, εικόνα που ακολουθεί την περσινή, ιδιαίτερα, θετική σεζόν για την περιοχή.
«Μπορούμε να φτάσουμε τις περσινές πληρότητες, ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως το φετινό καλοκαίρι έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, είναι οι ευρωεκλογές, στη Ρουμανία για παράδειγμα έχουν παράλληλα και αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπάρχουν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, αλλά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αθλητικά γεγονότα που πιθανόν να στρέψουν εν δυνάμει τουρίστες προς άλλες κατευθύνσεις», αναφέρει ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά.
«Είχαμε ένα πολύ δυνατό Πάσχα με τους Βαλκάνιους, να πρωταγωνιστούν. Κάποιοι δεν θα κάνουν δεύτερη φορά διακοπές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας πως φέτος κατά μέσο όρο το κόστος της διαμονής έχει αυξηθεί από 5% έως 7%, ως απόρροια, μεταξύ άλλων, των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών τιμών των πρώτων υλών κλπ.
Στα περσινά επίπεδα η Πιερία
Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή θερινή σεζόν εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης υπογραμμίζοντας πως οι κρατήσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου, δείχνουν πληρότητες του 55 με 60%, ωστόσο κάθε μέρα που περνά η εικόνα αλλάζει χάρη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Είμαστε στα περσινά επίπεδα, ίσως, κατά τι λίγο καλύτερα. Μετά τις 15 Ιουνίου οι πληρότητες ανεβαίνουν στο 60 με 65%, καθώς τότε έρχονται οι οργανωμένες εκδρομές των tour operators», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
Όσο για τη διάρκεια της θερινής σεζόν, καθώς αποτελεί ζητούμενο για τους ανθρώπους του τουρισμού η επιμήκυνσή της, όλα θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη, από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα και δη μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θετικά μηνύματα για τη Θάσο
Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν το 2023 από και προς το νησί της Θάσου, μέσω της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτή – Λιμένας, με την πλειονότητα αυτών, ήτοι 1,5 εκατ., τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εικόνα αυτή εκτιμούν οι άνθρωποι του τουρισμού του νησιού, πως θα καταγράφει και το φετινό καλοκαίρι. Η έντονη, πάντως, κινητικότητα, φαίνεται πως ξεκινά από τις 15 Ιουνίου και μετά.
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν στο νησί και φέτος Γερμανοί, Άγγλοι, Σκανδιναβοί, Πολωνοί, Τσέχοι, Λιθουανοί, Τούρκοι, ενώ στη δεξαμενή των τουριστών, από πέρυσι, προστέθηκαν και οι Λετονοί.
Μειωμένη η κίνηση στη Σαμοθράκη
Με μειωμένες πληρότητες σε σχέση με πέρυσι για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κινείται η Σαμοθράκη, που έχει μεν το δικό της εναλλακτικό κοινό, αλλά αναζητά και το … νέο αίμα των τουριστών.
Ο επαναλαμβανόμενος τουρισμός για τη Σαμοθράκη, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σαμοθράκης και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού, Γιάννης Γλήνιας, είναι στο 10 με 12%, όταν σε άλλα νησιά όπως για παράδειγμα στη Θάσο ή στη Λήμνο το ποσοστό είναι στο 40 με 45%. Οι πληρότητες του Ιουνίου είναι στο 50%, ενώ του Ιουλίου – Αυγούστου στο 30 με 35%, όταν ένα χρόνο νωρίτερα για τους εν λόγω μήνες οι προκρατήσεις ήταν στο 40 με 45%.
Η μειωμένη κινητικότητα αποδίδεται, ενδεχομένως, και στο γεγονός πως φέτος το νησί δεν επένδυσε στην τουριστική του προβολή κάτι που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα οι ξενοδόχοι του νησιού, συνεργάζονται σε μικρό ποσοστό με tour operators και αυτό γιατί, όπως επισημάνει ο κ. Γλήνιας, δεν συμφέρει καμία από τις δυο πλευρές, δεδομένου πως τα ξενοδοχεια του νησιού είναι μικρής δυναμικότητας.
Σημειώνεται πως η κύρια δεξαμενή τουριστών για το νησί είναι κυρίως Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γερμανοί αλλά και Αυστριακοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί.