Ανάσα στον Όλαφ Σολτς -τουλάχιστον για την ώρα- δίνει η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.
Το SPD απέφυγε άλλη μια ταπεινωτική ήττα από την ακροδεξιά AfD σε κρατίδιο στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, μετά τον καταποντισμό στη Σαξονία και στη Θουριγγία.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς επικράτησε με ποσοστό 30,9% (+4,7 από το 2019), σχεδόν μιάμιση ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD – 29,2%), που ανέβασε κατά 5,7% τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στο Βρανδεμβούργο. Στην τρίτη θέση, με 13,5%, ακολουθεί η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU, που είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά 3,5%, στο 12,1%.
Μια ήττα του SPD στο κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο και το οποίο ελέγχει από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, πιθανότατα θα αποτελούσε ταφόπλακα για τις βλέψεις του Σολτς να διεκδικήσει μια νέα θητεία στην Καγκελαρία και θα ενέτεινε τις πιέσεις προς το πρόσωπό του είτε να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές, είτε να παραμερίσει, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για να συσπειρωθούν οι Σοσιαλδημοκράτες πίσω από έναν νέο υποψήφιο.
Όμως, παρά τη νίκη, τα exit polls έδειξαν ότι ο Σολτς και το SPD δεν έχουν και πολλούς λόγους να πανηγυρίζουν, αφού τρεις στους τέσσερις που ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βρανδεμβούργο είπαν ότι το έκαναν για να μην ανέβει η Ακροδεξιά στην εξουσία. Άλλωστε, το SPD έλαβε και μια απρόσμενη βοήθεια από τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Σαξονίας, τον δημοφιλή στην ανατολική Γερμανία Χριστιανοδημοκράτη Μίχαελ Κρέτσμερ, που είπε παραμονές των εκλογών στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τους Σοσιαλδημοκράτες για να μπλοκάρουν την άνοδο της Ακροδεξιάς.
Ο Σολτς παρακολούθησε τα αποτελέσματα των εκλογών στο Βρανδεμβούργο από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. «Είναι σούπερ που κερδίσαμε», είπε στους δημοσιογράφους. «Το είχα νιώσει ότι κάτι καλό θα συμβεί εκεί», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Politico, έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, για το SPD αλλά και για όλους μας».
Μολονότι οι Σοσιαλδημοκράτες απέφυγαν άλλη μια καταστροφική ήττα, ο Σολτς δεν μπορεί να διεκδικήσει και πολλά εύσημα για τη χθεσινή επιτυχία του SPD, αφού το μεγαλύτερο μερίδιο της νίκης πηγαίνει στον Ντίτμαρ Βόιντκε, τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό εδώ και 11 χρόνια του Βρανδεμβούργου, ο οποίος δεν κάλεσε καν στις συγκεντρώσεις του τον καγκελάριο και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας όπου κυριάρχησε το μεταναστευτικό.
«Φαίνεται ότι για άλλη μια φορά, όπως τόσο συχνά συμβαίνει στην Ιστορία, οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν που εμπόδισαν τους ακραίους [AfD] στον δρόμο προς την εξουσία», είπε ο Βόιντκε στο πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, το ARD.
Αν και θα παραμείνει πρωθυπουργός του κρατιδίου, ο Βόιντκε δεν θα μπορέσει να βασιστεί στην τρέχουσα κυβερνητική συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους, ειδικά αφού οι τελευταίοι δεν κατάφεραν να πιάσουν ποσοστό 5%, το όριο εισόδου στην τοπική Βουλή.
Ένα πικρό αποτέλεσμα για τους Πράσινους, ενδεικτικό της αυξανόμενης αντίδρασης μερίδας του εκλογικού σώματος έναντι φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών τους και το οποίο έχει άσχημο αντίκτυπο για την Αναλένα Μπέρμποκ, την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Σολτς, η εκλογική περιφέρεια της οποίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Πότσνταμ.
«Τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας δεν μεγάλωσαν, αλλά ούτε και μίκρυναν», είπε στο ARD ο γ.γ. των Σοσιαλδημοκρατών, Κέβιν Κούνερτ, σχολιάζοντας την οριακή νίκη του κόμματος στο προπύργιό του.
Ενώ απομένει ένας χρόνος μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας του Σολτς βρίσκονται πολύ πίσω από τη συντηρητική αντιπολίτευση των CDU/CSU στις δημοσκοπήσεις, καθώς ο καγκελάριος προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του στους δύο ελάσσονες εταίρους του: τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία φλερτάρει με την ύφεση αφότου ο Σολτς ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2021 και τα προβλήματα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών αποκάλυψαν τις επιπτώσεις τους στον κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας.
Η συζήτηση για το κατά πόσον ο Σολτς είναι ο κατάλληλος για να ηγηθεί του SPD στις επόμενες εκλογές πιθανώς θα συνεχιστεί ακόμη και εντός του κόλπου των Σοσιαλδημοκρατών, με πολλούς να στρέφουν το βλέμμα τους στον δημοφιλή υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ως πιθανό υποψήφιο Καγκελαρία.
Ο συμπρόεδρος του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, προσπάθησε να σιγήσει την εσωκομματική γκρίνια για τον Σολτς μετά το αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο των 2 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
«Θέλουμε να πάμε στις ομοσπονδιακές
εκλογές με τον Όλαφ Σολτς. Είμαστε
ξεκάθαροι ως προς αυτό», δήλωσε σε
συνέντευξή του στο δίκτυο Phoenix.
Αλλά για να νικήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου του 2025 έχουν να καλύψουν το χάσμα με τη συντηρητική Δεξιά, που προηγείται με 32% στις δημοσκοπήσεις, ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που συγκεντρώνει το SPD του Σολτς και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του.
Αν διεκδικήσει μέχρι τέλους μια δεύτερη θητεία στην Καγκελαρία, ο Σολτς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον επικεφαλής της CDU, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος εξασφάλισε προ ημερών το χρίσμα των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης.
Ο Μερτς, επικριτής της κεντρώας στροφής της Άνγκελα Μέρκελ, οδήγησε επί των ημερών του το CDU προς τα δεξιά και, μολονότι CDU και CSU προηγούνται μακράν του SPD, η δημοτικότητά του είναι πολύ χαμηλότερη, κάτι που σημαίνει πως η κούρσα για την Καγκελαρία θα είναι πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Αν οι Γερμανοί είχαν το δικαίωμα να εκλέξουν απευθείας τον επόμενο καγκελάριο, οι Μερτς και Σολτς θα εξασφάλιζαν έκαστος ποσοστό 30%, με το 35% να προτιμά κάποιον άλλον, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Insa νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι τελευταίες τοπικές κάλπες πριν τις γενικές εκλογές στη Γερμανία θα στηθούν στις αρχές Μαρτίου στο Αμβούργο, όπου ο Σολτς ήταν δήμαρχος και το οποίο κυβερνά συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD θα διατηρήσει τον έλεγχο του κρατιδίου.