Η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανασύρθηκε από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν την Κυριακή στο Reuters μια ιατρική πηγή και μια πηγή ασφαλείας.
Ενώ η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ το Σάββατο που επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα δεν ανέφερε πώς ακριβώς σκοτώθηκε ούτε πότε θα γίνει η κηδεία του, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το σώμα του όταν ανασύρθηκε διαπιστώθηκε ότι ήταν «άθικτο», δηλαδή δεν είχε τραύματα, και πως η αιτία θανάτου σχετίζεται με την ισχύ της έκρηξης.
Το σημείο που οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον Νασράλα ισοπεδώνοντας το κτήριο:
Video footage from Beirut shows the wreckage of a building where Hezbollah leader Hasan Nasrallah was killed in an Israeli operation ⤵️ pic.twitter.com/pT8RI9woj8
— Anadolu English (@anadoluagency) September 29, 2024
Bodies are removed from the bunker of Hezbollah in Dahiyeh, Beirut, after Israeli airstrikes .
The huge crater was created by airstrikes with approximately 85 bunker buster bombs, each weighing about 900 kilograms, fired from F-15I aircraft of the Israeli Air Force’s 69th… pic.twitter.com/KyvHN6A2Yg
— S p r i n t e r (@SprinterFamily) September 29, 2024
Στον Λίβανο έχει κηρυχθεί επίσημο πένθος, από αύριο Δευτέρα, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτήρια. Τα δημόσια γραφεία θα κλείσουν επίσης την ημέρα της κηδείας του Νασράλα, για την οποία ωστόσο η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία.
Διαβάστε – Ο Λίβανος προετοιμάζεται για την κηδεία του Νασράλα – Ποιος είναι ο πιθανότερος νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ (video)
Με βόμβες «bunker buster» (καταστροφέας καταφυγίων) – ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέφουν υπόγειες κατασκευές – φαίνεται ότι ισοπέδωσε το Ισραήλ το αρχηγείο – καταφύγιο της Χεζμπολαχ στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τον ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα και άλλους ανώτατους διοικητές που ήταν μαζί του.
Στην επιχείρηση εξόντωσης του Νασράλα «Νέα Τάξη», η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε περίπου 85 τέτοιες βόμβες, βάρους 2,3 τόνων η καθεμία, στο ίδιο ακριβώς σημείο, ισοπεδώνοντας το αρχηγείο και ανοίγοντας κρατήρα σε βάθος 30 μέτρων.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ.
Ποιος ήταν ο Νασράλα
Ο Νασράλα ηγείτο της Χεζμπολάχ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, από το 1992 συγκεκριμένα και έπειτα όταν δολοφονήθηκε ο προκάτοχός του στην ηγεσία της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης, Αμπάς Μουσάουι.
Ο Νασράλα γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην ανατολική Βηρυτό το 1960. Ηταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας σιιτών μουσουλμάνων, που είχε καταγωγή από ένα χωριό στο νότιο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου (1975-1990), εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, ενώ μετά την ηλικία των 16 ετών πέρασε μια περίοδο στο Ιράκ, παρακολουθώντας θρησκευτικές σπουδές υπό την καθοδήγηση του Αμπάς Μουσάουι.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ωστόσο, όταν το ιρακινό καθεστώς άρχισε να κυνηγά τους σιίτες κληρικούς, ο Νασράλα και ο Μουσάουι εγκατέλειψαν το Ιράκ και επέστρεψαν στον Λίβανο.
Μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982, ο Νασράλα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μουσάουι, εγκατέλειψε το κίνημα Αμάλ και ένωσε τις δυνάμεις του με την τότε νεοσύστατη Χεζμπολάχ η οποία υποστηριζόταν από τους Ιρανούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.
Ο Νασράλα ξεχώρισε από νωρίς ως ιδρυτικό μέλος και ηγετικός στέλεχος της Χεζμπολάχ.
Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, εδραίωσε τη θέση του ως ο στρατιωτικός αλλά και θρησκευτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, ενώ έζησε για ένα διάστημα και στο Ιράν πριν από το 1989 οπότε επέστρεψε στον Λίβανο.
Το 1992 ο Μουσάουι δολοφονήθηκε από το Ισραήλ και ο Νασράλα βρέθηκε στο τιμόνι της οργάνωσης. Υπό την ηγεσία του, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ένα κύμα αντιποίνων εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων βομβιστικών επιθέσεων στην ισραηλινή πρεσβεία και στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.
Ήδη από το 1985, η Χεζμπολάχ διεξήγαγε έναν επίμονο ανταρτοπόλεμο κατά των ισραηλινών δυνάμεων.
Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο το 2000, ο Νασράλα θεωρήθηκε «ήρωας» από πολλούς Αραβες.
Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ του κινήματος, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Εκείνο το καλοκαίρι σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες. Ο Νασράλα είχε κηρύξει το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη».
Στον Λίβανο ωστόσο βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005 και στη συνέχεια όταν ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους τη Βηρυτό τον Μάιο του 2008.
Παρ’ όλα αυτά, η Χεζμπολάχ απέκτησε μεγαλύτερη επιρροή, όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και ευρύτερα, ενώ παρενέβη και στο μέτωπο της Συρίας υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Από τον Οκτώβριο του 2023 και έπειτα, η Χεζμπολάχ θα άρχιζε, υπό την καθοδήγηση του Νασράλα, να βομβαρδίζει θέσεις στο Ισραήλ, αξιώνοντας την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ωστόσο δεν σταμάτησαν. Αντιθέτως, επεκτάθηκαν βορειότερα… βάζοντας στο στόχαστρο μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Νασράλα.
Κρανίου τόπος το σημείο του πλήγματος
Τις τραγικές εικόνες από τη γειτονιά που κατεδαφίστηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης κατά του Χασάν Νασράλα, μετέφερε μέσω ανάρτησης στο Twitter, ανταποκριτής του βελγικού μέσου VTM News.
Ο Robin Ramaekers, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο μαζί με την ομάδα του, αναφέρει πως πάνω από 100 άτομα μπορεί να είναι ακόμα εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια, στην περιοχή δεν υπάρχουν διασώστες, ενώ η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι πως «το Ιράν μας εγκατέλειψε».
Την ίδια στιγμή, βίντεο από το πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει… τον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τον μαζικό βομβαρδισμό, ο οποίος είχε σαν συνέπεια την «κατεδάφιση» των κτιρίων που στέγαζαν – στα υπόγειά τους – κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ και τον θάνατο του Νασράλα.
Ο στρατός του Λιβάνου καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι
Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να «διατηρήσουν την εθνική ενότητα» και την «κοινωνική ειρήνη» μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ.
Η έκκληση απευθύνεται σε μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων οι οποίες αναζωπυρώθηκαν από την απόφαση της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Διαβάστε: Le Parisien: Ιρανός κατάσκοπος «κάρφωσε» στο Ισραήλ τη θέση του Νασράλα
«Ο στρατός καλεί τους πολίτες να διατηρήσουν την εθνική ενότητα και να μην οδηγηθούν σε ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική ειρήνη αυτήν την επικίνδυνη περίοδο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο στρατός.
«Ο ισραηλινός εχθρός προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο καταστροφής και να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των Λιβανέζων», προσθέτει.
Επιπλέον στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από την Παρασκευή στη Βηρυτό, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από σιιτικές περιοχές έχουν βρει καταφύγιο αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Χθες βράδυ, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι είχε καλέσει ήδη τους Λιβανέζους να «συσπειρωθούν» προκειμένου να διατηρήσουν την κοινωνική ειρήνη.
Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, απηύθυνε επίσης παρόμοια έκκληση σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.
«Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον Λίβανο όπου η αβεβαιότητα διευρύνεται, είναι καιρός η χώρα να επικεντρωθεί στο κοινό συμφέρον: ένα κράτος που είναι σε θέση αναλάβει γρήγορα την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε.
Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα προκάλεσε τεράστιο σοκ στους υποστηρικτές τους, που προέρχονται ουσιαστικά από τη σιιτική κοινότητα, και, πέρα από αυτήν, βύθισε τον Λίβανο στον τρόμο.