Τελικά, έχουν πρόγραμμα; Σε ένα πρώτο ντιμπέιτ πριν απ’ το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, «ΤΑ ΝΕΑ» έψαξαν στα προγραμματικά φυλλάδια των τεσσάρων επικρατέστερων υποψηφίων για την ηγεσία (και στις πρόσφατες εξαγγελίες τους) και βρήκαν σημεία που ξεχωρίζουν σε 3+1 θεματικές: στην εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, τις κοινωνικές ανισότητες και τη νέα γενιά, καθώς και την πιθανότητα πολιτικών συνεργασιών.
Νίκος Ανδρουλάκης: Σκληρή στάση με την Τουρκία
Γνωστός για την αυστηρότητά του απέναντι στην αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, ο Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων απέναντι στη γειτονική χώρα, θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στις κυρώσεις («να μείνει μόνο το βέτο το ενωσιακό»), ενώ έχει δηλώσει πολλές φορές πως δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για μια χώρα όπως η Τουρκία, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της.
Χάρης Δούκας: Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ
Κεντρική επιλογή, για τον Δούκα, είναι η προστασία της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πέραν των πάγιων θέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Δούκας τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, με προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ενώ τονίζει πως η χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το δικαίωμα του βέτο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όσο τουλάχιστον δεν υπάρχουν στην ΕΕ σαφείς κανόνες και μηχανισμοί για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων μιας χώρας-μέλους.
Αννα Διαμαντοπούλου: Στο τραπέζι το Μεταναστευτικό
Ως «αναθεωρητική δύναμη» περιγράφει την Τουρκία η Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας πως «δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν αποδεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα». Η πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ της εκκίνησης ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία και βάζει στο τραπέζι προεκλογικά και το Μεταναστευτικό, ζητώντας κοινή πολιτική ασύλου, δίκαιη κατανομή και πολιτική κοινωνικής ενσωμάτωσης – «όποιος παραμένει, όμως, στην Ευρωπαϊκή Ενωση σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και τους κανόνες».
Παύλος Γερουλάνος: «Γέφυρα» η Ελλάδα
Για μια Ελλάδα που κερδίζει όταν είναι «γέφυρα» μιλάει ο Γερουλάνος, περιγράφοντας τη σημασία του διεθνούς ρόλου: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να μιλάει και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία και να συμμετέχει ενεργά στο να λειανθεί το έδαφος για οποιαδήποτε συνθήκη. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», σχολίαζε τον περασμένο Ιούλιο.
Νίκος Ανδρουλάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Μερικές από τις προτάσεις που παρουσίασε ο Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ για τη μείωση των ανισοτήτων ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές, η αύξηση (50%) του επιδόματος στους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μαζί με την αύξηση της έκπτωσης φόρου για το δεύτερο παιδί και πάνω, η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών σε όλη τη χώρα και η υλοποίηση ενός στεγαστικού προγράμματος δημιουργίας χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Χάρης Δούκας: Στεγαστικό πρόγραμμα
Κομμάτι μιας συνολικότερης πολιτικής για τους νέους είναι, για τον Δούκα, η ίδρυση υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής για την εφαρμογή ενός στεγαστικού προγράμματος κατασκευής και παροχής κατοικιών σε νέους ανθρώπους και ευάλωτες οικογένειες, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κατοικιών, αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και τη χρήση των εισφορών για τον τέως ΟΕΚ (1,8 δισ. ευρώ σήμερα βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος).
Αννα Διαμαντοπούλου: Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας
Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας έχει παρουσιάσει η Αννα Διαμαντοπούλου, το οποίο περιλαμβάνει προστασία και υποστήριξη των οικογενειών με παιδιά, με οικονομικά προσιτές ή δωρεάν υπηρεσίες, παροχή στοχευμένης προστασίας ελάχιστου εισοδήματος, πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση και κατάρτιση, προστασία του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, καθώς και αναβάθμιση των προγραμμάτων στέγασης.
Παύλος Γερουλάνος: Αποκέντρωση της εξουσίας
Το μεγαλύτερο βήμα για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για τον Γερουλάνο, είναι η αποκέντρωση της εξουσίας. «Οσο η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια του κεντρικού κράτους, στο πρωθυπουργικό και κάποια υπουργικά γραφεία, τίποτα δεν θα αλλάξει», αναφέρει και στο πρόγραμμα «Αναγέννηση». «Ούτε βιώσιμη διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων θα υπάρξει, ούτε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, ούτε ολοκληρωμένες λύσεις σε ζητήματα υποδομών, ενέργειας, ύδρευσης, αποχέτευσης, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών».
Νίκος Ανδρουλάκης: Ειδικά κανάλια χρηματοδότησης
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό του. Για να γίνει πράξη, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για το ιδιωτικό χρέος, ώστε να υπάρξει δίκαιη ρύθμιση και «πραγματικές 120 δόσεις», μαζί με θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς. Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης έχει κάνει αναφορά στη δημιουργία ειδικών καναλιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο άτυπος αποκλεισμός τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Χάρης Δούκας: Αύξηση των ΑΠΕ
Με στόχο η ενεργειακή μετάβαση να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα, ο Δούκας μεταξύ άλλων προτείνει αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού στο 75-80% μέχρι το 2030, αύξηση του σήμερα διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου κατά 80% στα δίκτυα ηλεκτρισμού, επενδύσεις για την αύξηση της χωρητικότητας των ενεργειακών δικτύων, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ («δεν χρειάζεται να δώσουμε χρήματα για να πάρει τον έλεγχο το Δημόσιο, αρκεί τα μέλη του Δ.Σ. να επιτελούν τον ρόλο τους»), δίκαιη μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές και δημιουργία «ηλεκτρικής λεωφόρου» με οικονομικά οφέλη από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη.
Αννα Διαμαντοπούλου: Σχέδιο για τις ΜμΕ
Στο σχέδιο της Διαμαντοπούλου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της πρόσβασης σε δημόσιες συμβάσεις, η προώθηση συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές, το SME τεστ στη φορολογική νομοθεσία, η επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 240 δόσεις, η δημιουργία ομάδων ΦΠΑ, αλλά και η εισαγωγή «Ομολόγων Κοινωνικών Επιπτώσεων» για ΜμΕ.
Παύλος Γερουλάνος: «Μεγάλη μεταβίβαση»
Κομβική για την ανάπτυξη της χώρας είναι, για τον Γερουλάνο, η «Μεγάλη μεταβίβαση». Στο σχέδιό του, αυτή περιλαμβάνει ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες, την κατάργηση του Υπερταμείου και την απόδοση δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κο ινωνίες, τη δημιουργία περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και το δανειολόγιο.
Νίκος Ανδρουλάκης: Περιφερειακά συνέδρια
Πώς συνδυάζει την αυτονομία και τη διεύρυνση ο Ανδρουλάκης; «Αν εκλεγώ θα πάμε σε περιφερειακά συνέδρια και μετά θα πάμε σε ανοιχτό πολιτικό συνέδριο και θα καλέσουμε όλες τις κοινωνικές – το υπογραμμίζω – προοδευτικές δυνάμεις για μία βαθιά προγραμματική συμφωνία», ανέφερε, τονίζοντας πως η πόρτα είναι κλειστή για όσους «πλήγωσαν τη δημοκρατική παράταξη».
Χάρης Δούκας: Συνέδριο-κάλεσμα
Ξεκάθαρη προοδευτική ταυτότητα και πολιτική αυτονομία προωθεί ο Δούκας, προβάλλοντας το μοντέλο της Αθήνας – χωρίς το ΠΑΣΟΚ να γίνει «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» όσων το λοιδόρησαν. Προτείνει ανοιχτό διάλογο σε επίπεδο βάσης και ένα συνέδριο-κάλεσμα «σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες να έρθουν εδώ μπροστά στρατιώτες, να συμμετάσχουν ισότιμα και να καταθέσουν την πρόταση τους για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη».
Αννα Διαμαντοπούλου: Πολιτική αυτονομία
Σε πολλές παρεμβάσεις της, η Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει πως είναι υπέρ ενός αυτόνομου ΠΑΣΟΚ. «Εκλογικές συμπράξεις και συνεργασίες με ομάδες είναι αυτοκτονική επιλογή», ανέφερε πιο πρόσφατα. «Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός. Το ΠΑΣΟΚ να έχει μια στρατηγική και πολιτική αυτονομία», τόνισε, εκφράζοντας την επιθυμία το ΠΑΣΟΚ να αντικαταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά την κυριαρχία στο προοδευτικό Κέντρο.
Παύλος Γερουλάνος: Συγκλίσεις κορυφής
«Αυτή τη στιγμή, κανένα κόμμα δεν μας λέει πάνω σε τι πλαίσιο θα συνεργαστούμε. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο Γερουλάνος για το ενδεχόμενο συνεργασιών, κλείνοντας τη συζήτηση για συγκλίσεις κορυφής. «Δύο σπίτια που καίγονται δεν τα βάζεις μαζί», ανέφερε ειδικά για την ενδεχόμενη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας ότι το κόμμα του πρέπει να περιγράψει το δικό του σχέδιο για τη χώρα.