Ένα μήνα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, στις 6 Οκτωβρίου, ανακύπτουν νέα δεδομένα καθώς κάποιοι επαναφέρουν το (τυπικό) θέμα ασυμβίβαστου του Χάρη Δούκα.
Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο περιγράφει τις ασυμβίβαστες ιδιότητες: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Πρόκειται για ένα άρθρο κατεξοχήν προβληματικό, το οποίο φτάνει να αποκλείει και… βουλευτές.
Ο Χάρης Δούκας είχε εξαγγείλει την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου, μαζί με εκείνες των Ν. Ανδρουλάκη και Παύλου Γερουλάνου. Για το θέμα είχε ζητήσει να τοποθετηθεί ο ίδιος ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ και η Νάντια Γιαννακοπούλου είχε επισημάνει ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα. Ο Ν. Ανδρουλάκης άφησε να διαφανεί ότι πρόκειται για έλασσον θέμα και ότι θα επιλυθεί, ενώ ουδείς από τους συνυποψήφιους έθεσε θέμα υποψηφιότητας Δούκα. Όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), θα παρακάμψει ομόφωνα την καταστατική ρήτρα με ερμηνεία.
Ωστόσο, εσχάτως άρχισε να διακινείται νέο θέμα: Ένα κομματικό στέλεχος, ο Γρηγόρης Φελώνης (ανήκει στους σταθερούς υποστηρικτές Ανδρουλάκη) με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ διαμαρτύρεται για το ασυμβίβαστο Δούκα, προειδοποιώντας ότι θα φτάσει μέχρι Άρειο Πάγο, αρνούμενος να συναινέσει σε αντικαταστατική πράξη.
Έτσι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί αναστάτωση λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες, δέχεται εισηγήσεις να μετατρέψει την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε διαρκές συνέδριο. Ενδεχόμενο που το σκέπτεται σοβαρά, εάν η ΕΔΕΚΑΠ δεν καταλήξει ομόφωνα σε απόφαση.
Το Άρθρο 23 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο, είτε με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα, είτε με απόφαση Προέδρου.
Το Διαρκές Συνέδριο δεν περιλαμβάνει εκλογή ούτε συνέδρων ούτε οργάνων, αλλά διεξάγεται μόνο σε περίπτωση που πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις κατόπιν διεξοδικής εν σώματι συζήτησης για να εκφραστεί η κομματική βάση με το σώμα των αντιπροσώπων του τελευταίου Συνεδρίου.
Εφόσον το Διαρκές Συνέδριο πάρει τη σχετική απόφαση ερμηνείας του Καταστατικού (το οποίο έχει τροποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν) και επιτρέψει την υποψηφιότητα Δούκα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις ή και αν υπάρξουν θα είναι περιορισμένες.
Η πλευρά Δούκα, ωστόσο, υποψιάζεται μεθόδευση με στόχο να μπει ο υποψήφιος πρόεδρος σε διαδικασία φθοράς. «Ο Δούκας κατέθεσε από τις 30 Ιουνίου υποψηφιότητα, μπροστά σε όλη την ΚΕ και δεν μίλησε κανείς, ούτε έφερε αντιρρήσεις. Μετά από κάποιες μέρες έγινε και δημόσια σχετική συζήτηση όπου και πάλι δεν υπήρξε αντίρρησε από κανέναν. Κάποιοι το θυμήθηκαν τώρα, μετά από 2,5 μήνες που ο Χάρης δημιουργεί ρεύμα;» λέει χαρακτηριστικά το περιβάλλον του, ξεκαθαρίζοντας πως ο κ. Δούκας δεν πρόκειται να μπει στη σχετική συζήτηση. «Ας κάνουν ό,τι νομίζουν» προσθέτουν προειδοποιώντας ότι αν κάποιοι επιχειρήσουν να τον κόψουν, θα συνιστά άθλια μεθόδευση.
Ωστόσο, ένα ακόμη διαδικαστικό πρόβλημα είναι το… χωροταξικό: Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ασφαλώς και δεν χωρά τους 4.000-5.000 συνέδρους (μαζί με τους αριστίνδην) που θα πρέπει να προσέλθουν για το Διαρκές Συνέδριο
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.