Ο… πόλεμος των μετεωρολόγων: Ανάρτηση – «φωτιά» του Γιάννη Καλλιάνου κατά συναδέλφων του – «Προγνώστες του Πανικού»
Λάβρος κατά μερίδας συναδέλφων του μετεωρολόγων εμφανίστηκε ο Γιάννης Καλλιάνος, με ανάρτησή του στο Facebook.
Ο μετεωρολόγος του MEGA και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «επιτέθηκε» σε μερίδα συναδέλφων του γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «καταφεύγουν σε υπερβολές για λίγη επιπλέον δημοσιότητα».
Μάλιστα στην αρχή της ανάρτησής του τους προσφωνεί ως «Προγνώστες του Πανικού».
Αφορμή για την ανάρτηση του κ. Καλλιάνου στάθηκαν οι καιρικές προβλέψεις των τελευταίων ωρών σχετικά με «βίαιες μεταβολές, κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και επικίνδυνες καταιγίδες».
Είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς ορισμένους προγνώστες του διαδικτύου να υπερβάλλουν και να δραματοποιούν τις καιρικές συνθήκες, με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους προβολή. Αυτές οι ανυπόστατες αναφορές για δήθεν ακραία φαινόμενα δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο πέρα από τη φιλοδοξία κάποιων να ακουστεί το όνομά τους.
Το Σαββατοκύριακο θα είναι ζεστό και όχι «κολαστήριο με αεροχειμάρους που θα πλήξουν τη χώρα» όπως κάποιοι ανέφεραν πριν από μέρες, με θερμοκρασίες έως και 32-34°C. Στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα ίσως σημειωθούν και 35°C. Κάθε χρόνο έχουμε τέτοιες ανόδους στη θερμοκρασία μέσα στον Σεπτέμβριο. Ήμαρτον.
Επιπλέον, από τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα πέσει κατά 8°C κατά μέσο όρο, φτάνοντας τους 26-27 °C, ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάποιοι ανέφεραν αυτή την πτώση ως «ακαριαία πτώση υδραργύρου λόγω ψυχρού μετώπου».
Όμως, αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι κάτι ακραίο, ούτε επικίνδυνο. Επίσης, τη Δευτέρα, θα πνέει Βορειοδυτικός άνεμος 5-7 μποφόρ και τοπικά ίσως και 8, κυρίως στο Ιόνιο. Το βλέπετε ως «επικίνδυνη μεταβολή» αυτό; Ασφαλώς και όχι.
Όσο για τις βροχές της Κυριακής και της Δευτέρας «που θα είναι επικίνδυνες και καταστροφικές» βάση των λεγομένων κάποιων, θα επηρεάσουν περίπου το 8-10% της έκτασης της χώρας (κυρίως Θράκη και Βορειοανατολικό-Ανατολικό Αιγαίο), θα είναι ασθενούς έως και μέτριας έντασης, ενώ θα εκδηλωθούν σε αυτές τις περιοχές και σποραδικές καταιγίδες. Το περισσότερο νερό αναμένεται στη Θράκη.
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι 26-27°C είναι σχεδόν ιδανικές θερμοκρασίες για την εποχή. Το να παρουσιάζονται αυτές οι φυσιολογικές μετεωρολογικές μεταβολές ως «κλιματική καταστροφή» είναι ανεύθυνο και προκαλεί αχρείαστο πανικό.
Αυτοί οι προγνώστες, που πραγματικά συναντάς πολλούς στο διαδίκτυο, εκμεταλλεύονται τη φυσική ανησυχία των πολιτών για να κερδίσουν λίγη επιπλέον προσοχή. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ανθρώπους που επιλέγουν την οδό της υπερβολής και της “μυθοπλασίας” αντί για την υπεύθυνη ενημέρωση.
Στην ουσία, δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον παρά μόνο τη ματαιοδοξία τους. Η πραγματική μετεωρολογία απαιτεί ψυχραιμία, ακρίβεια και αλήθεια, όχι φανταχτερούς τίτλους και ανυπόστατες προβλέψεις για να παραμείνει το όνομα ορισμένων στην επικαιρότητα.
Εξάλλου όλοι μας έχουμε κάνει λάθη, δεν είμαστε Θεοί. Κάποιες στιγμές πέφτουμε έξω στα προγνωστικά μας στοιχεία. Και όσο λιγότερες φορές πέφτουμε έξω, τόσο πιο υπεύθυνοι είμαστε για τους πολίτες.
Νωρίτερα, ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιούσε με δική του ανάρτηση για απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού μετά την Κυριακή.
«Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός μέχρι και την Κυριακή στο σύνολο της χώρας μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 34° με 35°, την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τους ανέμους γενικά να μην προβληματίζουν.
Μετά όμως από αυτή την καλοκαιρινή ανάπαυλα ακολουθεί βίαιη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί από κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, επικίνδυνες καταιγίδες αλλά και επικίνδυνους ανέμους μεταβολή η οποία χρονικά τοποθετείται κοντά στο μεσημέρι της Κυριακής και από βορρά προς νότο.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρουσάκης έγραψε:
Αιτία γι’ αυτή τη βίαιη αλλαγή του καιρού αποτελεί η κίνηση ενός ψυχρού μετώπου όπως απεικονίζεται και στον χάρτη μας παρακάτω, από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.
Έτσι λοιπόν θα προκληθεί μια βίαιη σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα την έντονη διαφορά πίεσης που θα οδηγήσει σε τοπικά θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους, αλλά και την έντονη αστάθεια αρχικά στα βόρεια και τη Δευτέρα ανατολικότερα και νοτιότερα.
Χαρακτηριστικό το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την περιοχή της Αθήνας όπου ενώ την Κυριακή θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 34° με 35° βαθμούς, την Δευτέρα ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26° με 27° βαθμούς κελσίου.
Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Κυριακής στα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο, πιθανόν βόρεια Θεσσαλία), οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από επικίνδυνους ανέμους, χαλάζι, επικίνδυνους κεραυνούς.
Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την ξηρασία εκεί ιδιαίτερα όπου δεν προβλέπονται βροχές, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Επικίνδυνες καταιγίδες τη Δευτέρα προς τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας».
Δείτε τη σχετική ανάρτηση
Χθες, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιούσε για βίαιη πτώση της θερμοκρασίας τα επόμενα 24ωρα.
Σε ανάρτησή του, έγραψε τα εξής:
«Καιρός για βόλτες και θάλασσα!
Ακολουθούν 4 ημέρες με αίθριες καιρικές συνθήκες και υψηλές για την εποχή Θερμοκρασίες. Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 31-32 βαθμούς σε αρκετές περιοχές (Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, κεντρική Μακεδονία). Δεδομένου ότι η θερμοκρασία της θάλασσας είναι κοντά στους 26 βαθμούς οι συνθήκες θα είναι ιδανικές ακόμα και για βουτιές.
Να σημειώσω ότι από το βράδυ της Κυριακής ενισχύονται σταδιακά οι βοριάδες με αποτέλεσμα τη Δευτέρα και την Τρίτη να πέσει αισθητά η θερμοκρασία από βορρά προς νότο (6-7 βαθμούς) !Στην συνέχεια ανεβαίνει λίγο ο υδράργυρος και σταθεροποιείται , με τις βροχές όμως να είναι πολύ λίγες.
-Η βίαιη πτώση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει ευνοϊκές συνθήκες για ισχυρά μπουρίνια και καταιγίδες την Κυριακή το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
-Επίσης σύμφωνα με μελέτες, οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας ευνοούν τις ιώσεις».