-Να μην πάθουν ΣΥΡΙΖΑ εύχονται στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και οι φωνές ως προς αυτό πληθαίνουν ιδιαίτερα μετά το debate. Μπορεί στην τηλεμαχία να μην υπήρξαν μαλλιοτραβήγματα, όμως μετά αυτή άρχισαν τα όργανα και οι θερμόαιμοι δημιουργούν κόντρες. Οι οποίες δεν έχουν ξεφύγει προς το παρόν, όμως κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ξεφύγουν τις επόμενες (λίγες είναι η αλήθεια) μέρες μέχρι τις κάλπες. Έτσι είχαμε μπαράζ αναρτήσεων και δημοσίων τοποθετήσεων υπό την απειλή να δημιουργηθούν προσωπικές έχθρες που θα υπονομεύσουν την ενότητα την επομένη των εκλογών. Μία εξ αυτών η ανάρτηση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, που ως τώρα έχει κρατήσει τις ισορροπίες στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας θεσμικά. Παρότι κι αυτός έχει την προτίμησή του μεταξύ των έξι υποψηφίων…
-Θετική βλέπω να είναι η αποδοχή της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσσαλονίκη. Κάποιος θα το θεωρούσε αυτονόητο, όμως ποτέ δεν είναι. Τις περισσότερες φορές (και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε την πρόοδο κάποιου και έχουμε αυξημένο το αίσθημα του ψόφου για την κατσίκα του γείτονα) οι χειρότεροι επικριτές είναι οι συντοπίτες σου. Στην περίπτωση όμως του κ. Φάμελλου διακρίνω, συζητώντας με στελέχη και μέλη του κόμματος, μια ευρύτερη αποδοχή, ακόμα κι από εκείνους που δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν. Διότι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης δεν είναι εύκολη και αυτονόητη για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πολλά τα φέουδα και τα βιλαέτια, πολλοί οι πρωταγωνιστές και όχι και οι καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις. Κάπως έτσι περιχαρακώθηκε το κόμμα άλλωστε και καλλιεργήθηκε η τοπική εσωστρέφεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις που κάνουν… μπαμ. Στα social media των τοπικών στελεχών, μελών και φίλων η τοξικότητα χτυπάει κόκκινο και οι αντιπαραθέσεις ξεπερνούν τα όρια ευπρέπειας. Από αυτό δε θα μπορούσε βεβαίως να ξεφύγει και ο κ. Φάμελλος, αλλά μάλλον είναι μέρος του παιχνιδιού…
-Στο μεταξύ από όλες αυτές τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δημιουργείται και μια στάση αναμονής στα υπόλοιπα κόμματα της … ευρύτερης περιοχής. Διότι αναλόγως των όσων τα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν «ορφανά» και ως γνωστόν τα κόμματα έχουν ανοιχτή και μεγάλη αγκαλιά σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη Νέα Αριστερά τα πράγματα έχουν βαλτώσει μετά τις ευρωεκλογές και στη Θεσσαλονίκη επικρατεί σχετική άπνοια. Λίγο πήγαν να ξυπνήσουν στη ΔΕΘ, αλλά και πάλι κρατιέται χαμηλά η μπάλα. Είναι και λογικό, διότι οι εξελίξεις στον χώρο είναι ραγδαίες και όποιος εμπλακεί μπορεί να μετατραπεί σε εξιλαστήριο θύμα. Η υπομονή είναι αρετή και συνήθως ωφελεί…
-Ωραία το έθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, σχετικά με τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά. «Πρέπει να γίνει ένας βασικός διαχωρισμός στο ‘επιτελώ το ρόλο μου ως βουλευτής’ και στο κάνω εσωκομματική αντιπολίτευση», τόνισε η κ. Ευθυμίου, που ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχει κάνει και λίγες «ενοχλητικές» ερωτήσεις προς τους υπουργούς…