Όλο και πιο κοντά στην ομαλότητα μοιάζει να είναι ο Παγασητικός Κόλπος, καθώς ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των τελευταίων νεκρών ψαριών που γέμισαν τη θάλασσα, προκαλώντας πολλά προβλήματα και οδήγησαν τον Βόλο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα ειδικά συνεργεία που βγάζουν τα ψάρια από το νερό εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς και όπως σημειώνει η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει απομακρυνθεί ήδη το 99% των νεκρών ψαριών.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα νεκρά ψάρια στη συνέχεια πηγαίνουν για καύση, ενώ ορισμένα από αυτά (περίπου 4-5 τόνοι) πήγαν σε ειδικό χώρο στο Βελεστίνο, όπου έγινε υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η υγειονομική ταφή, όπως έγινε και με τα πρόβατα με την πανώλη, μπαίνει ένα γεωύφασμα, πάνω μπαίνουν τα ζώα και μετά μπαίνει ασβέστης και χώμα. Έγινε βάσει της νομοθεσίας της ευρωπαϊκής, όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, συμπληρώνοντας ότι «αυτά που λέγονται ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν έχουν καμία βάση επιστημονική».

Το γεγονός ότι έφτασαν εκατομμύρια νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα και τον ποταμό Ξηριά στον Παγασητικό Κόλπο δείχνει ότι δεν ελήφθη κανένα μέτρο πριν την περιβαλλοντική καταστροφή.

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε καθώς υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των αρχών που εμπλέκονται σε όλη αυτή τη «διαδρομή».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι ήταν μια συγκυρία πραγμάτων στην οποία εμπλέκονταν ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας, η αποκεντρωμένη που είχε τον έλεγχο του αρδευτικού νερού, ο οργανισμός λιμένος, ο δήμος Βόλου, το Λιμεναρχείο. Όλοι αυτοί τράβηξαν την ουρά τους απέξω…» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ίδιος έκανε ενέργειες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, χωρίς να είναι αρμοδιότητά του.

«Η περιφέρεια Θεσσαλίας παρόλο που δεν είχε την ευθύνη, αν δεν έμπαινε μπροστά… σε αυτήν τη φάση κάποιος έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία για να μπορέσει να μαζέψει τα ψάρια. Αν δεν την έπαιρνε η περιφέρεια Θεσσαλίας, τα ψάρια θα ήταν ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, η περιφέρεια θα μπορούσε να έχει τοποθετήσει ένα δίχτυ πριν το θυρόφραγμα, ώστε να μην φύγουν τα ψάρια, κάτι που όπως τόνισε ήταν αδύνατο τεχνικά με τον όγκο νερού που υπήρχε.

«Για να μην πάνε τα ψάρια στον Παγασητικό, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα δίχτυ πριν από το θυρόφραγμα. (…) Δεν μπορούσε να γίνει πριν γιατί ήταν σε σημείο το οποίο θα είχε βουλώσει, δεν μπορούσε να γίνει τεχνικά, κανείς δεν έμπαινε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Χημείας & Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος οι Αρχές θα μπορούσαν να δράσουν νωρίτερα και να σώσουν το μεγαλύτερο μέρος των ψαριών.

«Τα ψάρια δεν πέθαναν σε μια στιγμή. Εδώ και ένα μήνα είχαν ξεκινήσει οι θάνατοι, καθώς ελαττώθηκε το οξυγόνο στη λίμνη Κάρλα. Αν πήγαινε κάποιος και μετρούσε, θα έπαιρναν εγκαίρως μέτρα» σημείωσε ο κ. Φυτιάνος, τονίζοντας ότι «η φύση είχε προειδοποιήσει».

«Έπρεπε να υπάρχει ένας συντονιστικός φορέας που θα έπρεπε να δράσει, αλλά στην Ελλάδα λειτουργούμε πυροσβεστικά» πρόσθεσε ο καθηγητής Χημείας & Περιβάλλοντος.

«Πολιτικό απατεώνα» χαρακτήρισε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, υποστηρίζοντας ότι «ο δήμος Βόλου και ο Οργανισμός Λιμένος εμπλέκονται εφόσον ήρθαν όλα αυτά τα φερτά υλικά και μπήκαν στο λιμάνι, να το καθαρίσει και το καθάρισε», ρίχνοντας την ευθύνη για τα νεκρά ψάρια στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως σημείωσε, «η εισαγγελική διάταξη αναφέρει ότι το θυρόφραγμα ήταν σωστά ανοιχτό, αλλά αναφέρεται στο 2023, όχι στον Αύγουστο του 2024»

Επίσης, ο δήμαρχος Βόλου ανέφερε ότι τα συνεργεία που είχε δώσει εργολαβία η περιφέρεια Θεσσαλίας αντί να μαζεύουν τα ψάρια για να οδηγηθούν σε καύση, τα έθαβαν στον Ξηριά. «Στα 100 μέτρα είχε γεωτρήσεις και στα 10 μέτρα κατοικίες, γι’ αυτό έκανα μήνυση και η υπόθεση είναι στην εισαγγελία και την Παρασκευή είναι το δικαστήριο» συμπλήρωσε ο κ. Μπέος.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες της πόλης του Βόλου και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου στον Παγασητικό έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, με τους τοπικούς φορείς και τους εμπορικούς συλλόγους να ζητούν μέτρα στήριξης από το κράτος.

«Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εδώ και έναν χρόνο, η πόλη και γενικότερα η Μαγνησία καταστράφηκε. Λίγο συνήλθαμε, προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είχαμε μια 70% πτώση του τζίρου μέχρι και πριν τα ψάρια, όμως μετά έγινε 100% καταστροφή» ανέφερε ο πρόεδρος καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας νομού Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

«Για τους επόμενους μήνες είμαστε κατεστραμμένοι» συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Βόλου, την ώρα που τα καταστήματα είχαν κλείσει λόγω των νεκρών ψαριών που είχαν γεμίσει την παραλία του Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έστειλε τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του τέλους τραπεζοκαθισμάτων.

«Και ήρθε και κλιμάκιο μεικτό από την Φλώρινα, τους πήρα αργά χαμπάρι, η Εφορία να ελέγχει τα μαγαζιά σε μια περίοδο καταστροφής που είναι κλειστά. Μιλάμε για τρέλα» είπε ο Αχιλλέας Μπέος.