Οι 8 φαινομενικά χαριτωμένες συνήθειες που μπορούν να γίνουν ενοχλητικές σε μια σχέση

Ο έρωτας είναι περίπλοκο συναίσθημα, γεμάτο σκαμπανεβάσματα, καλές και κακές στιγμές, ιδιαιτερότητες που μπορούν να μας κάνουν να ερωτευτούμε τον σύντροφό μας ακόμη περισσότερο.

Και όμως, οι ίδιες συνήθεις που μπορούν να μας γοητεύουν στην αρχή, μακροπρόθεσμα μπορούν να γίνουν ενοχλητικές σε μία σχέση.

8 συνήθειες που μπορεί να καταλήξουν να είναι ενοχλητικές στην πορεία μίας σχέσης:

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης σε μια σχέση. Ενώ στην αρχή ενός δεσμού, η ανάγκη αυτή μοιάζει χαριτωμένη, αργότερα μπορεί να καταλήξει να είναι κουραστική.

Όσο περνά ο καιρός,  η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση, γίνεται κουραστική. Ο σύντροφος μπορεί να νιώσει ότι τον χρειάζεστε για να σας δίνει επιβεβαίωση. Σε μια συντροφική σχέση, οι άνθρωποι πρέπει να δείχνουν εμπιστοσύνη στη δέσμευση και στον άλλον.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισορροπία. Εμπιστοσύνη σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ζητά ο ένας σύντροφος από τον άλλον διαρκώς επιβεβαίωση ή αποδοχή. Μακροπρόθεσμα, κάτι τέτοιο επιβαρύνει τη σχέση.

Στην αρχή μιας γνωριμίας, το πιο γοητευτικό στοιχείο είναι όταν οι σύντροφοι θέλουν να εκφράζουν διαρκώς την αγάπη και την τρυφερότητά τους.

Όσο όμως, η σχέση ωριμάζει, η διαρκής εκδήλωση τρυφερότητας, μπορεί να γίνει αποπνικτική. Το μυστικό είναι να υπάρχει ισορροπία. Μην φοβάστε να εκφράσετε την ανάγκη σας για προσωπικό χώρο και ελευθερία.

Στην αρχή της σχέσης, είναι γοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι είμαστε με κάποιον με τον οποίο συμφωνούμε. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, αυτή η κατάσταση δημιουργεί μονοτονία, ενδεχομένως και απογοήτευση. Οι διαφορές και οι διαφωνίες είναι αναπόσπαστο μέρος των συντροφικών σχέσεων. Προάγουν την κατανόηση και την εξέλιξη στη σχέση.

Αν παρατηρήσετε ότι, ο σύντροφός σας συμφωνεί σε όλα μαζί σας, ίσως αξίζει να κάνετε μια ειλικρινή κουβέντα μαζί του. Σε  μια σχέση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία.

Στην αρχή μιας σχέσης, είναι γοητευτικό να βλέπουμε πως ο σύντροφος θυμάται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με εμάς.

Αυτό όμως, από χαριτωμένο μπορεί μακροπρόθεσμα να γίνει ενοχλητικό. Ειδικά όταν υποβόσκει η απαίτηση ή η προσδοκία να θυμάστε και εσείς κάθε λεπτομέρεια που τους αφορά.  Τότε μπορεί ακόμη να γίνει και αιτία συγκρούσεων.

Σημασία δεν έχει ο σύντροφος να θυμάται την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά να έχει κατανόηση και γνήσιο ενδιαφέρον για τη σχέση.

Είναι υπέροχο να είσαι με κάποιον που ενδιαφέρεται ή θαυμάζει τα ενδιαφέροντά σου. Αυτό μαρτυρά ότι νοιάζεται για εσένα, ότι θέλει να μοιραστείτε εμπειρίες.

Αυτό όμως που μπορεί να είναι χαριτωμένο στην αρχή, μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει αποπνικτικό. Ειδικά αν ο σύντροφος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα χόμπι του άλλου, αλλά προσπαθεί γι’ αυτό.

Οι δύο σύντροφοι, πρέπει να καλλιεργούν τα προσωπικά τους χόμπι και ενδιαφέροντα. Ο ποιοτικός προσωπικός χρόνος, σας δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθείτε και να μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στη συντροφική σχέση.

Μπορεί να θαυμάζετε πράγματι τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα του συντρόφου σας, όμως είναι αναγκαίο να διατηρήσετε τη δική σας προσωπικότητα.

Να είναι υπερβολικά καλοί

Μπορεί να σας μοιάζει παράδοξο. Άλλωστε όλοι λένε ότι θέλουν έναν σύντροφο που να έχει κατανόηση, ευγένεια, ευαισθησία, να μην λέει βαριές κουβέντες. Πράγματι.

Ωστόσο, όταν κάποιος «παραείναι» καλός, μπορεί να βλάψει τη σχέση. Αν ένας σύντροφος δεν εκφράζει ποτέ τη δυσαρέσκειά του, αν ποτέ δεν θυμώνει ή δεν αξιώνει τίποτα, αν δεν εκφράζει τις ανάγκες του, τότε μπορεί να νιώθετε ότι έχετε σχέση μ’ έναν άβουλο σύντροφο και όχι με κάποιον που έχει διεκδικητική προσωπικότητα.

Εκτός από το ότι είναι εξουθενωτικό να είναι κάποιος το μόνο άτομο που εξωτερικεύει τις ανάγκες, τις ανησυχίες ή παίρνει τις αποφάσεις, μακροπρόθεσμα αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θυμού.

Μια υγιής σχέση απαιτεί αμοιβαιότητα. Χρειάζεται δύο άτομα που δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διεκδικήσουν τις επιθυμίες τους.

Δεν πειράζει αν περιστασιακά διαφωνείτε ή αν εκφράζετε δυσαρέσκεια. Αυτές οι στιγμές προστριβών, οδηγούν τη σχέση σε αμοιβαία κατανόηση. Μπορεί να σας μοιάζει παράδοξο, όμως το να είστε «υπερβολικά καλός» μπορεί να βλάψει τη σχέση σας.

Γενικά, η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία, είναι αναγκαία προϋπόθεση των υγιών σχέσεων.

Η συνεχόμενη επικοινωνία ωστόσο, μπορεί να γίνει αποπνικτική. Ο σύντροφος μπορεί να νιώσει ότι του στερείται η ηρεμία ή η ανεξαρτησία. Άρα, μην αγχώνεστε ότι πρέπει να μοιράζεστε όλες σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα με τον σύντροφό σας.

Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι σέβονται την ιδιωτικότητα και το προσωπικό χρόνο του άλλου.

Η θετικότητα και η αισιοδοξία είναι πολύ θετικά γνωρίσματα. Κάνουν τη ζωή πιο ευχάριστη. Ωστόσο, η υπερβολική θετικότητα σε μια σχέση, μπορεί να καταλήξει να είναι ενοχλητική. Αν ένας σύντροφος τα βλέπει όλα θετικά, αν δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει τις δύσκολες καταστάσεις, ο άλλος μπορεί να νιώσει ότι υποτιμά ή απαξιώνει τη δυσκολία μερικών πραγμάτων.

Στο πλαίσιο μιας σχέσης, παραμένει σημαντικό, οι σύντροφοι να μπορούν να δεχτούν, τόσο τα θετικά, όσο και τ’ αρνητικά συναισθήματα αφού μόνο έτσι υπάρχει κατανόηση, εξέλιξη και ενδυνάμωση της σχέσης.

Η επίγνωση των παραπάνω συμπεριφορών και της ενδεχόμενης ζημιάς που μπορεί να προκαλέσουν σε μια σχέση, είναι πολύ σημαντική.

Το κυριότερο είναι οι σύντροφοι να μην χάνουν την ατομικότητά τους, στην προσπάθειά τους να γίνονται αποδεκτοί και αρεστοί.