Νέα δεδομένα και ντοκουμέντα φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ» για την υπόθεση του Μιχάλη Δαρδανελιώτη και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων με Νεοπλασματικές Ασθένειες, η οποία ερευνάται από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος για απάτη άνω των 800.000 ευρώ. Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από το περιεχόμενο αγωγής που κατατέθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών πριν από τρία χρόνια και εκδικάστηκε φέτος, στις 15 Ιανουαρίου 2024.
Η αγωγή κατατέθηκε από τους νόμιμους κληρονόμους της αποβιώσασας Ρ.Τ. κατά της Chain of Hope, που εδρεύει στη Μύκονο. Στην αγωγή γίνεται λόγος για πλαστή διαθήκη που δημοσιεύτηκε εκ μέρους της εταιρείας του Δαρδανελιώτη, με σκοπό να καρπωθεί περιουσία σημαντικής αξίας, η οποία περιελάμβανε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, χρυσές λίρες και μετρητά από επενδυτικά τραπεζικά προϊόντα.
Στο ιστορικό της αγωγής περιγράφεται η ζωή και η σχέση της 92χρονης Ρ.Τ. με τους κληρονόμους της συνταξιούχου, άγαμης και άτεκνης, η οποία απεβίωσε τον Αύγουστο του 2019. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής, η θανούσα είχε μακροχρόνια και βαθιά φιλία με τους ενάγοντες, τους οποίους κατέστησε μοναδικούς κληρονόμους της με ιδιόγραφη διαθήκη, η οποία κηρύχθηκε «κυρία» με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών και δικαστικής πραγματογνωμοσύνης.
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την πλαστή διαθήκη
Κλείσιμο
«Η θανούσα υπήρξε για εμάς μέλος της οικογένειάς μας, σαν άλλη γιαγιά μας. Περνούσαμε μαζί όλες τις οικογενειακές γιορτές και σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Μετά τον θάνατο των φυσικών παππούδων και γιαγιάδων μας, απέμεινε για εμάς η μόνη γιαγιά, όπως την αισθανόμασταν και όπως ήθελε να την αποκαλούμε», αναφέρουν οι ενάγοντες στην αγωγή τους.
Τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, ανήσυχοι που δεν είχαν νέα της, οι ενάγοντες μετέβησαν στην οικία της στο Κολωνάκι και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα με τα κλειδιά που τους είχε εμπιστευτεί και έτσι κάλεσαν την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο διαμέρισμα βρήκαν την 92χρονη πεσμένη στο πάτωμα, χωρίς σημάδια ζωής.
Οι αστυνομικοί σφράγισαν την είσοδο του διαμερίσματος, όπως ορίζει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις. Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης της οικίας της θανούσας έναν χρόνο μετά, διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιαστεί η αστυνομική σφράγιση και το διαμέρισμα είχε διαρρηχθεί και λεηλατηθεί. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους κληρονόμους ότι από το διαμέρισμα εκλάπησαν προσωπικά έγγραφα της Ρ.Τ. και όχι άλλα αντικείμενα αξίας. Οι κληρονόμοι κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
Το καλοκαίρι του 2021 η υπόθεση πήρε νέα τροπή. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία του Μιχάλη Δαρδανελιώτη απέστειλε εξώδικη δήλωση στους νόμιμους κληρονόμους της θανούσας, ανακοινώνοντάς τους ότι έχει καταστεί κληρονόμος της Ρ.Τ. μέσω δημόσιας διαθήκης, η οποία δημοσιεύτηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατό της. Σε αυτή τη διαθήκη, το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της καταλείπεται στην Chain of Hope.
Ο πύργος στην Καστέλα που ανήκε στον ετεροθαλή αδελφό του δολοφονηθέντος ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου
Δικαστήριο έκρινε άκυρη τη διαθήκη που παρουσίασε η Chain of Hope για κληρονομιά 1 εκατ. ευρώ, οι πραγματικοί κληρονόμοι μιλούν για απάτη – Η εταιρεία έλαβε 625.000 ευρώ από πώληση κληροδοτήματος στην Καστέλα, που ανήκε στον αδελφό του Νίκου Σεργιανόπουλου
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κατά τη συζήτηση της αγωγής, το δικαστήριο διόρισε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη από ανεξάρτητη δικαστική γραφολόγο – η οποία υπηρετεί στο εργαστήριο δικαστικής γραφολογίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η γραφολόγος-αστυνομική διευθύντρια της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει στο πόρισμά της: «Οι αµφισβητούµενες χειρόγραφες υπογραφές επί της πειστήριας διαθήκης [Π] δεν έχουν χαραχθεί από τη Ρ.Τ. στην οποία φέρονται να αποδίδονται, αλλά από κάποιο άλλο άγνωστο άτοµο, το οποίο επιχείρησε, πλην όµως ανεπιτυχώς, να αποµιµηθεί γνήσιες υπογραφές της».
Επιπροσθέτως, στην αγωγή τους οι ενάγοντες κληρονόμοι της Ρ.Τ. αναφέρουν ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων που γνώριζαν τη θανούσα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς τη σχέση της με τον νόμιμο εκπρόσωπο της Chain of Hope, Μιχάλη Δαρδανελιώτη. Μάλιστα ο Μ. Δαρδανελιώτης δεν εμφανίστηκε στην κηδεία της θανούσας, ενώ κανείς από το περιβάλλον της δεν γνώριζε ή είχε ακούσει ποτέ κάτι για τη σχέση αυτή. «Εως και σήμερα όμως, η επίκληση αυτής της σχέσης αποτυπώνεται σε μια δημόσια διαθήκη, πέντε μήνες πριν από τον θάνατο της διαθέτιδας, με τα τιμώμενα πρόσωπα να λαμβάνουν κληρονομιά αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ», αναφέρουν οι κληρονόμοι στην αγωγή τους. Σε δικόγραφο επί της ανωτέρω αγωγής, η εταιρεία διά του εκπροσώπου της Μιχάλη Δαρδανελιώτη, δηλώνει ότι η ένδικη δημόσια διαθήκη είναι έγκυρη, βασιζόμενη σε μια ιδιωτική γραφολογική έκθεση.
Μάλιστα, στο ίδιο δικόγραφο ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης ισχυρίζεται ότι ειδικά μετά την προβολή του στην εκπομπή «Αλήθειες» της Ζήνας Κουτσελίνη δέχθηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων από χιλιάδες εντυπωσιασμένους πολίτες για το έργο της Chain of Hope, οι οποίοι του δήλωναν την υποστήριξή τους στο έργο που επιτελεί.
Το πωλητήριο για τον πύργο στην Καστέλα
Ο πύργος στην Καστέλα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εναγόμενη μη κερδοσκοπική εταιρεία του Μιχάλη Δαρδανελιώτη είχε καταστεί, σύμφωνα με δημόσια διαθήκη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2018, μοναδική κληρονόμος ενός ακόμα ηλικιωμένου ατόμου, του αποβιώσαντος το 2016 Λ.Λ. Αυτό το άτομο είχε επίσης καταφύγει στην ίδια συμβολαιογράφο που κατέφυγε και η Ρ.Τ., με μάρτυρα ένα από τα ίδια πρόσωπα που παρίσταντο και στη διαθήκη της 92χρονης. Σημειώνεται ότι η συμβολαιογράφος που ανέλαβε τις δύο υποθέσεις έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ποινικά αδικήματα, όπως ψευδή βεβαίωση με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και χρήση ψευδούς βεβαίωσης.
Ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, την περασμένη Κυριακή, μέσω SMS προς τον υπογράφοντα, υποστήριξε ότι τα μοναδικά χρήματα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία της εταιρείας του προέρχονται από κληροδότημα, συγκεκριμένα από τον Λ.Λ., του οποίου ισχυρίζεται ότι υπήρξε προσωπικός φίλος.
Ωστόσο, τα χρήματα που επικαλείται ο Μ. Δαρδανελιώτης, ήτοι 625.000 ευρώ, εισήλθαν στα ταμεία της εταιρείας του μετά την πώληση του κληροδοτήματος, του ακινήτου δηλαδή το οποίο ισχυρίζεται ότι του είχε αφήσει ο Λ.Λ., ο οποίος ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του δολοφονηθέντος ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου.
Στο πωλητήριο συμβόλαιο, ως αγοραστής εμφανίζεται μία Μονοπρόσωπη Α.Ε., όπως εκπροσωπείται από επιχειρηματία, κάτοικο Εκάλης. Πρόκειται για ακίνητο που το 2020 διατίθετο προς πώληση έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει οικόπεδο 345 τ.μ. στο Μικρολίμανο-Καστέλα, εντός του οποίου υπάρχει οικία (πύργος) που αποτελείται από υπόγειο με αποθηκευτικούς χώρους επιφάνειας 96,47 τ.μ., ισόγειο 111,36 τ.μ. με δύο δωμάτια, λουτρό και κουζίνα. Στον πρώτο όροφο, συνολικής επιφάνειας 110,56 τ.μ., υπάρχουν δύο ακόμα δωμάτια και στον δεύτερο όροφο υπάρχουν κοιτώνας και λουτρό.
Ο πύργος, τον οποίο πούλησε η εταιρεία του M. Δαρδανελιώτη στην εταιρεία του επιχειρηματία από την Εκάλη, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος και ως διατηρητέο νεότερο μνημείο με υπουργική απόφαση. Σε ερώτηση προς τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη, αν το συγκεκριμένο κληροδότημα και η πώλησή του τον έφερε σε διένεξη με τους συγγενείς του θανόντος, ο ίδιος απάντησε με SMS τα εξής: «Το άτομο αυτό έχει πεθάνει και δεν είχα διαμάχη με τους συγγενείς του, τα ανίψια του.
Επέστρεψα στα ανίψια του ό,τι περιουσία ήταν κοινή μαζί τους. Δεν έχω νομική διαμάχη με κανέναν από την οικογένεια του Λ.Λ.». Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με έναν εκ των συγγενών του Λ.Λ., ο οποίος ανέφερε: «Οταν μας ειδοποίησαν ότι άνοιξε η διαθήκη, πήγαμε σε δύο γραφολόγους, οι οποίοι μας είπαν ότι η υπογραφή του θείου μου ταιριάζει με εκείνη της διαθήκης, οπότε δεν ασχοληθήκαμε περαιτέρω».
Στην ερώτηση προς τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη τι απέγιναν τα χρήματα που αποκόμισε η εταιρεία του από την πώληση του πύργου στην Καστέλα κι αν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο ίδιος δεν απάντησε. Οπως δεν απάντησε ούτε σε σχετική ερώτηση για την υπόθεση της διαθήκης της Ρ.Τ., που κηρύχθηκε άκυρη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως θα διαβάσετε αμέσως παρακάτω.
Το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» της Κυριακής 25 Αυγούστου
«Πλαστή η διαθήκη»
Στις 15 Ιανουαρίου 2024, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή των κληρονόμων της Ρ.Τ. και έκρινε ότι η δημόσια διαθήκη που εμφάνισε η εταιρεία Chain of Hope του Μιχάλη Δαρδανελιώτη, η οποία συντάχθηκε ενώπιον της συμβολαιογράφου Αθηνών Ε.Σ., είναι άκυρη. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αμφισβητούμενες χειρόγραφες υπογραφές επί της διαθήκης δεν έχουν χαραχθεί από τη θανούσα, αλλά από κάποιο τρίτο άτομο που επιχείρησε να απομιμηθεί τις γνήσιες υπογραφές της. Συνεπώς, η διαθήκη κρίθηκε πλαστή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, νόμιμος εκπρόσωπος της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων με Νεοπλασματικές Ασθένειες, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα, που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου, αναφέρει ότι τα χρήματα που φέρεται να καταχράστηκε ο ιδρυτής και διαχειριστής της εταιρείας εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το πού κατέληξαν τα χρήματα που προορίζονταν για κοινωνικούς σκοπούς.
Ειδήσεις σήμερα:
Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Τρίτη – Μέχρι τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία, πού θα βρέξει
Ατύχημα στην αυτοκινητοπομπή του Τιμ Γουόλς – Δεν τραυματίστηκε ο υποψήφιος
Παιχνίδια θανάτου από τη Χαμάς: Οι όμηροι θα επιστρέψουν σε σάβανα αν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
Content snippet: CookieBar