Το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα μεταναστευτική – προσφυγική κρίση φαντάζει εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τον κίνδυνο οι ήδη αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να αυξηθούν ακόμη περισσότερο διαπιστώνει η κυβέρνηση και επιχειρεί διπλωματικές κινήσεις.
Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη να επαναβεβαιώσει τη συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό. Ενώ χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Αφού πρώτα είχε διαμηνύσει στο Ισραήλ πως δεν αξιοποίησε επαρκώς τις ευκαιρίες για κατάπαυση πυρός, τονίζοντας ότι οι φίλοι λένε και σκληρές αλήθειες.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Λιβανέζο ομόλογο του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. Ο κ.Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον υπουργό εξωτερικών του Λιβάνου ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για την προώθηση της ειρήνης και ότι θα ζητήσει η ΕΕ να βοηθήσει για την περίθαλψη των τραυματιών.
Στο Μαξίμου φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλέον ότι η αρχική άνευ όρων σύμπλευση με το Ισραήλ και για την ακρίβεια με την κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Καθώς όσο συνεχίζει να καίει η φωτιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα αυξάνονται και οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη χώρα μας.
Κλειδί για το μεταναστευτικό προσφυγικό είναι όμως ο Λίβανος. Δεδομένου ότι ο Λίβανος με συνολικό πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Και όπως και η Αίγυπτος ήδη κινδύνευε με αποσταθεροποίηση που θα δημιουργούσε νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αλλά τα πράγματα με τον πόλεμο Χεζμπολάχ- Ισραήλ πλέον είναι ακόμη πιο επικίνδυνα.
Από το 2011, η ΕΕ στηρίζει τον Λίβανο με 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αυτά πλέον αποδεικνύονται ψίχουλα στον ωκεανό του δράματος στην περιοχή. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το Μάιο είχε ανακοινώσει και βοήθεια ύψους ενός δισ ευρώ προς τον Λίβανο, με εκταμίευση όμως μέχρι το 2027. Εν τω μεταξύ αφού η κ.φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη και ορίστηκαν επίτροποι, η ΕΕ καλείται να κάνει κάτι πιο χειροπιαστό για το Λίβανο, όπως και για την Αίγυπτο.
Τα επόμενα βήματα συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό
Ήδη, πάντως έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών στην ανατολική Μεσόγειο και προς τα ελληνικά νησιά. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΣΚΑΪ) υπάρχει μία αυξητική τάση καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και παραδέχθηκε ότι παρόλο που προς το παρόν το “σύστημα” της φύλαξης των ελληνικών θαλασσίων συνόρων αντέχει, εφόσον όπως όλα δείχνουν ενταθεί η ανάφλεξη στο Λίβανο η Ελλάδα όπως και η Κύπρος θα πιεστεί.
Ο υπουργός Μετανάστευσης επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί άμεσα με τον Τούρκο ομόλογο του, με τον οποίο αποκάλυψε ότι ήδη έχει μιλήσει στο τηλέφωνο, για να δουν τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, όπως συμφώνησαν κατά τη συνάντηση τους Μητσοτάκης – Ερντογάν.
Το ζητούμενο μίας πιο εντατικής συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας είναι τα σκάφη των διακινητών να μην ξεκινούν καν από τις τουρκικές ακτές. Και φυσικά η Αθήνα θέλει ο ελληνοτουρκικός διάλογος να συνεχίζεται ώστε να αποφευχθεί και ο κίνδυνος ενός νέου Έβρου.