Κασσελάκης: Προτείνει το όνομα «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» – Οι καταστατικές αλλαγές και η Κ.Ε. που θα κρίνει την επόμενη μέρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται τόσο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη, όσο και στην αντικειμενικά κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία αναμένεται να κρίνει την επόμενη μέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» είναι το όνομα που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, επίσης, μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές σε όλη την κλίμακα της οργανωτικής δομής του κόμματος στο πλαίσιο των καταστατικών αλλαγών τις οποίες θα κληθεί να αποφασίσει το συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

Ασυμβίβαστο. Οι βουλευτές δεν θα μετέχουν στα κομματικά όργανα, ενώ θα έχουν δυνατότητα να εκλεγούν για τρεις θητείες. Αν θέλει κάποιος να εκλεγεί για ακόμα μια θητεία θα πρέπει να αλλάξει εκλογική περιφέρεια. Επίσης, προτείνεται να τεθεί ως προϋπόθεση για την βουλευτική υποψηφιότητα η κομματική ιδιότητα. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής ή ευρωβουλευτής, τότε θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Τα μέλη θα αποφασίζουν για την γραμμή του κόμματος και για τα ψηφοδέλτια.
Βουλευτές και ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν μόνο σε ένα όργανο, την Εθνική Επιτροπή Μελών, η οποία θα απαρτίζεται από 151 μέλη, εκ των οποίων τα 10 θα προέρχονται από τη νεολαία. Η Εθνική Επιτροπή Μελών θα εκλέγει τον γενικό γραμματέα και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, καθώς επίσης και τους γραμματείς Διοικητικών και Οικονομικών, Οργανωτικού και Διεύρυνσης, Κυβερνητικού προγράμματος και Κοινωνικής Δράσης.
Ο πρόεδρος θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος (μέλη και φίλους), θα επιλέγει το ένα τρίτο των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, πέρα από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Παράλληλα, θα προτείνει στην Εθνική Επιτροπή Μελών τον γενικό γραμματέα, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα και τους γραμματείς Διοικητικών και Οικονομικών, Κυβερνητικού Προγράμματος και Κοινωνικής Δράσης, ενώ ορίζει τον γενικό οικονομικό διευθυντή και τον τον εκπρόσωπο Τύπου.

Παύλος Πολάκης: Επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η πρώτη αντίδρασή του

Επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης μετά την σχετική επιστολή του προέδρου της ΚΟ, Νίκου Παππά στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

«Μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», αναφέρει στην επιστολή ο Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να επανενταχθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την επιστολή Παππά χρειάζεται και επιστολή του ανεξάρτητου βουλευτή προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Η επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε λίγες μέρες μέρες πριν από την συνεδρίαση της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Ο βουλευτής Χανίων είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωνε «παρών» στις εξελίξεις στο κόμμα.

Να σημειωθεί ότι ο Χανιώτης βουλευτής είχε διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά από την δυσφορία που εξέφρασε εναντίον συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη σε κοινοβουλευτική επιτροπή και την απόφαση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνάς Λινού να ζητήσει συγγνώμη για την συμπεριφορά του. Η Αθηνά Λινού έχει ήδη διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στείλει εξώδικο σε βάρος του βουλευτή για τα όσα υποστηρίζει εναντίον της σε αναρτήσεις του.

Με νέα σημερινή ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης κατηγορεί για υποκρισία την βουλευτή για την δήλωση της ότι είναι φίλοι. «Μετά το εξώδικο, μετα το τηλέφωνο, τώρα γίναμε και φίλοι!! Της υποκρισίας το ανάγνωσμα!! ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ: 1) Φίλοι δεν υπήρξαμε ποτέ, πολύ περισσότερο σήμερα!», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης.

Πολάκης: Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν

Δήλωση για την απόφαση επιστροφής του στην στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Παύλος Πολάκης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όπως είχα δηλώσει την ημέρα της απαράδεκτης διαγραφής, ήμουν είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν στημένο το σκηνικό την ημέρα εκείνη, κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο να με διαγράψουν, πιστεύονταν πως έτσι θα μαζί μου».

«Δεν αλλάζει η ποιοτική εκτίμηση που έχω κάνει για την ανάγκη δυναμικής αντιπολίτευσης. Ό,τι έχω πει ισχύει, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Κεντρική Επιτροπή. Είστε μεγάλα παιδιά, είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω. Θα τα πούμε προγραμματικά και αξιακά στην ΚΕ. Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά λίγα λεπτά πριν», τόνισε ο Παύλος Πολάκης.

Η επανένταξη του Παύλου Πολάκη ανακοινώθηκε από τον προεδρεύοντα της Ολομέλειας της Βουλής, Θανάση Μπούρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας, «με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπάς μας γνωστοποιεί την επανένταξη του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Κεχαγιά στον Realfm, 97,8: Απομακρύνθηκε γιατί έπρεπε να δεχτεί ότι η στάση του ήταν αντιπαραγωγική

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά με δηλώσεις της στον Realfm 97,8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή πριν ανακοινωθεί η επανένταξη Πολάκη ανέφερε ότι ο βουλευτής απομακρύνθηκε από την ΚΟ του κόμματος γιατί έπρεπε να δεχτεί ότι η στάση την ημέρα της κοινοβουλευτικής επιτροπής ήταν αντιπαραγωγική.

«Ο κ. Πολάκης απομακρύνθηκε από την ΚΟ και έχει ζητηθεί από την ηγεσία του κόμματος τουλάχιστον να δεχτεί και ο ίδιος ότι η στάση του εκείνη την ημέρα που το κόμμα έδινε μία μάχη για την Τράπεζα Αττικής ήταν αντιπαραγωγική», είπε η Βούλα Κεχαγιά.

Την ίδια στιγμή μαίνονται οι πιέσεις από μια σειρά στελεχών προς τον Στέφανο Κασσελάκη για προσφυγή σε νέες εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να αποφευχθεί διαδικασία κατάθεσης πρότασης μομφής.

Ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως: «Η ηγεσία μπορεί να πάρει την απόφαση να αποφανθούν τα μέλη και να απευθυνθεί στη Δημοκρατία».

Θέσεις και κινήσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ως αποτέλεσμα την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη ο Χρήστος Σπίρτζης μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, που σε δηλώσεις του στο Mega, επισήμανε πως: «Αντί να κάνουμε αντιπολίτευση δημιουργείται εσωστρέφεια για να εξυπηρετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συμφέροντα που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να φύγει».

Υπεύθυνο για την εσωστρέφεια θεωρεί τον Στέφανο Κασσελάκη και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, που σε δηλώσεις του στο OPEN, τόνισε: «Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να προστεθεί ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και μια σελίδα εσωστρέφειας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας στο ΣKAI, επισήμανε πως: «Ο διάλογος και η ανάλυση των γεγονότων μπορούν να μας πάνε ένα βήμα παρακάτω και όχι το να βγάζουμε τα μαχαίρια και να σφάζουμε ο ένας τον άλλον».

ΣΥΡΙΖΑ: 8 συνδικαλιστές ζητούν την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής λόγω ΔΕΘ

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, οκτώ συνδικαλιστικά στελέχη ζητούν την αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της επικείμενης ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί από εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την ενεργή παρουσία του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, στη ΔΕΘ, αυτές τις ημέρες, ώστε το κόμμα μας να δώσει δυναμικό παρόν δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες» τονίζουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν: «επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομματική διαδικασία πάνω σε μια ετήσια προγραμματισμένη κινηματική διαδικασία των εργαζομένων ζητάμε εκ νέου και εγγράφως, την αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7-8 Σεπτεμβρίου και την μετάθεσή της το αμέσως επόμενο διάστημα».

Η επιστολή που υπογράφουν οι κ.κ. Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών, μέλος του Γεν. Συμβουλίου  ΑΔΕΔΥ, Χρήστο Γρίβας, αντιπρόεδρος του Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κατσούρας, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Κορδής, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Κώστας Μανιάτης, αντιπρόεδρος ΕΚΑ, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Θεόδωρος Μπαλτάς, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Τρούλης, Ταμίας ΔΣ ΔΟΕ και Νίκος Φωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ αναφέρει:

«Σύντροφε Πρόεδρε,

Συντρόφισσες και σύντροφοι Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

Σύσσωμος ο κόσμος της Εργασίας, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία και φυσικά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα είναι εκεί για να εκφράσουν με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στον αντεργατικό μεσαίωνα που έχει επιβάλλει στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επομένως, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομματική διαδικασία πάνω σε μια ετήσια προγραμματισμένη κινηματική διαδικασία των εργαζομένων ζητάμε εκ νέου και εγγράφως, την αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7-8 Σεπτεμβρίου και την μετάθεσή της το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να παραστούν μαζικά τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός μας στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ δείχνοντας και εμπράκτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στέκεται πάντα μαζί με την κοινωνία που διεκδικεί και αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

Στους ρυθμούς της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, κινούνται στην Κουμουνδούρου.

Από την στιγμή που ο Παύλος Πολάκης εξέπεμψε διπλό «σήμα» αμφισβήτησης το Σαββατοκύριακο, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί πάνω του. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με βάση τις εξελίξεις, «5+1» σενάρια, φαίνονται τα επικρατέστερα αυτή τη στιγμή:

Μομφή και εκλογές

Η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Παύλος Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Στην τοποθέτησή του στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμούν πώς θα αμφισβητήσει τον πρόεδρο, προκαλώντας ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Αν με τη συνδρομή των «87» κερδίσει την πλειοψηφία των «151», το καταστατικό προβλέπει την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Η προσφυγή στη βάση μπορεί να αποτελέσει το «όπλο – απάντηση» του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στη σκληρή κριτική που θα έχει δεχθεί.

Μομφή και συνέδριο

Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής (ορισμένοι θεωρούν πως οι «87» έχουν δύναμη περί τα 110- 120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης άνω των 30) υπάρχει η καταστατική δυνατότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης από το έκτακτο συνέδριο.

Στο περιβάλλον του θεωρούν πως μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να ξαναστηθούν προεδρικές κάλπες μέσα σε έναν χρόνο.

Ανακωχή

Η ηγετική ομάδα πιστεύει πως η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από την πλειοψηφία. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο Νίκος Παππάς με την επιρροή και την εμπειρία του σε τέτοιες διαδικασίες.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να εμφανιστεί ενωτικός, οι «87» δεν είναι απίθανο να αποφασίσουν να του δώσουν περισσότερο χρόνο περιμένοντας τα επόμενα βήματά του, την παρουσία του στη ΔΕΘ και το φθινοπωρινό κύμα των δημοσκοπήσεων.

Αποχωρήσεις

Οι «87» αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις αλλαγές στο προεδρείο «βράζουν». Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια πιθανή επικράτησή του στην Κεντρική Επιτροπή να βρει την ευκαιρία να «καθαρίσει το τοπίο». Να επιτεθεί στους επικριτές του προκειμένου να τους οδηγήσει εκτός κόμματος.

Αναλόγως είχε κινηθεί και πέρυσι τον Νοέμβριο με την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου». Έχοντας ψηφίσει εναντίον του είναι πολύ πιθανόν οι «87» να κρίνουν πως ο χρόνος παραμονής τους στο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε και να κινηθούν προς την έξοδο.

Έχοντας καταλάβει πως οι κάλπες δεν μπορεί να αποφευχθούν, αφού και ένα οριακό αποτέλεσμα υπέρ του θα προκαλέσει «ρωγμές» στο προφίλ του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει το γάντι» πριν καν τοποθετηθούν οι επικριτές του. Οδηγεί το κόμμα σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση η εσωκομματική αντιπολίτευση να προλάβει τον Παύλο Πολάκη προχωρώντας πρώτη στην αμφισβήτηση του προέδρου. Ακόμη και χωρίς ελπίδα επικράτησης, απλώς για να εκθέσουν τον Χανιώτη βουλευτή αν διαβλέψουν πως σκοπεύει να κάνει πίσω.