Mεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και νέες πρόωρες αποπληρωμές δανείων από το πρώτο Μνημόνιο πετυχαίνει η ελληνική οικονομία. Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Bloomberg, αποκάλυψε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό οδηγείται στην περιοχή του 2,4% του ΑΕΠ ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη για 2,1% του ΑΕΠ λόγω των καλύτερων επιδόσεων στα φορολογικά έσοδα, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι προκύπτει ένα «μαξιλάρι» κοντά στα 700-800 εκατ. ευρώ για πρόσθετες δαπάνες. «Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της κατά «λίγο υψηλότερα από 3%» το 2025 – έναντι αρχικής πρόβλεψης 3% –, ενώ θα μπορεί να αυξάνει τις δαπάνες με αυτόν τον υψηλότερο ρυθμό έως το τέλος του 2028. Παράλληλα στην τελική ευθεία εισέρχεται η νέα προεξόφληση ακριβών δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028. Στη συνέντευξή του ο Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί κοντά στο «130% του ΑΕΠ» στο τέλος του 2028 από 152,7% φέτος.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε στο Bloomberg ότι μια πρόσθετη πώληση μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα είναι πιθανή τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες της αγοράς. Αν και δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, ο υπουργός φαίνεται να μιλάει για την πώληση μετοχών εκτός του placement που αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα για το 10% έως 13% της ΕΤΕ. Αλλωστε, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απεμπολήσει τα ειδικά της δικαιώματα στην ΕΤΕ, καθώς αυτά προκαλούν δισταγμό σε πιθανούς επενδυτές και έτσι «ρίχνουν» την Εθνική σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της Metlen Energy & Metals και πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Ενωσης Eurometaux, Ευάγγελο Μυτιληναίο, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία, παρά τα Μνημόνια, παρά τις θυσίες και τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική και για αυτό εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Η ελληνική βιομηχανία παλεύει με νύχια και με δόντια, αν και υπάρχουν “business-friendly” βελτιώσεις. Η βιομηχανία όμως το παλεύει και με επιτυχία». Τόνισε, δε, ότι «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στο θέμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς όταν αυτό ισοσκελιστεί θα έχει ισότιμη βιομηχανία».
Το απόθεμα σύγχρονων επαγγελματικών χώρων στην Ελλάδα έχει οδηγήσει μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού να μεταφέρουν δραστηριότητές τους στη χώρα, όπως επιχειρήσεις από τους κλάδους της τεχνολογίας και της υγείας, δημιουργώντας υπεραξία στην οικονομία. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και οι ελληνικές Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και Real Estate Investment Trust είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια, αρκεί να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 35.464.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι ο περαιτέρω ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ και η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσα από ένα ενιαίο πολυκαναλικό σύστημα που θα αποτελέσει τον κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας για δομές και υπηρεσίες υγείας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης, κεντρική ενιαία εφαρμογή λήψης και διαχείρισης αιτημάτων, μηχανισμός συντονισμού ομάδων καθοδήγησης των ληπτών υπηρεσιών υγείας, σύγχρονα κανάλια εξυπηρέτησης, διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης κοινού, υπηρεσίες συμβούλου για την ποιοτική αξιολόγηση μέσω μετρήσεων απόδοσης, για τη συνεχή βελτίωση του μηχανισμού εξυπηρέτησης, καθώς και μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.