Τι κι αν η «Ψυχρή Λίμνη» έκανε ξανά το πέρασμά της από τη χώρα στις τελευταίες ημέρες του περασμένου μήνα, ο Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός σε βόρεια – δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Αύγουστος (όπως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος) χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στη βόρεια – δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Θεσσαλία 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Αύγουστος του 2021).

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Πηγή: Meteo

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Αυγούστου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ένας πολύ θερμός μήνας σε συνέχεια των πολύ θερμών Ιουνίου και Ιουλίου 2024, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 1°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Αύγουστος 2021) σε βόρεια και δυτική Ελλάδα.

Συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές του μήνα έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε βόρεια Ελλάδα, δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

Πηγή: Meteo

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,2 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,1 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 60% των 52 σταθμών οι 25 ημέρες (τουλάχιστον) από τις 31 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Πηγή: Meteo

Ο καιρός τον Ιούλιο του 2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα.

Η μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας, άγγιξε τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ιούλιος του 2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και κατά +0.3°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούλιο του 2012.

Πηγή: Meteo

Σημειώνεται, πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν καταγραφεί οι τρεις από τους τέσσερις θερμότερους μήνες Ιουλίου για την Ελλάδα τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια.

Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του Ιουλίου αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.5°C.

Ο Ιούνιος που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε ο πιο ζεστός μήνας στα χρονικά των καταγραφών στην Ελλάδα αρχής γενομένης από το 1960, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα που αναλύθηκαν από την επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τον καύσωνα να κάνει σχεδόν καθημερινά την παρουσία του.

Ο μήνας χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Στο παρακάτω γράφημα το Meteo παρουσίασε τη μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο από το 1960 μέχρι το 2024 σε όλη την Ελλάδα. Ο Ιούνιος του 2024 καταγράφηκε ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +3.8°C τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +2°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούνιο του 2012.

Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του Ιουνίου αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά 2.5°C.

Πηγή: Meteo