Η αστυνομική επιχείρηση της ασφάλειας Κιλκίς με τη σύλληψη κατηγορούμενων διακινητών φυτοφαρμάκων που εισήχθησαν παράνομα από την Τουρκία στην Ημαθία, οδήγησε στην κατάσχεση περίπου ενός τόνου τέτοιων ουσιών, ίσως της μεγαλύτερης ποσότητας που έχει κατασχεθεί μαζικά στην Ελλάδα. Μόλις πέρσι αστυνομικοί της οικονομικής αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας είχαν κατασχέσει σε αποθήκη στη Θεσσαλονίκη περίπου μισό τόνο φυτοφαρμάκων, που προέρχονταν πάλι από την Τουρκία. Το λαθρεμπόριο των ουσιών αυτών είναι γεγονός και οι διωκτικές αρχές σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται επί ποδός, ειδικά την περίοδο αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι είχε οργανωθεί από την Europol επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ασημένιο τσεκούρι» στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκαν περισσότεροι από 2.000 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων, προερχόμενοι κυρίως από την Ασία.
«Είναι αλήθεια ότι κάποιοι συνάδελφοι επηρεάζονται από τη χαμηλή τιμή τους. Ωστόσο όμως δεν ξέρουμε τί δραστικές ουσίες έχουν αυτά τα φυτοφάρμακα. Δεν ξέρουμε πόσο επικίνδυνα είναι, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στους γεωπόνους και στα επίσημα σκευάσματα». Ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Ημαθίας γνωρίζει πολύ καλά ότι στη μαύρη αγορά της Βόρειας Ελλάδας κυκλοφορούν παράνομα φυτοφάρμακα. Σημειώνει όμως ότι κανείς δεν ξέρει τί επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά ακόμη και για τους ίδιους τους αγρότες που τα χρησιμοποιούν.
Από τις αποσκευές στα φορτηγά
Τα παράνομα φυτοφάρμακα εισάγονται από την Τουρκία στην Ελλάδα με διάφορους τρόπους. Παλιότερα οι διωκτικές αρχές στα σύνορα του Έβρου έκαναν ελέγχους σε αυτοκίνητα κυρίως μειονοτικών από τη Θράκη στους χώρους αποσκευών των οποίων βρίσκονταν πολλά φυτοφάρμακα. Τα χρησιμοποιούσαν στις δικές τους καλλιέργειες. Η κυκλοφορία τους είχε απαγορευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Πλέον οι εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών στρέφονται στον έλεγχο μεγάλων οχημάτων, φορτηγών ή ακόμη και τουριστικών λεωφορείων. Τα φυτοφάρμακα που αγοράζονται από την Τουρκία κρύβονται μεταξύ άλλων προϊόντων προκειμένου να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν βρεθεί όμως και σε μπαγκαζιέρες λεωφορείων.
Η διακίνησή τους γίνεται από τύπους που γνωρίζουν την αγορά των φυτοφαρμάκων, όμως δεν εμπλέκονται νόμιμα με αυτήν. «αεριτζήδες που παίρνουν το ρίσκο και βγάζουν χρήματα», λένε οι ίδιοι οι αγρότες. Συγκεντρώνουν τα σκευάσματα σε αποθήκες αγροτικών περιοχών, όπως πρόσφατα σε χωριό της Ημαθίας και τα πωλούν χέρι χέρι στους ενδιαφερόμενους αγρότες. Άλλη τιμή έχει το φυτοφάρμακο που κυκλοφορεί χωρίς να έχει πάρει έγκριση από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όμως είναι στη διαδικασία εξέτασης και άλλη τιμή έχει το φυτοφάρμακο το οποίο κυκλοφορούσε παλιότερα στην ευρωπαϊκή αγορά όμως πλέον είναι απαγορευμένο λόγω των δραστικών ουσιών που περιλαμβάνει και έχουν κριθεί επικίνδυνες από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Και διαφορετικό είναι το αποτέλεσμα στην παραγωγή.
Η μαύρη αγορά φυτοφαρμάκων πάντως εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ενδεικτικό είναι ότι ίδιου τύπου φυτοφάρμακα που κατασχέθηκαν στην Ημαθία, είχαν κατασχεθεί πριν επτά χρόνια στον Έβρο.