Στο συνέδριο παρέπεμψε ο Στέφανος Κασσελάκης τη συζήτηση αναφορικά με τα αιτήματα του Παύλου Πολάκη και των «87», για προσφυγή στη βάση για εκλογή αρχηγού. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ενόψει της πίεσης που δέχεται.

Στις 15:30 και μετά από 1,5 ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας τελευταίος και αφού είχαν τοποθετηθεί όλοι, απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως μία πρόταση μομφής στο πρόσωπό του θα πλήγωνε το κόμμα, ενώ «θα το ρευστοποιούσε μην προσφέροντας τίποτα». Όπως είπε δε, «πληγώνει και τον κόσμο μας επίσης είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο (ΠΓ) που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης στο τέλος της τοποθέτησής του ζήτησε από τους βουλευτές να δεσμευθούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Νωρίτερα, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας κατά την συνεδρίαση της ΠΓ, ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη, να κηρύξει ο ίδιος πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες. Στις τοποθετήσεις αυτές συμφώνησε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έκανε λόγο για άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, τονίζοντας πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Από την άλλη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς φαίνεται να μην είναι θετικός στο ενδεχόμενο πρότασης μομφής, ενώ όπως έλεγε σε συνομιλητές του, «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη» σημειώνοντας δε πως δεν θα έπρεπε να γίνει προεδρική εκλογή.

Αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε πως «οι απόψεις μου είναι κρυστάλλινες και τις λέω στα όργανα».

Από την πλευρά της η κυρία Νοτοπούλου, σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, υπάρχει πλήρης διάλυση του κόμματος με ευθύνη της ηγεσίας».

Η συνεδρίαση της ΠΓ ξεκίνησε λίγο πριν τις 14:00, ενώ σε αυτήν θα έπεφταν στο τραπέζι οι αλλαγές που πρότεινε σε Καταστατικό και όνομα του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

Σημειώνεται πως ούτως ή άλλων η συζήτηση αυτή φαινόταν πως δεν θα προχωρήσει αφού στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού οι συμμετέχοντες κατάφεραν να φτάσουν μόνο στο 10ο από τα 50 άρθρα του νέου καταστατικού, κάτι που προμηνύει πως πιθανόν να μην συζητηθούν σήμερα.

Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στις έντονες συζητήσεις, καθώς η διαδικασία προχωρούσε με την εξέταση κάθε άρθρου ξεχωριστά. Έτσι, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το αν οι αλλαγές που προτείνει ο κ. Κασσελάκης θα τεθούν προς συζήτηση και ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη, Πάνος Ρήγας, πρότεινε το θέμα του νέου ονόματος του κόμματος να συζητηθεί στο τέλος της επεξεργασίας των 50 άρθρων. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από παριστάμενους ως πρόθεση της ηγεσίας να επανεξετάσει το ζήτημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ανοιχτά στελέχη της ομάδας των «Κασσελιστών», όπως ο Νίκος Παππάς, νέος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και ο Βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για τρίτη ημέρα η Επιτροπή Καταστατικού, μετά την εμπλοκή στα άρθρα, ενώ στις 5 συνεδριάζει και η Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον πρώην Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη.