Σχεδόν δύο μήνες μετά τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν ευρέως να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν ενέδωσε στις πιέσεις.

Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος θα υποδεχθεί σήμερα στο Ελιζέ για διαβουλεύσεις -για casting κάνει λόγο η εφημερίδα Le Monde- τον πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, που θεωρείται μεταξύ των φαβορί για το πόστο, και τον κεντροδεξιό Ξαβιέ Μπερτράν, υπουργό Υγείας και Εργασίας επί Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί και περιφερειάρχη στην Hauts-de-France της βόρειας Γαλλίας από το 2016.

Επιθυμώντας να δώσει ένα άρωμα εθνικής ομόνοιας στις διαβουλεύσεις, ο Μακρόν θα έχει διαδοχικές συνομιλίες και με τους πρώην προκατόχους του στο ύπατο αξίωμα, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

Με την πολιτική κρίση να βαθαίνει στη Γαλλία, ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον Μακρόν, που δέχεται πιέσεις και από τους συμμάχους του να διορίσει τον διάδοχο του Γκαμπριέλ Ατάλ στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν, καθώς μέχρι την 1η Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ «λέει ότι δεν είναι υποψήφιος [για την πρωθυπουργία]. Αν του ζητηθεί θα το πράξει λόγω της αίσθησης του καθήκοντος, αλλά όχι με κάθε τίμημα», δήλωσαν συνεργάτες του στο Politico.

H αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αν και έκοψε πρώτη το νήμα στις πρόωρες εκλογές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κι ο Μακρόν αρνείται επίμονα να διορίσει την υποψήφιά της για την πρωθυπουργία, την 37χρονη Λουσί Καστέ.

«Η κατάσταση απαιτεί γρήγορη λύση», δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ο Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Μodem, συμμάχου του Μακρόν. Και υποστήριξε την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του μετριοπαθούς Καζνέβ, που είχε εγκαταλείψει το 2022 τους Σοσιαλιστές διαμαρτυρόμενος για τη συμμαχία τους με την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Τα τελευταία 24ωρα το Ελιζέ προωθεί την ιδέα της αντικατάστασης του Ατάλ από τον Καζνέβ, με το επιχείρημα ότι είναι ένας από τους λιγοστούς πολιτικούς που θα επιβίωνε μιας πρότασης μομφής στην Εθνοσυνέλευση.

Στον απόηχο των άκαρπων συνομιλιών του Μακρόν με τις ηγεσίες των κομμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι σίγουρο ότι ο Καζνέβ θα διοριστεί πρωθυπουργός μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις στο Ελιζέ.

Την ίδια ώρα, Αριστερά και Δεξιά ανεβάζουν τους τόνους για τον προϋπολογισμό, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να πιέζει για αύξηση των φόρων στους πλουσίους και τα δεξιά κόμματα να ζητούν περικοπές των δημοσίων δαπανών, καθώς η Γαλλία είναι μία από τις επτά χώρες που έχουν μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ενδεχόμενος διορισμός του Καζνέβ στην πρωθυπουργία δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα του Μακρόν. Η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Ολάντ διχάζει τους Σοσιαλιστές, με ορισμένους να τάσσονται υπέρ και άλλους να επιμένουν ότι μόνον μια κυβέρνηση του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου νομιμοποιείται, λόγω της πρωτιάς της στις εκλογές, να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση για την έναρξη διαδικασίας αποπομπής του Μακρόν, λόγω της άρνησής του να διορίσει την Καστέ, αλλά θεωρείται δύσκολο να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στην Εθνοσυνέλευση για να περάσει.