Τα απόνερα της υπόθεσης των υποκλοπών έφτασαν και στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναφέρομαι φυσικά στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εξαγωγή του παράνομου λογισμικού Predator σε τρίτες χώρες, όπως το Σουδάν και η Μαδαγασκάρη, με άδειες που εκδόθηκαν από το ελληνικό ΥΠΕΞ στις εταιρείες Krikel και Intellexa (στα στελέχη των οποίων ασκήθηκαν, θυμίζω, ποινικές διώξεις). Πέραν του νομικού ζητήματος που προέκυψε, το ζήτημα είχε πολύ σημαντικές διπλωματικές απολήξεις, δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιήθηκαν και από αυταρχικά καθεστώτα, εναντίον και πολιτών συμμαχικών χωρών μας. Κυρίως των Αμερικανών, η ενόχληση των οποίων για τις εξαγωγές έφτασε και στα διεθνή πρωτοσέλιδα, ενώ αλλαγές είχε ζητήσει και η Κομισιόν με έγγραφό της από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η παρασκηνιακή πίεση, συνεπώς, δεν ήταν μικρή. Εξού και, εξ όσων πληροφορούμαι, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε σοβαρές αλλαγές στη διαδικασία της αδειοδότησης εξαγωγής ελεγχόμενων ειδών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, οι δύο αρμόδιες διευθύνσεις, η B’ Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων και η Β6 Διεύθυνση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής, έστειλαν χθες σε εξαγωγικές εταιρείες νέες οδηγίες «κατόπιν νέων εντολών και με σκοπό την ενίσχυση του απαραίτητου ελέγχου των αλλοδαπών παραληπτριών οντοτήτων».
Διαβάζοντας τα στοιχεία που θα ζητούνται από εδώ και στο εξής, είναι προφανές ότι για να εξάγει κάποιος ένα τέτοιο προϊόν (από πυρομαχικά και εκρηκτικά έως λογισμικά διττής χρήσης κ.λπ.) θα πρέπει να καταθέτει υπερπλήρη και αναλυτικά στοιχεία, σε συνεργασία με τις Αρχές της παραλήπτριας χώρας. Που θα πρέπει, με τη σειρά τους, να ελέγχονται πολύ αυστηρά από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ελληνικού υπουργείου. Ωστε να μην μπορεί μετά κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, δεν ρώταγε… Τι εννοώ; Οτι οι νέες οδηγίες δεν έχουν καμία σχέση (ευτυχώς) με όσα ίσχυαν όταν έγινε η εξαγωγή του Predator μέσω Αθήνας. Διότι ασφαλείς πληροφορίες λένε πως, από την ένορκη διοικητική εξέταση που είχε διεξαχθεί από το υπουργείο για την υπόθεση αυτή, προέκυψε ότι η Krikel και η Intellexa κατέθεταν αιτήσεις για εξαγωγή χωρίς σφραγίδα και υπογραφή (!) και χωρίς να ελέγχεται καν η γνησιότητα του πιστοποιητικού τελικού χρήστη (π.χ. του Σουδάν). Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί, θυμίζω, στην εν λόγω ΕΔΕ δεν προσήλθε ποτέ να καταθέσει σχετικά ο υπογράφων τις άδειες, Γιάννης Σμυρλής.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η κάθε εταιρεία που θέλει να εξάγει ένα ελεγχόμενο είδος θα πρέπει πλέον να καταθέτει αναλυτικά και εγγράφως το ακριβές αντικείμενο και τον σκοπό της εξαγωγής, τιμολόγια και συμβάσεις ή εντολές αγορών, το πιστοποιητικό τελικού χρήστη ή Διεθνές Πιστοποιητικό Εισαγωγής. Θα πρέπει επίσης να κατατεθεί ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία για τον παραλήπτη-αγοραστή, είτε πρόκειται για άτομο είτε για φορέα/εταιρεία (Δημοσίου ή ιδιωτικό) από το οποίο να προκύπτουν στοιχεία ταυτοποίησης των νόμιμων εκπρόσωπων, των μελών της διοίκησης κ.λπ.
Συνέχεια στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη διαρροή συνομιλιών του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά δίνει η ΝΔ μέσω… Βρυξελλών και ΕΛΚ. Στο θέμα ενεπλάκη, ειδικότερα, κατόπιν σχετικών ελληνικών κρούσεων, ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ έστειλε επιστολή στη Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας της να ασχοληθεί με τη συμπεριφορά του Παππά και τη «ρητορική μίσους» όπως χαρακτηρίζει τα μηνύματά του που έχουν διαρρεύσει. Στην ίδια επιστολή, ο Βέμπερ καλεί μάλιστα και την ευρωομάδα της Αριστεράς, όχι απλώς να τον ψέξει, αλλά να τον αποπέμψει. «Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αρμόζουσα για έναν δημοκρατικά εκλεγμένο εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» καταλήγει στην παρέμβασή του και «η μη ανάληψη δράσης συνιστά συναίνεση σε πρακτικές εχθροπάθειας».
Μιας κι έπιασα τα ευρωπαϊκά να σας πω ότι, ενώ περιμέναμε ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει πια ξεκαθαρίσει το τοπίο στη νέα Κομισιόν, χθες προέκυψε ότι το πράγμα αργεί ακόμη. Και χωρίς να φέρει ευθύνη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου της, Ερίκ Μαμέρ. Κάποια κράτη-μέλη έχουν καθυστερήσει να καταθέσουν τους υποψήφιους επιτρόπους τους, από άλλα κράτη-μέλη ζητείται να προτείνουν και κάποια γυναίκα ενώ, με τούτα και με τ’ άλλα, τρενάρουν και οι διαπραγματεύσεις για κάποια χαρτοφυλάκια. Συνεπώς δεν είναι πλέον βέβαιο αν η πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τους υποψηφίους στις 11 Σεπτεμβρίου. Ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο εκτιμάται ότι οι ακροάσεις των επιτρόπων δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου.