Η Σερβία θα αποκτήσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη γαλλική Dassault Aviation έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/8) ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο σέρβος πρόεδρος γνωστοποίησε πως το Βελιγράδι θα καταβάλει δύο δόσεις των 420 εκατ. ευρώ το 2024 και το 2025 για τα αεροσκάφη, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα παραλάβει τα πρώτα Rafale.
Είπε όμως ότι τα Rafale θα παραδοθούν εξοπλισμένα με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς MICA που κατασκευάζονται από τη γαλλική MBDA, αντί για τους προηγμένους Meteor οι οποίοι είναι μεγαλύτερης εμβέλειας.
Τη συμφωνία χαιρέτισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «στρατηγικής σημασίας αλλαγή» όταν ρωτήθηκε για τους φιλικούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.
Η Σερβία περιόρισε τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Παρότι καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, δεν επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα όπως έκαναν άλλες χώρες της Δύσης.
Επιπροσθέτως, η Σερβία δεν είχε συμφωνήσει με τη διακήρυξη της ΕΕ που έλεγε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι. Τότε, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε δηλώσει με νόημα ότι η Σερβία έχει αυτόνομη πολιτική.
Την Τετάρτη (27/8), ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η αδιαλλαξία που επιδεικνύεται από τη Ρωσία και από τη Δύση καθιστά αδύνατη την αποφυγή της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, μια σύγκρουση στην οποία κανένα από τα στρατόπεδα δεν μπορεί να καταλάβει το άλλο.
«Αν έχετε δύο πλευρές και η καθεμία πιστεύει από τη σκοπιά της ότι δεν πρέπει να ηττηθεί και καμία δεν θέλει να δει πώς βλέπει τα πράγματα ο άλλος, τότε είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος θα κλιμακωθεί», είπε.
«Η Δύση πιστεύει ότι εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε η δυτική οικονομική και πολιτική κυριαρχία θα καταρρεύσει και ο ρωσικός στρατός θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες», προσέθεσε.