Θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αυτοδιοικητικούς της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μετά τις ανακοινώσεις για το έργο της κυβέρνησης που είχαν προηγηθεί, δεν υπήρξε γκρίνια και μουρμούρα, αντιθέτως ο πρωθυπουργός έφυγε με την εικόνα ότι στην αυτοδιοίκηση υπάρχει ικανοποίηση για τις κυβερνητικές πολιτικές.
Το βάρος της εκπροσώπησης των πολλών δημάρχων που παρέστησαν στη σύσκεψη ανέλαβαν θεσμικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Οι δυο τους εγκωμίασαν το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πλην όμως έθεσαν μια σειρά από ζητήματα κυρίως θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου. Αναφέρθηκαν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και σε παρατηρήσεις επ’ αυτού, ώστε να αυξηθεί η αυτοτέλεια των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, ενώ αναφέρθηκαν σε μείζονα οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της, αφού σημείωσαν πως δεν μπορεί με μειωμένους πόρους να ασκήσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Ετέθησαν επίσης και ζητήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και ως προέδρου της ΕΝΠΕ, ο οποίος πάντως υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών ως πόλου διακυβέρνησης.
Από τους δημάρχους, που στο σύνολό τους είχαν ετοιμάσει υπομνήματα προς τον πρωθυπουργό, δεν μπόρεσε να μιλήσει κανείς, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της σύσκεψης. Ωστόσο, όλοι οι δήμαρχοι κατέθεσαν τα υπομνήματα με την ιεράρχηση των ζητημάτων και τις προτάσεις τους στον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα, που προέδρευε των συσκέψεων και φυσικά στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Άλλωστε, μετά και την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη, υπουργοί και δήμαρχοι συνέχισαν τη σύσκεψη και μίλησαν αναλυτικά ανά δήμο για τα ζητήματά του.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αναλυτικά στα θέματα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος και ως οικοδεσπότης δήμαρχος ήταν ο μόνος που μίλησε στον κ. Μητσοτάκη.
Κεντρικό σημείο του υπομνήματος του κ. Αγγελούδη ήταν η μητροπολιτικότητα του δήμου και η επανασύσταση ενός φορέα στα πρότυπα του καταργημένου Οργανισμού Ρυθμιστικού, κάτι που αναγνωρίζεται ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση ως ανάγκη για τον σχεδιασμό ενός πολεοδομικού κέντρου, όπως η Θεσσαλονίκη, με αλληλοτροφοδοτούμενα ζητήματα μεταξύ των δήμων.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην πρότασή του να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2030 ή του 2034, κάτι που έγινε αποδεκτό τόσο από τους συναδέλφους του, όσο κι από την κυβέρνηση με ενθουσιασμό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως όταν έβγαιναν από τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός σταμάτησε τον Στέλιο Αγγελούδη και του είπε: «Δήμαρχε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων να το δούμε τι σημαίνει για τις αθλητικές υποδομές της πόλης».
Ο κ. Αγγελούδης έθεσε μετ’ επιτάσεως επίσης το ζήτημα της σχολικής στέγης ως επείγον, με την αναγκαιότητα να είναι για πέντε νέα σχολεία και έκανε λόγο για την ανάγκη ενός εξειδικευμένου σχεδίου για τον τουρισμό.