Με πτώσεις δέντρων… υποδέχθηκε η Θεσσαλονίκη την Ψυχρή Λίμνη, η οποία ξεκίνησε να επευλαύνει από τις απογευματινές ώρες.

Διαβάστε ακόμη: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Συγκεκριμένα, κλαδιά δέντρου έπεσαν σε αυτοκίνητο περίπου στη συμβολή της Βενιζέλου με την Ερμού, στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε περιοχές του Λαγκαδά και στη Γιαννιτσών.

Επί τόπου βρέθηκε η Πυροσβεστική, η οποία έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 20 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ έχει παρέμβει σε πάνω από δέκα περιπτώσεις.

Πού χτυπάει η αστάθεια της «Ψυχρής Λίμνης» με βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η αστάθεια με  καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29/8/24) μέχρι και το Σάββατο (31/8/24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Παράλληλα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολλυδάς, έκανε μια ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) εξηγώντας το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες μέρες.
«Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού (που περικλείονται στους παρακάτω χάρτες από την κόκκινη καμπύλη με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10°C) έρχονται σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες μάζες στα κατώτερα στρώματα. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της Ψυχρής Λίμνης», έγραψε χαρακτηριστικά

Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ συνεδρίασε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ πραγματοποιήθηκε και συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Βασίλη Κικίλια.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρότι το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει λόγο για επιδείνωση καιρού -όχι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος έκδοσης μηνυμάτων από το 112, ο κ. Κικίλιας, στη Συντονιστική Σύσκεψη επισήμανε ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό και κατά τόπους ενδέχεται να παρουσιάσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα θα πρέπει:

– Οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για κάθε τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο (π.χ. πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις χειμάρρων, ποταμών κ.α.) έτσι ώστε εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν να εκδοθούν εγκαίρως μηνύματα από το 112.
– Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η Ελληνική Αστυνομία να εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
– Στις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου από τους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (πχ καθαρισμοί φρεατίων).
– Όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών (πχ διενέργειες συστάσεων αποφυγή.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό της Παρασκευής

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου, από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια, στις Σποράδες, στη Θεσσαλία, στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και στην ανατολική Μακεδονία.
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη θα φτάσει τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί.