Νέα δεδομένα από την αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας υποδηλώνουν ότι η Σελήνη μπορεί να διέθετε κάποτε έναν ωκεανό λάβας στην επιφάνειά της κάποια στιγμή στο παρελθόν. Η αποστολή Chandrayaan-3 προσγειώθηκε στη σεληνιακή επιφάνεια στις 23 Αυγούστου 2023 και μας έδωσε μια γεύση από μια περιοχή της Σελήνης που δεν είχαμε ακόμη τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε, καθώς δεν είχαμε προσγειωθεί ποτέ στο παρελθόν εκεί.
Ωστόσο, η προσεδάφιση Vikram της Ινδίας μας έδωσε μια εικόνα αυτής της περιοχής της Σελήνης, με το σεληνιακό rover Pragyan που χρησιμοποιήθηκε να επιστρέφει πράγματι μετρήσεις που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μείγματος χημικών στοιχείων στο σεληνιακό έδαφος. Αυτό ενισχύει τις θεωρίες ότι η Σελήνη μπορεί κάποτε να είχε έναν ωκεανό μάγματος που κάλυπτε την επιφάνειά της.
Η ιδέα ότι κάποτε υπήρχε ένας ενιαίος ωκεανός λάβας στη Σελήνη υποστηρίζεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το ίδιο μείγμα χημικών ουσιών φαίνεται να έχει ανακαλυφθεί σε διάφορα σημεία της Σελήνης. Και, επειδή αυτό έχει προέλθει από μέρη που απέχουν γεωγραφικά το ένα από το άλλο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ωκεανός μπορεί να εκτεινόταν σε ολόκληρη την επιφάνεια της Σελήνης στις αρχές της ιστορίας της.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ακριβής προέλευση της Σελήνης είναι ακόμα αρκετά άγνωστη, κάθε στοιχείο που ανακαλύπτουμε για τον δορυφόρο του πλανήτη μας θα μπορούσε να βοηθήσει να ρίξουμε περισσότερο φως στο από πού ακριβώς προήλθε. Η NASA προσπαθεί συνεχώς να κατανοήσει την εξέλιξη της Σελήνης και η αποκωδικοποίηση της ιστορίας της είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Με τις αποστολές Artemis που έχουν ήδη προγραμματιστεί να μεταφέρουν ανθρώπους σε αντίστοιχες περιοχές της σεληνιακής επιφάνειας, ελπίζουμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη χημική σύσταση που αναφέρει η αποστολή Chandrayaan-3.
Τα τροχιακά δεδομένα που έχουμε καταγράψει εδώ και πολλές δεκαετίες υποδηλώνουν ότι η επιφάνεια της Σελήνης μοιράζεται μια πολύ παρόμοια χημική σύνθεση σε αρκετά χιλιόμετρα, τουλάχιστον. Έτσι, ακόμη και αν ο ωκεανός της λάβας δεν κάλυπτε το σύνολο της Σελήνης, είναι πιθανό να υπήρχε τουλάχιστον μια λίμνη λιωμένων πετρωμάτων στη σεληνιακή επιφάνεια κάποια στιγμή, αλλά αυτή ψύχθηκε και τελικά έγινε μέρος της επιφάνειας που γνωρίζουμε σήμερα.