Καλημέρα σας!

Αυτό το σαββατοκύριακο, μία εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, θα «ντυθεί» το κέντρο της πόλης με τα χρώματα και τα σύμβολα της «φίλης Γερμανίας», που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η ΔΕΘ – Helexpo αναλαμβάνει να «στολίσει» την πόλη με χρώματα, σύμβολα, χρώματα και εικόνες που παραπέμπουν στην τιμώμενη χώρα, ώστε να βάλει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης στο κλίμα. Σε ότι αφορά τη γερμανική συμμετοχή στην 88η ΔΕΘ καταλαμβάνει το σύνολο των 6.000 τετρ. μέτρων του περιπτέρου 13, με περίπου 120 επιχειρήσεις, ενώ το βάρος πέφτει στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Όπως θα περίμενε ο καθένας η γερμανική συμμετοχή συμπεριλαμβάνει και αυτοκίνητα, αλλά οι προτεραιότητες της συγκεκριμένης παρουσίας είναι διαφορετικές, αποδεικνύοντας ότι για την κορυφαία βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης στο προσκήνιο βρίσκονται σήμερα οι κλάδοι αιχμής της νέας γενιάς και όχι οι παραδοσιακοί, που προφανώς συνεχίζουν να παράγουν, να πουλάνε, να εξάγουν και να απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους. Αλλά το μέλλον είναι διαφορετικό και πάντα σε μια έκθεση -η εικόνα προς τα έξω δηλαδή- έχει σχέση με το μέλλον!  

Το βλέμμα στον ουρανό

Παλαιότερα οι Θεσσαλονικείς, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως τον Σεπτέμβριο, κοιτούσαν συχνά στον ουρανό για να δουν και να θαυμάσουν τα πυροτεχνήματα, που ήταν εντυπωσιακά και… σπάνια. Τώρα πια τα πυροτεχνήματα είναι κάτι συνηθισμένο έως ξεπερασμένο. Ενίοτε και καταστροφικό, αφού από τη ρίψη τους σε χώρους με βλάστηση έχουν προκληθεί πυρκαγιές. Για φέτος, πάντως, η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo υπόσχεται ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης και της Έκθεσης θα στρέψουν και πάλι το βλέμμα τους στον ουρανό, όχι για πυροτεχνήματα, αλλά για κάτι άλλο, το οποίο προς το παρόν κρατούν μυστικό, κάτι σαν… έκπληξη.

41 χρόνια φαρμακείο

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουμε συνηθίσει επιχειρήσεις να ανοίγουν και να κλείνουν η μία μετά την άλλη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -κυρίως τα πάσης φύσεως καταστήματα-, ωστόσο υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις. Ιδιαιτέρως για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, ένα καλό κατάστημα, είτε είναι φούρνος, παπουτσάδικο ή – όπως στην προκειμένη περίπτωση- φαρμακείο, μπορεί να γίνει μέχρι και μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Έτσι, άλλωστε, χτίζεται και η έννοια  της κοινότητας, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν μαγαζιά που δεν ανήκουν σε αλυσίδες και δεν βασίζονται για να πουλήσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, σε μία γλυκόπικρη ιδιόχειρη ανάρτηση στην πρόσοψη του μαγαζιού, η ιδιοκτήτρια φαρμακείου επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου ευχαριστεί δημόσια όσους για 41 -ολογράφως: σαρανταένα- χρόνια (!) στήριξαν το κατάστημα και την εμπιστεύτηκαν, όπως αναφέρει, ως «φαρμακοποιό της γειτονιάς». Με κάποιος από τους τακτικούς πελάτες της ανέπτυξε, όπως ομολογεί, σχέσεις ζωής. Το κείμενο τελειώνει με την σπαρακτική φράση «Δεν θα σας ξεχάσω ποτέ»! Στη ζωή οι κύκλοι μοιραία κλείνουν και ευχής έργον είναι να κλείνουν γλυκά και όμορφα. Ας ελπίσουμε τη θέση του επί 41 χρόνια φαρμακείου να πάρει ένα νέο κατάστημα που θα έχει την ίδια τύχη και θα χαράξει ανάλογη ρότα με το κατάστημα της κυρίας Γεωργίας.

Μουσείο στον… επιταχυντή

Μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα πάνε κι έρχονται εκεί στα δυτικά, όπου αλλάζει το τοπίο με την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες. Οι  εργασίες για την οργάνωση του εργοταξίου ολοκληρώθηκαν και τώρα συνεχίζονται οι εκσκαφές και η κατασκευή πασσάλων για τη δημιουργία διαγράμματος. Φορτηγά πάνε κι έρχονται και όγκοι χώματος απομακρύνονται για την κατασκευή ενός εμβληματικού έργου παγκόσμιας εμβέλειας. Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές και δείχνουν πως οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς στο πεδίο, εκεί όπου θα ανεγερθεί το κτήριο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, προχωράει και η εκπόνηση της Μελέτης Εφαρμογής και η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης, με στόχο ο εργολάβος να διαδεχθεί τον ανάδοχο των πρόδρομων εργασιών στις αρχές του 2025 και να ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου με την ταυτόχρονη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τετρ. μέτρων, θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Το πιο σημαντικό είναι πως θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη με τα τοπόσημα διατήρησης ζωντανής της μνήμης μια μαύρης σελίδας της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης.

Χρήσιμη διευκρίνιση για το ParkPal

Μετά την αναφορά του Καφέ Αριστοτέλους (27/8/2024) για τη νέα εφαρμογή του ParkPal, σχετικά με τις θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης Thesis στη Θεσσαλονίκη και τη μεταφορά του υπολοίπου πόσου από την παλιά εφαρμογή, η ομάδα της ParkPal προχώρησε στην παρακάτω διευκρίνιση: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, κατόπιν ανάγνωσης του δημοσιεύματος που αφορούσε την ανανέωση του υπολοίπου σας με κάρτα από σημείο πώλησης, ότι το υπόλοιπό σας στην παλιά εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν χάνεται. Μάλιστα, πατώντας την επιλογή «Ενεργοποίηση μέγιστης διάρκειας» στην οθόνη έναρξης της παλιάς εφαρμογής, θα οριστεί η μέγιστη διάρκεια που επιτρέπει το υπόλοιπό σας (λίγο λιγότερο από μια ώρα) και θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε πλήρως το υπολειπόμενο ποσό».
 Γρεβενά χωρίς… μανιτάρια

Στα Γρεβενά, περιοχή κατεξοχήν μανιταροπαγωγική, έγινε τις προηγούμενες μέρες η 18η Μανιταρογιορτή. Με πλήθος εκδηλώσεων, αλλά χωρίς… μανιτάρια. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, φέτος η καρποφορία άγριων βρώσιμων μανιταριών στα ελληνικά δάση είναι μειωμένη ως και 90%. Αιτίες η ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας, φαινόμενα τα οποία έχουν επηρρεάσει αρνητικά και άλλες καλλιέργειες. Όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης έχει να βρέξει στα βουνά από τον Μάιο και τα μανιτάρια, τουλάχιστον τα ευμεγέθη, δεν φύτρωσαν. Ειδικά δε σε υψόμετρο πάνω από 1.600 μέτρα, οι μικρές ποσότητες που βγήκαν, έγιναν ανάρπαστες από τους μανιταροκυνηγούς. Ο γνωστός μύκητας θέλει υγρασία και φέτος δεν την βρήκε. Την κατάσταση περιέγραφαν με μελανά χρώματα όσοι βρέθηκαν στην περιοχή για τη γιορτή, όχι όμως και για… κυνήγι.

Τα Γρεβενά αποτελούν εδώ και χρόνια τόπο συνάντησης για μανιταρόφιλους και μανιταροκυνηγούς, καθώς τέτοια εποχή κάθε χρόνο φύονται πάνω από 2.500 είδη, με πιστοποιημένα τουλάχιστον 1.200 από αυτά. Το μικροκλίμα της Πίνδου και η βιοποικιλότητα των δρυοδασών καθιστούν το βουνό παράδεισο των μανιταριών και είναι χαρακτηριστικό πως 100 από αυτά τα είδη δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά αλλού στα Βαλκάνια -ορισμένα πουθενά αλλού σε όλη την Ευρώπη.