Παρότι τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση των τιμολογίων των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο, διαμορφώνονται εξαιρετικά δυσμενή, φαίνεται ότι θα υπάρξει κλίμα «αυτοσυγκράτησης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τάση δεν είναι αυξητική. Ωστόσο, οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα είναι, σε μέσα επίπεδα, «λελογισμένες».

Οι προμηθευτές ρεύματος συγκρατούν μέρος τους αυξημένου χονδρεμπορικού κόστους, ωστόσο εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την καταβολή επιδότησης στους οικιακούς καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι θα απαιτηθεί η παροχή επιδότησης στους οικιακούς καταναλωτές, για έναν ακόμα μήνα, πιθανότατα με αξιοποίηση των κονδυλίων που περίσσεψαν από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν θα υπάρχει εικόνα για τις χρεώσεις των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο, στα πράσινα τιμολόγιά τους. Από τις χρεώσεις, επίσης, θα κριθεί και το ύψος της ενίσχυσης, αν τελικά δοθεί. Ωστόσο, το «τοπίο» της χονδρεμπορικής ένα 24ωρο πριν από την εκπνοή του μήνα είναι δυσμενές.

Σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του «τοπίου» είναι το γεγονός ότι η αγορά φλερτάρει τα τελευταία 24ωρα με τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ως συνέπεια, «τρέχει» τον Αύγουστο μόλις 4% χαμηλότερα από την «επίδοση» του Ιουλίου, η οποία αποτέλεσε μηνιαίο ρεκόρ για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, ο τρέχων μήνας διαμορφώνεται στα 129,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ο Ιούλιος έκλεισε στα 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σημαντική παράμετρο αποτελούν, επίσης, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα οποία «δείχνουν» τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η χονδρεμπορική αγορά τον επόμενο μήνα. Η εικόνα και από αυτό το «μέτωπο» είναι εξίσου δυσοίωνη, καθώς τα futures για τον Σεπτέμβριο κινούνται στα επίπεδα των 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Συγκριτικά, στα τέλη Ιουλίου τα futures για τον Αύγουστο κινούνταν στα 117 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, και για τον Σεπτέμβριο στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγχώριου ανταγωνισμού, οι προμηθευτές θα προχωρήσουν στις ανακοινώσεις τους την 1η του μήνα, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής.

Βαρόμετρο, όπως πάντα, αποτελούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία κατέχει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των οικιακών καταναλωτών. Η επιχείρηση έχει κρατήσει σταθερά χαμηλά τα τιμολόγιά της κατά τους τελευταίους μήνες, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της θεαματικής αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος και δίνοντας τον τόνο στη λιανική ρεύματος (σε μεγάλο βαθμό οι εναλλακτικοί προμηθευτές διαμορφώνουν την πολιτική τους με βάση τις κινήσεις της ΔΕΗ), προς όφελος προφανώς των καταναλωτών.

Ήδη, η Protergia έκανε γνωστό από χθες ότι θα διατηρήσει τις χρεώσεις της σταθερές για τον Σεπτέμβριο στα οικιακά τιμολόγια, όσο ήταν και το δίμηνο Αυγούστου – Ιουλίου.

Από την πλευρά άλλων προμηθευτών, προκύπτει μία εικόνα αυτοσυγκράτησης για τις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν – εικόνα που «μεταφράζεται» στη χειρότερη περίπτωση σε περιορισμένες αυξήσεις ή ακόμα και σε διατήρηση των τιμών.

Σε πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι καθετοποιημένοι «παίκτες», καθώς έχουν τη δυνατότητα με τα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να «επιδοτήσουν» τα τιμολόγιά τους για έναν ακόμη μήνα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιδότησης των κυμαινόμενων οικιακών τιμολογίων τον Σεπτέμβριο, «σύμμαχο» της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι η έκτακτη εισφορά στο αέριο που εφαρμόστηκε τον Αύγουστο «υπεραπέδωσε» στην εξασφάλιση εσόδων για τη στήριξη των λογαριασμών. Έτσι, είναι πιθανό η παράταση της στήριξης να μη σημαίνει την παράταση για τον Σεπτέμβριο και της έκτακτης εισφοράς. 

Ειδικοί του κλάδου υπολογίζουν ότι η εισφορά θα αποδώσει τον Αύγουστο περίπου 45 εκατ. ευρώ, αφού προβλέπεται πως ο μήνας θα «κλείσει» με κατανάλωση 4,5 TWh (Τεραβατωρών) αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Την ίδια στιγμή, για τη χρηματοδότηση της επιδότησης δεν αναμένεται να χρειαστούν περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα έχει οικονομικό «χώρο» 20 εκατ. ευρώ περίπου, στην περίπτωση που αποφασίσει να παράσχει επιδότηση και τον επόμενο μήνα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς, με βάση τις αναμενόμενες καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου, για να χρηματοδοτηθεί μία ενίσχυση της τάξης του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα, δεν θα χρειάζονταν περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ.