Μετά κόπων, βασάνων, πολύωρης συνεδρίασης και με μία (οριακή) πλειοψηφία 17 υπέρ έναντι 16 κατά ή λευκά «πέρασε» τελικά η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο τον Νίκο Παππά.
Διχασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα και προϋποθέσεις απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης “για τα μάτια” (και τις εσωκομματικές ψήφους) του Νίκου Παππά.
Με την πρωτοβουλία του αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διχάσει την Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να «δέσει» την εσωκομματική συμμαχία του με τον πρώην υπουργό.
Σε μία κομβική συνεδρίαση της Κ.Ο ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να είναι απών, παρεμβαίνοντας μέσω Zoom από την Κρήτη όπου βρίσκεται για τον γάμο του.
Παράλληλα έκανε μια κίνηση που διαμορφώνει συνθήκες διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είχε επίγνωση των επιπτώσεων της κίνησής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισηγητική ομιλία του πριν ανακοινώσει την πρόθεσή του να προτείνει για πρόεδρο τον Νίκο Παππά, κάλεσε τους βουλευτές να …δεσμευθούν ότι δεν θα προχωρήσουν στην δημιουργία νέου φορέα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα».
Η πολιτική συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη φάνηκε να έχει έντονο το αλαζονικό στοιχείο. Η «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλο φαίνεται πως εκτιμιούνταν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως μια… «εύκολη υπόθεση».
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν την συνεδρίαση της Κ.Ο. στενοί συνεργάτες του δήλωναν πως επίκειται μία… σύντομη χρονικά διαδικασία. Ενώ μετά την αντίδραση του Σωκράτη Φάμελου ο οποίος ζήτησε να τεθεί η πρόταση του προέδρου σε ψηφοφορία, τα ίδια στελέχη… έδειχναν στοιχεία πανικού. Μια και όπως αποδείχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές.
Αυτές εστιάστηκαν τόσο στο ύφος όσο και στην ουσία της «κίνησης» του Στέφανου Κασσελάκη. Η αλλαγή προέδρου της Κ.Ο θεωρήθηκε από τον ίδιο τον Σωκράτη Φάμελλο ώς ένα στοιχείο ενίσχυσης της εσωστρέφειας. Ενώ άλλοι βουλευτές έκαναν έκκληση στον Νίκο Παππά και τους προταθέντες για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων «να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιόπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας».
Όπως ήταν αναμενόμενο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνδύασαν την πρωτοβουλία αλλαγών στην Κ.Ο με τους εσωτερικούς συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώντας ότι η ανάδειξη του Νίκου Παππά στην θέση του προέδρου είναι άρρηκτα δεμένη με την επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος. Εκεί όπου ο πρώην υπουργός θεωρείται πώς έχει μια σημαντική πολιτική επιρροή.
Πρόκειται – θυμίζουμε – για το όργανο στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένει να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρόταση μομφής. Ιδίως μετά την αμφισβήτησή του τόσο από τα στελέχη των λεγόμενων «87» όσο και τον μέχρι πρότινος υποστηρικτή του Παύλο Πολάκη.
Αν εξετάσεις κανείς τα όσα έγιναν σήμερα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στο «φόντο» της κρίσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται ξεκάθαρο ότι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η «αστάθεια» της προεδρίας Κασσελάκη. Με τον ίδιο να «παίζει το τελευταίο του χαρτί». Ήδη άλλωστε καταγράφεται να έχει μόλις 17 βουλευτές που επικρότησαν την ανεπιφύλακτα την πρότασή του σε μία κοινοβουλευτική ομάδα 35 βουλευτών αν συνυπολογιστεί και η Πόπη Τσαπανίδου που ορκίζεται βουλευτής στο τέλος της εβδομάδας.
Όμως ακόμη και σε περίπτωση τελικής επικράτησης στο εσωκομματικό πεδίο η διαδικασία αυτή έχει τεράστια επίπτωση στην πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.