Το όνειρο του Ηνωμένου Βασιλείου για Brexit είναι νεκρό, γράφει το Politico με αφορμή τις εκλογές στη Βρετανία και το νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Πέμπτη, για τις πρώτες γενικές εκλογές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επίσημη αποχώρηση το 2020. Αλλά, από πολλές απόψεις, το όνειρο του Brexit έχει ήδη πεθάνει. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες του «Vote Leave» (Ψηφίστε αποχώρηση) έχουν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή.

Πέντε χρόνια μετά τη σαρωτική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκτός κοινοβουλίου, κερδίζοντας εκατομμύρια από ομιλίες και στήλες εφημερίδων. Ο Μάικλ Γκόουβ προτίμησε να εγκαταλείψει την πολιτική, παρά να υποφέρει στην αντιπολίτευση. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς περνάει τον χρόνο του γράφοντας blogs για τον Ντοστογιέφσκι, το TikTok και τη CIA. Οι «αρχιτέκτονες» της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ βλέπουν ότι η χώρα που οραματίστηκαν κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος του 2016 μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ.

Τα ριζοσπαστικά σχέδια για τη μαζική κατάργηση των κανονισμών της ΕΕ από τα νομοθετικά βιβλία της Βρετανίας έχουν ήδη εγκαταλειφθεί. Τα οφέλη από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) αποδείχθηκαν άπιαστο όνειρο. Οι δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας, μακριά από την υποσχόμενη ενίσχυση, έχουν σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν σταματήσει να λειτουργούν. Ο αριθμός των ανθρώπων που μετακομίζουν στη Βρετανία από το εξωτερικό είναι υψηλότερος από ποτέ…

Δεν είναι αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι υποστηρικτές του Brexit.

Το Politico επισημαίνει ότι υπάρχουν πλέον βάσιμοι λόγοι να υποπτεύεται κανείς ότι το όραμα έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο, πολύ μακριά από αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι υποστηρικτές του.

Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ, που φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάκτησης μιας ιστορικής πλειοψηφίας στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, έχει δεσμευτεί να αφήσει την τρέχουσα διευθέτηση του Brexit σε μεγάλο βαθμό άθικτη.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, που ήλπιζαν ότι η χώρα τους θα μπορούσε να επανέλθει στην ΕΕ υπό την ηγεσία του, είναι πιθανό να απογοητευτούν. Το σύνθημα των Εργατικών είναι «Κάντε το Brexit να λειτουργήσει».

Όμως και οι «Brexiteers» δεν εμπιστεύονται τον Starmer -έναν σοσιαλδημοκράτη που στο παρελθόν έκανε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο ήλπιζε ότι θα ανέτρεπε το Brexit- να ολοκληρώσει τη δουλειά.

«Φοβάμαι ότι το Εργατικό Κόμμα δεν έχει τα σωστά ένστικτα» δήλωσε ο Στιβ Μπέικερ, ο επί μακρόν επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο και σήμερα υπουργός της κυβέρνησης. «Είναι πιθανό να τα κάνει όλα άνω κάτω».

Ο Γκι Φερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, πιστεύει ότι η κορύφωση του Brexit έχει ήδη επιτευχθεί, εννοώντας ότι οι Βρετανοί δεν έχουν τίποτα άλλο να περιμένουν από το όραμα όσων το υπερασπίστηκαν.

«Νομίζω ότι όλο και περισσότερο μετά τις εκλογές θα βλέπουμε μια αυξανόμενη πίεση για να επιστρέψουμε βήμα προς βήμα σε μια κατεύθυνση πιο λογικής προσέγγισης», δήλωσε στο Politico.