Ένας «γκουρού αναπνοής» φαίνεται να είναι ο λόγος της άψογης εκτέλεσης πέναλτι των ποδοσφαιριστών της Αγγλίας στο EURO 2024.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, o Στούαρτ Σάντεμαν, Breathwork Trainer, δούλεψε με την ομάδα της Αγγλίας στη Γερμανία, πραγματοποιώντας συνεδρία σχετικά με την αναπνοή. Η συνεδρία, που βιντεοσκοπήθηκε, δείχνει τους ποδοσφαιριστές να δουλεύουν μια πιο ήρεμη αναπνοή. Οι παίκτες είναι ξαπλωμένοι, έχοντας κλειστά τα μάτια τους και το κεφάλι τους επάνω σε μαξιλάρι.

Ο Σάντεμαν είπε στους Άγγλους ότι η βαθιά αναπνοή -εισπνοή για πέντε δευτερόλεπτα και εκπνοή για πέντε δευτερόλεπτα- «σε στιγμές υψηλής πίεσης βοηθά να αφήσετε τους μυς, τους ιστούς, τα νεύρα και το μυαλό να επαναρρυθμιστούν… έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να ενεργοποιηθείτε ξανά, να είστε σε θέση να αποδώσετε τα μέγιστα».

Ο Άιβαν Τόνεϊ, ο Μπουκάγιο Σάκα και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ έπαιρναν βαθιές και μεγάλες αναπνοές πριν εκτελέσουν τα άψογα πέναλτι τους στο ματς κόντρα στην Ελβετία, το Σάββατο.

Ο Σάντεμαν υποστηρίζει ότι αυτό δίνει πλεονέκτημα στην Αγγλία και μάλιστα παροτρύνει στους φιλάθλους να στοιχηματίσουν ότι θα πάρει το Euro 2024.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ένδειξη της ισχυρής σχέσης μεταξύ αναπνοής και απόδοσης από το ότι η Αγγλία συμπεριέλαβε αναπνευστικές ασκήσεις για να βοηθήσει την αποκατάσταση της ομάδας στο Euro 2024 μετά τη νίκη της Κυριακής. Είμαι ταπεινός που με επέλεξαν να επιμεληθώ αυτών των συνεδριών», σχολίασε ο Σάντεμαν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, αρχικά επιστρατεύτηκε αναλυτών, με επικεφαλής αθλητικό ψυχολόγο, και τώρα προσλήφθηκε ο Σάντεμαν. Η τεχνική του περιγράφηκε ως «σχεδιασμένη να διαταράσσει τα αρνητικά μοτίβα σκέψης, να απελευθερώνει την ένταση και να αυξάνει τη ροή».

Η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και να βοηθήσει τους αθλητές να δουλέψουν στο ένστικτο της μάχης ή της φυγής.

«Το αυτόνομο νευρικό σύστημα χωρίζεται σε δύο μισά… το πώς αναπνέουμε επηρεάζει πραγματικά αυτόν τον διακόπτη ενεργοποίησης», είπε ο Σάντεμαν στο Misner. «Η αναπνοή όχι μόνο φέρνει ζωή στο σώμα μας, αλλά ενεργοποιεί την κατάσταση της ύπαρξής μας. Επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε, το πώς σκεφτόμαστε, το πώς λειτουργεί το σύστημά μας», πρόσθεσε.