Θα το έχουν προσέξει οι περισσότεροι. Είτε μέσω των τηλεοπτικών μεταδόσεων είτε ευρισκόμενοι (όσοι είναι οι τυχεροί) σε κάποια εξέδρα γερμανικού γηπέδου τώρα που διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τι ακριβώς; Πως πολλοί ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με… τρύπιες κάλτσες! Για την ακρίβεια πως στις κάλτσες τους υπάρχει μία τρύπα (ή και δύο και τρεις, ακόμη και τέσσερις!) στο πίσω μέρος, στη γάμπα. Μάλλον εδώ έχουμε να κάνουμε με τη μόδα που κυριαρχεί το 2024 και στον αθλητισμό. Το έκανε ένας, δηλαδή το λάνσαρε κάποιος και αμέσως ακολούθησαν αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι.

Και ποιος ο λόγος να συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με όσα συζητούνται ευρύτατα, οι διάσημοι παίκτες εκτιμούν πως οι κάλτσες τούς σφίγγουν τα πόδια, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να φοβούνται για το αν κυκλοφορεί ικανοποιητικά  το αίμα στη γάμπα και άλλες να ανησυχούν για κράμπες. Το βρίσκετε υπερβολικό; Κάθε άλλο. Ας αναφερθεί εδώ πως πρόκειται για απτή πραγματικότητα και ορισμένες φορές, όπως βεβαιώνουν και φροντιστές ομάδων, μοιάζει το όλο σκηνικό στα αποδυτήρια με… ιεροτελεστία. Πιάνουν το ψαλίδι οι εκατομμυριούχοι των γηπέδων και προσεκτικά ανοίγουν τρύπες! Φυσικά, άνετα θα μπορούσαν να τις κατεβάσουν στο ύψος του αστραγάλου, αλλά θα ήταν αδύνατο να σταθεί η επικαλαμίδα στο μπροστινό μέρος. Ετσι, ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη πατέντα.

«Είναι μάλλον ανούσιο και να το συζητήσεις με τους παίκτες. Δηλαδή, οι εταιρείες θέλουν να δώσουν προϊόν στις ομάδες που δυσκολεύει τη ζωή των ποδοσφαιριστών; Κάτι βρίσκουν πάντα και επιδιώκουν να προκαλέσουν την προσοχή» υπογραμμίζει υπεύθυνος αθλητικής εταιρείας που επιμένει πως «δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το κάνουν οι παίκτες ίσως γιατί πλέον οι γάμπες των άσων δείχνουν φουσκωμένες και πολύ γυμνασμένες». Δηλαδή, δεν θέλουν να τους «πνίγουν», ζητούν να… αναπνέουν, δεν μπορείς όμως  την ίδια στιγμή να προσπεράσεις τον Μπέλιγχαμ, που δεν είναι και ο πλέον δυνατός στις γάμπες, αλλά στην κάλτσα η τρύπα… τρύπα!

Κι αν έχεις τώρα στον νου τι συμβαίνει το 2024, λίγο παλαιότερα υπήρχαν και άλλες μόδες. Μάλλον το «ζητούσε» η εποχή τους. Θυμάστε τα τσιρότα που έβαζαν οι ποδοσφαιριστές στο πρόσωπο και τη μύτη τους; Το έκαναν, έτσι πίστευαν τουλάχιστον και δύσκολα έβλεπες κάποιον χωρίς τέτοιο… σημάδι στη μύτη, ώστε να αναπνέουν καλύτερα, να αποκτούν περισσότερες ανάσες όταν έδιναν τις μάχες στο χορτάρι. Αποκτούσαν παραπάνω ένταση και δυνάμεις στα σπριντ. Αφήστε που κάποιες φορές, ορισμένοι έβαζαν και Vicks στο στήθος!

Ο θρύλος λέει πως έλληνας διεθνής το άπλωνε με ιδιαίτερη προσοχή στο στήθος του και αποζητούσε τις θερμαντικές  ιδιότητες, ένιωθε μια βελτίωση στην αναπνοή όσο αγωνιζόταν.

Και σταδιακά, τον… κόπιαραν αρκετοί. Αυτό όμως με τις τρύπιες κάλτσες ισοδυναμεί με την εικόνα του φετινού Eurο!