Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη της άσκησης συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από τον σωματικό πόνο και τις διαταραχές ισορροπίας που προκαλεί η χημειοθεραπεία

  Infotainment
Μήπως εκτός από το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου να σκεφτείτε και το χρώμα;
Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, 12:00
Infotainment
Λιπαντικά αυτοκινήτων: Πρέπει να τα αλλάζουμε το καλοκαίρι;
Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024, 20:00
Infotainment
7 χρυσά κοσμήματα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κοσμηματοθήκη
Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024, 17:15
Διαβάστε Ακόμα
seleo Θέμα
«Καμπανάκι» Αρναούτογλου: Επιστρέφει στο κόκκινο η θερμοκρασία – Πότε θα έρθουν 40άρια
Μ.Χ. – Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024, 16:32

Οι θεραπείες για τον καρκίνο συχνά προκαλούν νευρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια συμπτώματα. Η φαρμακευτική αγωγή έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, έδειξε τώρα ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη νευρική βλάβη.

Η ποιότητας ζωής μετά τη θεραπεία

Οι θεραπείες για τον καρκίνο έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον, δεν αφορούν μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής μετά την ανάρρωση. Δυστυχώς, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες, από τη χημειοθεραπεία έως τις σύγχρονες ανοσοθεραπείες, επιτίθενται στα νεύρα, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς παραπονιούνται συχνά για πόνο, προβλήματα ισορροπίας ή αίσθηση μουδιάσματος, καύσου (κάψιμο) ή τσιμπήματος, τη λεγόμενη περιφερική νευροπάθεια που οφείλεται στη χημειοθεραπεία. Για έναν στους δύο ογκολογικούς ασθενείς τα συμπτώματα γίνονται χρόνια.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Μικρότερη βλάβη έως 70%

Χορηγός Επικοινωνίας

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, συμπεριέλαβε τρεις ομάδες 158 συνολικά ασθενών, που λάμβαναν θεραπεία με οξαλιπλατίνη ή αλκαλοειδή της βίνκας. Η πρώτη ομάδα, ομάδα ελέγχου, έλαβε τη συνήθη φροντίδα, ενώ οι άλλες δύο ομάδες ολοκλήρωσαν προγράμματα άσκησης δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Οι συνεδρίες περιλάμβαναν ασκήσεις ισορροπίας ή ασκήσεις σε πλατφόρμα δόνησης.

Οι τακτικοί έλεγχοι έδειξαν ότι στην ομάδα ελέγχου, περίπου διπλάσιοι συμμετέχοντες ανέπτυξαν νευροπάθεια σε σύγκριση με εκείνους στις ομάδες άσκησης. Με άλλα λόγια, η άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μείωσε την εμφάνιση νευρικής βλάβης κατά 50 έως 70%. Επιπλέον, βελτίωσε την υποκειμενική αντίληψη της ποιότητας ζωής των ασθενών, περιόρισαν την ανάγκη για μείωση της δόσης των αντικαρκινικών και μείωσαν τη θνησιμότητα κατά την πενταετία μετά τη χημειοθεραπεία.

Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν αλκαλοειδή της βίνκας και εκτελούσαν αισθητικοκινητική εκπαίδευση είχαν το μεγαλύτερο όφελος.

Νέες οδηγίες και μελέτες

Παρά τις επενδύσεις στο πεδίο του φαρμάκου, δεν έχει αναπτυχθεί αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη ή την αναστροφή της νευρικής βλάβης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, δαπανώνται 17.000 δολάρια ανά ασθενή κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της νευροπάθειας που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία. Η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί και μια οικονομική και αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή: Ygeiamou.gr