Δύσκολη μέρα αναμένεται η σημερινή για την πυροσβεστική, καθώς ο κίνδυνος φωτιάς είναι ιδιαίτερα υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας. Το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά είναι μικρή, καίει σε οικοπεδικό χώρο και  δεν εμπνέει ανησυχία. Προληπτικά πάντως έχει σηκωθεί και ένα ελικόπτερο.

Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι σε δείκτη υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ οι ριπές θα προσεγγίζουν τα 9 ακόμα και τα 10 μποφόρ.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι σε δείκτη υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου

Στο πορτοκαλί – κατηγορία υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)Περιφέρεια ΠελοποννήσουΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας. ΠΕ Ηλείας)Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)

Ειδικά σε αυτές τις περιοχές η Πυροσβεστική, όλα τα σώματα ασφαλείας και οι ΟΤΑ είναι σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.