Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Λέσβο νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (06/07).

Η πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση στην περιοχή μεταξύ Κάπης και Μανταμάδου, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ δεν απειλούνται σπίτια.

Για την επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 12ης ΕΜΟΔΕ, 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν εννέα αεροσκάφη και ένα ελικόπετρο.

Στη «μάχη» της κατάσβεσης συνδράμουν και εθελοντές. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου συνδράμει το έργο της Πυρόσβεσης με υδροφόρες, χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά οχήματα.

Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση – «Δύσκολη η κατάσταση»

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς αν και η φωτιά δεν απειλεί σπίτια, καίει κοντά στο μεγάλο δάσος που ξεκινάει από την Καράβα και φτάνει ως την άλλη πλευρά του νησιού.

Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 5 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται ενισχυμένοι βοριάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η φωτιά κινείται γρήγορα λόγω των ξερών χόρτων και των πουρναριών.

Ο καπνός της φωτιάς φθάνει μέχρι την Καλλονή δημιουργώντας αποπνικτική ατμοσφαιρα.

Αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ούτε το χωριό του Μανταμάδου, ούτε το χωριό της Κάπης που είναι ανάμεσα στην εστία.

Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων κ. Μπιμπούδης τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί η φωτιά, αλλά ακόμη είναι σε εξέλιξη γιατί η ένταση της ενισχύεται από τους ανέμους.

«Δύσκολη» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος του χωριού Μπάμπης Τζελαϊδής. Αναστατωμένοι οι κάτοικοι, ελπίζουν τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να τη θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο, προκειμένου να μην καεί το μεγάλο δάσος που υπάρχει στην περιοχή.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μανταμάδος Λέσβου. Επιχειρούν 30 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 12ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές.— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 6, 2024