Για πρώτη φορά μετά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπου η Αριστερά αναδείχθηκε νικήτρια, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους Γάλλους.

«Παρόλο που η ακροδεξιά αναδείχθηκε πρώτη στον πρώτο γύρο με σχεδόν 11 εκατομμύρια ψήφους, αρνηθήκατε ξεκάθαρα να της επιτρέψετε να αναλάβει την κυβέρνηση», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν σε επιστολή που απευθύνεται στους Γάλλους πολίτες και δημοσιεύεται στον περιφερειακό Τύπο.

«Κανείς δεν κέρδισε. Καμία ενιαία πολιτική δύναμη δεν απέκτησε επαρκή πλειοψηφία και τα μπλοκ ή οι συνασπισμοί που προέκυψαν από αυτές τις εκλογές είναι όλα μειοψηφικά», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ζητώ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζονται με τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια σταθερή πλειοψηφία, αναγκαστικά πληθυντική, για τη χώρα», συνεχίζει ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό «προϋποθέτει να δοθεί στις πολιτικές δυνάμεις λίγος χρόνος για να οικοδομήσουν αυτούς τους συμβιβασμούς» πριν από τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού.

«Εν τω μεταξύ, η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητές της και στη συνέχεια θα αναλάβει τις τρέχουσες υποθέσεις σύμφωνα με τη δημοκρατική παράδοση», αναφέρει επίσης η επιστολή – η διατύπωση δεν καθιστά σαφές αν ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει πράγματι να αποδεχθεί την παραίτηση του Γκαμπριέλ Αττάλ.

Ωστόσο οι βουλευτές του κόμματος «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν διχασμένοι ως προς την κυβερνητική συμμαχία που πρέπει να συγκροτηθεί. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα βουλευτών που ζητά κυβερνητική συμμαχία μόνο με το δεξιό κόμμα «Ρεπουμπλικανοί» και μια άλλη που πιστεύει σε μια ευρύτερη συμμαχία που θα περιλαμβάνει «τους σοσιαλδημοκράτες».

Οι Ρεπουμπλικανοί άλλαξαν όνομα και ηγεσία -Δεν δέχονται να μπουν σε κυβέρνηση συνεργασίας

«Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε κυβερνητικές συμμαχίες», δήλωσε από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέζ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία μετά την καθαίρεση του Ερίκ Σιοτί, ο οποίος συνεργάστηκε με το κόμμα Λεπέν. Ο Βοκιέζ μάλιστα άλλαξε ονομασία στο κόμμα του το οποίο στο εξής θα αποκαλείται «Ρεπουμπλικανική Δεξιά». Η δήλωσή του δεν βρίσκει σύμφωνα πολλά στελέχη του κόμματος, όπως ο Μπρουνό Ρεταγιέ και ο Ξαβιέ Μπερτράν, οι οποίοι είχαν δηλώσει έτοιμοι για συνεργασία με το κόμμα Μακρόν, καθώς και να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση της χώρας με συμμαχίες κομματικών σχηματισμών», επέμεινε ο Λοράν Βοκέζ και πρόσθεσε: «Οι Γάλλοι είναι ορφανοί από μια θετική πρόταση. Είμαστε ειλικρινείς, η ρεπουμπλικανική δεξιά δεν είναι ακόμη σε θέση να ενσαρκώσει αυτή την πρόταση. Πρέπει όλα να τα χτίσουμε εξαρχής και όλοι να τα αναμορφώσουμε. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ανεξάρτητη δεξιά».

Επίσης, όπως και κάποιοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως ο Μπενζαμάν Αντάντ και ο Ματιέ Λεφέβρ, ο Λοράν Βοκιέζ απείλησε ότι η Ρεπουμπλικανική Δεξιά θα καταθέσει πρόταση μομφής στην μελλοντική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί αν αυτή περιλαμβάνει αριστερούς βουλευτές από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν. «Κάθε κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει υπουργούς της Ανυπότακτης Γαλλίας θα αποτελέσει εκ μέρους αντικείμενο πρότασης μομφής», δήλωσε.