Αντίστροφα μετρά η Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των πιο κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της πρόσφατης ιστορίας της.

Οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή (7/7) θα σπεύσουν στις κάλπες, εν μέσω των ανησυχιών από την αυξανόμενη δημοτικότητα της ακροδεξιάς.

Στον πρώτο γύρο το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) ήρθε δεύτερο με 28%. Ο κεντρώος συνασπισμός «Μαζί» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων.

Την ίδια ώρα, υπό των φόβων της εκδήλωσης επεισοδίων μετά τα τελικά αποτελέσματα, επί ποδός θα βρίσκονται σε όλη τη χώρα 30.000 αστυνομικοί.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο Παρίσι και στις γύρω περιοχές για να «διασφαλίσουν ότι η ριζοσπαστική δεξιά και η ριζοσπαστική αριστερά δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος».

Marine Le Pen voit dans les désistements un parti unique pour barrer la route du RN, 30 000 policiers et gendarmes mobilisés dimanche pour le second tourOn fait le tour de l’actualité avec @Felix_Mathieu⁉️ Quelle est votre actu du jour ? #LesVraiesVoix… pic.twitter.com/dGlel6GbDw— Sud Radio (@SudRadio) July 4, 2024

Τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένα κάτω των 18 ετών, συνελήφθησαν αφού η κυβερνητική εκπρόσωπος, Πρίσκα Τεβενό, δήλωσε ότι η ίδια και η ομάδα της δέχθηκαν επίθεση το βράδυ της Τετάρτης (3/7), ενώ αναρτούσαν αφίσες προεκλογικής εκστρατείας στην Μεντόν, έξω από το Παρίσι.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και ακόμα ένας συνεργάτης της τραυματίστηκαν, όταν ζήτησαν από περίπου 10 νεαρούς να σταματήσουν να παραποιούν τις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας και αυτοί τους επιτέθηκαν. «Τους είπαμε, χωρίς να γίνουμε επιθετικοί, ότι η παραποίηση αφισών δεν επιτρέπεται», δήλωσε η Τεβενό στη Le Parisien. Σύμφωνα με την ίδια, η αστυνομία έφτασε σχεδόν πέντε λεπτά μετά την επίθεση.

«Η βία δεν είναι ποτέ η απάντηση. Θα συνεχίσω την εκστρατεία μου», έγραψε η Τεβενό στο X.

Μια υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού στο Σαβουά, η Μαρί Ντοσί, δήλωσε επίσης ότι δέχθηκε επίθεση, από έναν καταστηματάρχη σε μια αγορά την Τετάρτη.

Το ίδιο και ο Νίκολας Κονκέρ. Όπως είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δέχθηκε επίθεση ενώ μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια στην πόλη του Χερβούργου την Τρίτη.

«Ας απορρίψουμε το κλίμα βίας και μίσους που επικρατεί», έγραψε ο πρωθυπουργός,Γκαμπριέλ Αττάλ στο X, προσθέτοντας ότι η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν «καμία θέση στη δημοκρατία μας».

Ce soir, une candidate, Prisca Thevenot, et des membres de son équipe de campagne ont été agressés par quatre individus à Meudon alors qu’ils collaient des affiches électorales.La violence et les intimidations n’ont pas leur place dans notre démocratie.Elles n’ont pas leur…— Gabriel Attal (@GabrielAttal) July 3, 2024

Σημειώνεται ότι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία το RN χρειάζεται 289 έδρες. Προηγουμένως, οι δημοσκοπήσεις, με βάση τα στοιχεία του πρώτου γύρου, έδιναν 250-300 έδρες στο ακροδεξιό κόμμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση, ωστόσο, του ινστιτούτου Harris Interactive, που διεξήχθη για λογαριασμό των Challenges, M6 TV και RTL, αναφέρει πως το RN και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν 190-220 έδρες. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 159-183 έδρες, ενώ το «Μαζί» του Μακρόν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 110-135 έδρες.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν δεξιό συνασπισμό με βουλευτές από άλλα κόμματα, εάν το RN δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Όπως είπε, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με «για παράδειγμα, 270 βουλευτές», που σημαίνει ότι πρέπει να βρει υποστήριξη από άλλους 19 για να ανέβει στην εξουσία. «Εάν τότε έχουμε πλειοψηφία, τότε ναι, φυσικά, θα πάμε και θα κάνουμε αυτό για το οποίο μας εξέλεξαν οι ψηφοφόροι», τόνισε.