Αναστενάζουν οι ζυγαριές στα νέα μοντέλα καθώς γίνονται όλο και πιο «παχύσαρκα» με τα χρόνια.

Το μέσο βάρος των νέων αυτοκινήτων έχει μεγαλώσει σημαντικά, με αύξηση σχεδόν 400 κιλών μεταξύ 2016 και 2023.

Το μέσο βάρος των καινούργιων αυτοκινήτων εκτοξεύτηκε από τα 1.553 κιλά στα 1.947 κιλά, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η αυξανόμενη δημοτικότητα των SUV και η έλευση της ηλεκτροκίνησης.

Το 2016, τα SUV αποτελούσαν ένα μικρό μέρος της αγοράς, με μέσο όρο 1.722 κιλά σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Autocar. Μέχρι το 2023, το μέσο βάρος ανέβηκε στα 1.985 κιλά.

Παρά το γεγονός ότι τα SUV είναι βαρύτερα από τα αντίστοιχα sedan ή hatchback, το αυξημένο μερίδιο αγοράς τους εξηγεί μόνο εν μέρει την αύξηση του μέσου βάρους των αυτοκινήτων.

Ο εξηλεκτρισμός έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία που δοκιμάστηκαν από το βρετανικό περιοδικό πέρυσι είχαν μέσο βάρος 1.991 κιλά, ενώ τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης ήταν ελαφρύτερα, με μέσο βάρος 1.897 κιλά.

Η μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με τις βαριές μπαταρίες τους, έχει επομένως συμβάλει σημαντικά στη συνολική αύξηση του βάρους.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η μείωση των ελαφρών μικρών αυτοκινήτων. Το 2003, το Autocar δοκίμασε 12 οχήματα που ζύγιζαν κάτω από 1.100 κιλά.

Αντίθετα, το 2023 θα δούμε μόνο ένα τέτοιο όχημα, το Citroën Ami, το οποίο τεχνικά είναι microcar.

Το ελαφρύτερο πραγματικό αυτοκίνητο το Alpine A110 R με 1.065 κιλά, με τα περισσότερα μικρά αυτοκίνητα, όπως το crossover Hyundai Kona, να ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο.

Η τάση αύξησης του βάρους των οχημάτων φαίνεται να συνεχίζεται, με το μέσο βάρος των αυτοκινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2024 να φτάνει τα 2.087 κιλά.

Η αύξηση αυτή καθοδηγείται από μοντέλα όπως το ηλεκτρικό SUV Mercedes-Benz EQS, το οποίο ζυγίζει το πρωτοφανές βάρος των 2.899 κιλών.

Αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση του βάρους των αυτοκινήτων αντικατοπτρίζει ευρύτερες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μετατοπίσεων προς μεγαλύτερα, πολυτελέστερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα οχήματα.