Την απόφαση της άμεσης προφυλάκισης των δυο από τους οκτώ κατηγορούμενους που συμμετείχαν στο κύκλωμα εκβιαστών επιχειρηματιών στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές έλαβε αργά σήμερα το βράδυ (10/7) ο αρμόδιος ανακριτής μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Αύριο Πέμπτη στον ανακριτή απολογούνται οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες ανάμεσά τους και η αρχηγός του κυκλώματος η 43χρονη «Νάνσυ».

Ένα σημειωματάριο που κρατούσε η η 43χρονη από την Πάτρα, δείχνει το μέγεθος της δράσης του κυκλώματος. Σε αυτό καταγράφονται τα έσοδα από τους εκβιασμούς και οι «μισθοί» των εμπλεκόμενων.

Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 14 άτομα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Η δράση των κατηγορουμένων αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δυο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται και είναι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη τεθεί σε αργία, όπως και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση κι ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω των 120.000 ευρώ.

Οι αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης έπειτα από καταγγελία που δέχθηκαν. Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, για να τους δίνουν χρήματα και να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία.