Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ηλεία, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νότια της Κυλλήνης και 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας.

Το εστιακό βάθος όπου σημειώθηκε ο σεισμός ήταν στα 14,1 χιλιόμετρα και προκάλεσε αναστάτωση στους Δήμους Ανδραβιδας -Κυλλήνης, Πηνειού, Ήλιδας και Πύργου καθώς και στη γειτονική Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκα, μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί

Οι κάτοικοι ωστόσο αντέδρασαν ψύχραιμα παρά την ένταση του από το σχετικά μικρό εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκα, μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί.

4️⃣9️⃣ 🟠 Σεισμός M 4.9, 06/07 20:34, βάθος 5 χλμ, 17 χλμ ΝΑ από Κυλλήνη.Προκαταρκτική Λύση, Γ.Ι.#σεισμος #seismos pic.twitter.com/PKhfqnZiFE— EQGR (@eqgr) July 6, 2024

Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική έχει δώσει εντολή σε οχήματα ώστε να βρεθούν στους δρόμους του νομού Ηλείας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ζημιές. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές.

Οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος: 

ΣΕΙΣΜΟΙ

Μέσα στο σπίτι

-Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο. -Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού. -Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια. -Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες. -Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής. -Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

-Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. -Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.) -Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:

Αν είστε μέσα στο σπίτι

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. -Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. -Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν. -Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. -Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. -Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η ο σεισμός -Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

-Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια. -Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

-Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. -Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Αν είστε μέσα στο σπίτι

-Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς. -Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς. -Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε. -Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού. -Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο. -Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες. -Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης. -Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων. -Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

-Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση. -Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση. -Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων. -Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. -Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.