Προεκλογική περίοδο θυμίζει το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την τελευταία εβδομάδα καθώς είναι γεμάτο με περιοδείες, ανακοίνωση μέτρων και επισκέψεις σε υπουργεία και υπηρεσίες.

Όχι, ο Πρωθυπουργός δεν σκέφτεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έχει πρόσφατα ξεκαθαρίσει ότι αυτές θα γίνουν το 2027, όμως, έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του την προσπάθεια ανατροπής του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβλέποντας προσωπικά την «επιχείρηση καθημερινότητα» στην οποία εστιάζει για να το πετύχει.

Σήμερα θα επισκεφθεί τη Λευκάδα για την υπογραφή της σύμβασης για τον αγωγό ύδρευσης Άρτας -Πρέβεζας- Λευκάδα, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, ενώ στη συνέχεια θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της περιοχής. Πρόκειται για μία τακτική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του 2023 για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, αλλά και για να έχει προσωπικά εικόνα για τις ανάγκες κάθε περιφέρειας. «Είναι κάτι που θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από εδώ και στο εξής», σημειώνουν συνεργάτες του ώστε να «επιβλέπει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει», συμπληρώνουν.

Συχνότερες οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Μητσοτάκη σε υπηρεσίες και φορείς

Ακόμα πιο τακτικές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπηρεσίες και φορείς που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Η αρχή έγινε από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Λαϊκού νοσοκομείου σε ώρα εφημερίας, ακολούθησε το αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Ρέντη και σχεδιάζονται ανάλογες επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα και δημόσιες υπηρεσίες. «Στα περισσότερα εξ αυτών δεν θα υπάρχουν εκεί ούτε κάμερες ούτε δημοσιογράφοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα το πληροφορούνται και οι αρμόδιοι υπουργοί λίγο πριν φτάσουμε ή μετά», τονίζουν στελέχη του Μαξίμου που εξηγούν ότι στόχος είναι να υπάρχει μία αφιλτράριστη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Χθες, υπήρξε ένα μπαράζ ανακοινώσεων από την κυβέρνηση που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικότερα την υγεία και την παιδεία, που ιεραρχούνται ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο, ανακοίνωσε την αύξηση από τα 100 στα 300 ευρώ του επιδόματος γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές καθώς και εκείνο των εφημεριών. Την άμεση υπογραφή της υπουργικής απόφασης με την οποία θα επαναπροσδιοριστεί ο ορισμός της άγονης περιοχής ώστε να επεκταθεί και σε πόλεις ή νησιά που δεν υπάρχει ανταπόκριση στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Και την υπογραφή ΚΥΑ για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.  Ο υπουργός Υγείας Κυριάκος Πιερρακάκης, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνουν 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε τις επισκέψεις στα υπουργεία και βρέθηκε στο Εργασίας. Με την Νίκη Κεραμέως συζήτησαν τον οδικό χάρτη για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950€ στο τέλος της τετραετίας, την περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα και το επίδομα Χριστουγέννων 300εκατ€ σε περίπου 700.000 συνταξιούχους.

Σήμερα, στις 10, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεων με την κα Σακελλαροπούλου. Τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε από βουλευτές της ΝΔ το θέμα της προεδρικής εκλογής με αρκετά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να δηλώνουν ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος τους για μία δεύτερη θητεία της ΠτΔ. Επιθυμούν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Ιανουάριο να εκλεγεί ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την ΝΔ, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκδηλώνει τη δυσαρέσκεια του για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης έξι μήνες νωρίτερα. «Πέραν του πρόωρου, θεωρώ ότι είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάζοντας φρένο στα σενάρια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό θα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο κατά την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κα Σακελλαροπούλου, καθώς είναι το πρώτο τετ α τετ μετά την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, οπότε και τέθηκε το ζήτημα από βουλευτές του κόμματος.